Възкръсването на Распутин и COVID-19 - кошмарите на Путин

На отломките на самовластието може да пише и „коронавирус“

Светослав Пинтев

Руският премиер Мишустин,  няколко министри и Дмитрий Песков се оказаха заразени с новия коронавирус. Тема, която специално ще разгледаме, но в самия факт има нещо символично.
Президентът Владимир Путин изключително много бърза със законопроекта, който ще „разреши“ на руснаците да гласуват дистанционно, включително и по пощата, твърдят източници от Кремъл, огласени от политолози с опозиционни настроения. 
Много вероятно, направо сигурно, е че  това ще доведе до огромни манипулации на властта с вота на фона на падащия стремглаво рейтинг на държавния глава, който се опита да спре полета му надолу със закъснели икономически мерки, засекретяване на неудобните истини и  натаманяване на една потьомкинска действителност.
Ала, както казвала 

Мадам дьо Стал: „В Русия всичко е секретно, но нищо не е тайна“

Социолозите са подали данни, че в момента е регистрирана  най-високата готовност на руското общество за протести от две десетилетия. Това не се огласява, но със сигурност доклад по въпроса стои на бюрото на Путин. 
А предстои 

Всенародното допитване

 за поправките в конституцията на Руската федерация, предложено от руския президент по време на обръщението му пред Федералното събрание. И вече отложено два пъти заради пандемията. 
 Поправките са  утвърдени от Държавната Дума, но трябва да се създаде усещане за легитимност. Според  тях „действащите и настоящите президенти на Русия ще могат да се кандидатират за поста държавен глава без да се вземат предвид предишните им мандати. Правилото за двата мандата „не възпрепятства лице, което е заемало и (или) заема поста

президент на Руската федерация в момента, 

в който това изменение влезе в сила да участва като кандидат в избора на президент на Руската федерация“ след влизането в сила на измененията в основния закон. 
Държавният глава ще може да участва на воля в изборите и да ги печели, разбира си, независимо колко пъти е бил избран на този пост по-рано.
COVID-19, чието разпространение  добива страховити размери в страната, стана досадна пречка за Путин пред 20 годишния му 

поход към самодържавието

Той има и мистични измерения в Кремъл, който от стари времена живее на ръба между жестокия реализъм и болезнения мистицизъм. Руснаците масово говорят, че там сякаш страшно се страхуват от възкръсването на Распутин в лицето на якутския шаман Саша. Но този днешен Распутин е враг, а не крепител на властта.
Походите на т.нар. шаман Александър Габишев, който на няколко пъти тръгва към  Москва, за да "изгони" „злия дух“ Путин от Кремъл, въпреки многобройните арести, вълнуват цялата страна. И масово се счита за един от трите големи кошмари на властта-
 Преди дни 

къщата на шамана беше атакувана от 20 силоваци от ОМОН

Това съобщиха редица руски медии, като коментираха, че по върховете очевидно придават огромно значение на служителя на култа. Той бил задържан и отведен в психиатрична болница с белезници и без обувки.
Преди това хора, които се представяли за медицински работници, но си били от службите, идвали при Габишев под предлог, че трябва да вземат биоматериал за изследване за новия коронавирус. Той отказал категорично, защото никакъв закон не го задължава да го направи, а и води уединен живот, не е контактувал със заразени. Било му ясно, че това е нов предлог, за да го спрат и пробата непременно ще бъде положителна. 

Русия вече е втората в света страна по брой на заразените

 с новия коронаврус след САЩ, както съобщи дори ТАСС (Телеграфное агентство Советского Союза- б.а).
 Но… Най-вероятно отдавна е първа, като по стара съветска традиция Путин крие истината, която е особено болезнена на фона на гръмките заявления отреди месец, че страната ще премине през световната пандемия като бяла ладия в бурно море, че ще извади ваксини и ще спасява други страни и народи в характерния си стил. Но не стана така, очертава се катастрофа. 
А как се радваха и родните тролски армии, какво ликуване беше, дето гнилият Запад изнемогва в борбата с вируса, а 

кремълската петолъчка пламти все по-ярко  

Политолози в Русия коментират, че има данни, че заразените в армията са огромен брой, но всичко свързано с това е още по –строго засекретено… Нищо, че секретността около армията по принцип е маниакална.
„Новая газета“ съобщи, че заразените в Москва са в пъти  повече от обявените, като цитира редица водещи специалисти. Кметът Собянин също го призна с половин уста.
 Изданието съобщи също, че медиците, работещи на първа  линия срещу COVID-19, са получили фишовете с разчет на априлските заплати.  И не намерили там президентски надбавки, също една стара съветска традиция, всичко да се обещава от телевизора, но на практика да няма почти нищо.

