​Алекс Алексиев: Ако Бокова стане шеф на ООН, ще служи на товарищ Путин, а не на Родината

Великобритания няма да забрави, че Първанов и Бокова обявиха Фолклендските острови за аржентински

Управлението на Симеон Сакскобургготски беше подчертано проруско и прокомунистическо, вредно за България

Радой Ралин свидетелства, че комунистическият злодей Георги Боков се хвалил, че ударил 400 шамара на Райко Алексиев преди да издъхне, разкрива за първи път пред Faktor.bg известният американски анализатор, който не спира да обича България

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Алексиев, само преди ден едно българско радио обяви Ирина Бокова за "Политик на година", без никой да знае какво полезно е свършила, а преди това лично бившият цар и бивш премиер Симеон Кобурготски застана твърдо зад кандидатурата й за председател на ООН, обявявайки, че това е исторически шанс, следите ли тази организирана кампания?

- Донякъде. Чел съм две интервюта, в които Сакскобургготски споменава Бокова и това ми е напълно достатъчно като факт, защото той е абсолютно категоричен в мнението си за нея, а евентуалният и избор за генерален секретар определя като най-голямото постижение за България, което може да се случи, и то “веднъж на хиляди години.“ Ако това го беше казал някой обикновен човек, щях да реагирам, че идиоти има много и да сложа точка. Но Симеон не е обикновен човек, той е бивш премиер на България и син на Цар Борис Трети, един изключително достоен българин. С подобно изказване той оправдава комунистическото мракобесие, защото всичко, което е Бокова и което е постигнала се дължи на връзката й с комунистическата партия.

- Как си обяснявате тази позиция на Симеон, знам, че е бил близък на семейството ви? Вие в каква светлина го познавате?

- И да и не. Майка ми и брат ми Веселин го познаваха много добре и бяха заклети монархисти. Родителите ми навремето са имали връзки с царското семейство и от тогава вероятно е останал някакъв пиетет към монархията. В дома на майка ми в Майнц на масата за кафе винаги имаше 5 портрета - освен тези на баща ми и на покойния ми брат Рико, там присъстваха и образите на Франц Йозеф Щраус, Роналд Рейгън и на Симеон, или като тя го наричаше - Симеончо. Аз пък винаги съм смятал монархията за отживял модел на управление и в семейството си имахме доста шеговити търкания по въпроса. Не се бях запознавал със Симеончо, докато той не спечели изборите през 2001 г., тогава ме покани на разговор във Врана.

Оказа се, че искал да ме пита дали да назначи Стоян Ганев за външен министър. Аз онемях, защото всеки, който имаше и минимално понятие за това, което става в България, би се сащисал от такъв идиотски въпрос. Казах му директно, че ако направи това назначение, правителството му е обречено още преди да започне работа. Той ми отговори, че в България много говорели и злословели без никакви доказателства.

След два дни му занесох писмени доказателства, че Ганев от самото начало на работата си в ООН беше на заплата в сектата на преподобния Муун, който се рекламираше като „абсолютния победител на небето и земята.“ От тогава, слава Богу, не съм се чувал със Сакскобургготски, но управлението му беше подчертано проруско и прокомунистическо, и според мен вредно за България. Майка ми, междувременно, много бързо го разбра що за човек е още преди да дойде на власт. Един път, може би година преди тя да почине в 1994, бях пристигнал в Майнц от Америка и гледам, че снимката на Симеон я няма. Питам какво стана с нейния любимец Симеончо? А тя ме гледа в очите и казва: „Оказа се лека трица.“

- Но да се върнем на актуалната тема за Бокова, тези изказвания в нейна полза случайни ли са?

- В българската политика няма нищо случайно. Как може да си обясните, например, че известна радио-станция изведнъж я провъзгласява за "Политик на годината" след като тя няма абсолютно нищо общо с българската политика от много години? Отговорът е лесен -. или са им платили добре, или работят за нейната кауза заради други зависимости.