Надбавки всъщност имало, но били няколко пъти по ниски от обещаните от Путин, почти незабележими. Спечеленото от лекарите,  ако говорим на езика на съвременната руска статистика,  показало„ отрицателен ръст“. 
Според „Файненшъл Таймс”, ако се вземе предвид повишаването на общата смъртност в Русия от началото на епидемията, излиза, че вероятно 

над 70% от починалите с коронавирус

изобщо не присъстват в статистката. 
Само през април в Москва и Санкт Петербург, където са голямата част от регистрираните заразени, починалите са били 2 073 над средното за месеца през изминалите 5 години. В същото време официално свързаните с коронавируса смъртни случи са само 629. Просто няма обяснение за над 70% от повишението на смъртността. 
Зaм.-прeдceдaтeлят нa „Eдиннa Руcия” в Държaвнaтa думa Aдaлби Шхaгoшeв скочи като разярена пантера и заяви,  чe „Файненшъл Таймс” трябвa дa изяcни дaннитe, кoитo 

oбвинявaт руcкитe влacти в „грaндиoзнa мaнипулaция“,

 както се изразиха от  ТACC. Шхaгoшeв е категоричен, че изданието  трябвa дa рaзкриe изтoчникa нa тaзи инфoрмaция, която цeляла дa диcкрeдитирa Руcия, както винаги. 
Източникът, разбира се, ще изчезне, ако имат глупостта да го разкрият. Това, Слава Богу, не може да се случи на издание с такъв авторитет.
Руският политолог проф. Валери Соловей в аналитичния си обзор „Как Русия ще стане свободна“ от тези дни твърди, че  след отказа на Путин от отговорност за борбата с коронавируса и прехвърлянето й на главите на регионите, след медийните и нефтените провали, сега се мисли за изчистване на образа му на силен и решителен лидер, за покачване на популярността му
Той казва: „Знам, че в Кремъл се обсъждат ходове за възстановяване на имиджа на Путин. Някои неща са съвършено нереалистични, например отменянето на пенсионната реформа. Това няма как да стане, поне от моя гледна точка.   По-реалистично, но ужасно решение, е

да се започне война 

или да се осъществи чрез силов шантаж обединението на Русия с Беларус, евентуално да се включи и Украйна в съюзната държава. Тези планове съществуват, не са се дянали никъде, те са реалност. От гледната точка на Кремъл за това сега има нелоша възможност….Дълги години нещата за Путин вървяха добре. От тази година те тръгнаха зле. Всичките му планове започват да се рушат. Това предизвика много силно напрежение в най-близкото му обкръжение, сред другарите му, които свято вярваха в неговия успех, в гениалността му…Знам, че някои също много влиятелни сили са започнали да му противодействат, те са, както в Руската федерация, така и навън. 
Соловей твърди, че Путин вярва, че може да обърне нещата в своя полза.

“Натрапва се една аналогия с…бункера

 И този исторически персонаж до последно е вярвал в щастливата си звезда“, казва той.
Социологическо изследване от 5 май на Руската асоциация на политическите консултанти и още два авторитетни института говори за безпрецедентно ниво на тревожност в руското общество, огромен ръст на недоволство от Кремъл и лично от Путин…Основните причините са падането на цените нефта и пандемията и липсата на мерки от страна на държавата. Парадоксалното е, че тази тревожност се нагнетява умишлено от властите.
Соловей казва още: „Кремъл опитва да манипулира  обществото, като насажда тревога и страх, за да продължи с административно-политическия контрол. Идеята е проста, до края на годината да се запазят всички ограничения, но пък това ще разгори много силни негативни емоции… Властта много се бои от масови протести…Протестната вълна ще се надигне на  няколко пъти. Първата вероятно ще е през август-септември, а втората в началото на следващата година…Психологическите граници на търпимост на руското общество се приближават до тези през 1916-февруари 1917 г., дори без война. Властта знае това и се опитва да предприеме някакви стъпки, но има социални процеси с необратим характер. Този процес започна, а той има не само социален, но и морално психологически характер.Това е по-лошо от социално напрежение. Хората започват да се готвят за вътрешен конфликт.“
Дали няма да се сбъдне пророчеството на Пушкин в стихотворението, написано преди 200 години: 
 Товарищ, верь: взойдет она,
Звезда пленительного счастья,
Россия вспрянет ото сна,
 И на обломках самовластья
Напишут наши имена!
А на отломките на самовластието може да пише и COVID-19.