- Говори се, че нейният баща Георги Боков е изтезавал Райко Алексиев след 9-ти септември 1944 г. Това е сериозен аргумент и причина вие да сте против кандидатурата й?

- Резонно е да се помисли така, но не е вярно. Баща й наистина е бил един истински злодей в един режим на злодеи. Но Ирина Бокова сама е доказала с кариерата си, че нейният избор за генерален секретар на ООН би опозорил България.

- Провокирал съм ви и друг път, но вие избягвате да говорите за ролята на Георги Боков в убийството на баща ви, какво знаете за тези страшни събития?

- Бил съм бебе тогава и не знам нищо повече от това, което са ми казвали близки и познати. Първо майка ми вярваше, че Боков е бил един от палачите, заедно с Лев Главинчев, следователя Зуев и др. Второ, позовавам се на думите на Радой Ралин. Веднага, след като се върнах в България за първи път след 25 години имиграция през 1990, бай Радой, който беше голям почитател на баща ми, ме потърси и ние се сприятелихме. Един път той ми каза, че Боков лично пред него се е хвалил, че е ударил 400 шамара на Райко Алексиев. Аз му казах тогава, че ако това е така, негово морално задължение пред историята е да каже това публично. И той го направи на 8 март 1993 г. в Народния театър по повод тържественото честване на 100-годишнината на Райко Алексиев. Ето какво каза бай Радой дословно, думите му са документирани: „Върху битата снага на непрестанния смехотворец въодушевени революционери всеки ден играеха юдинско хоро и го превърнаха в едва дишащ труп. Един по-сетнешен гаулайтер на печата – Георги Боков- се хвалеше че му ударил 400 шамара.“

- Защо смятате, че изборът на Ирина Бокова ще бъде позор за България?

- Да, и го твърдя. Аз съм много против това да се търси наследствена вина, което е една от най-лошите черти на комунизма. Но минималното, което би трябвало да се очаква от децата на злодей е някакво разграничаване, някакво макар и малко покаяние. При Бокова не само че това напълно липсва, а напротив - цялата й кариера се дължи на комунистическото й потекло и грижите към нея на "любимата" на всички ни до ден днешен Столетница.

- В какво се изразяват грижите на Столетницата към днешна дата?

- Да, ще ви дам пример. Преди малко повече от година, през април 2014 без предупреждение, без никаква мотивация правителството на Орешарски уволнява Стефка Славова, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие. Защо? За да назначат на нейното място дългогодишното ченге на Първо главно и много по-важно - съпруг на Ирина Бокова, Калин Митрев. Партията наистина се грижи за децата си! Има и много други признаци за това, че тази дама не е читав човек и не си служи с почтени средства. В официалната й биография в страницата на ЮНЕСКО пише, че тя е била външен министър на България и освен това държавен секретар за европейска интеграция (Secretary of State for European Intеgration). Първо, тя никога не е била външен министър на България и това е лесно проверимо, и второ - подобна позиция като главен секретар не съществува във Външното ни министерство. Тоест, натъкваме се на една гигантска манипулация и то в международен план.

- Говори се, че и първият й съпруг - Любомир Коларов, е бил също агент на Първо главно на ДС?

- Да, и то дългогодишен.

- Не е ли странно, че и двамата й съпрузи са били агенти, а тя няма картон за принадлежност към службите, въпреки протекциите, които е ползвала. Какво е обяснението ви?

- Има две логични обяснения. Първо, нейното досие за принадлежност към ДС може да е между тези 40%, които са били изпратени в КГБ на съхранение веднага след като падна Живков. Другата възможност, която е по- вероятна според мен е, че тя е била агент не на ДС, а на КГБ като особено перспективна. Тя е завършила МГИМО в СССР, университет който е известен като ковачница на кадри за КГБ, а руснаците са имали приоритет при вербуването й, те са можели да вербуват българи без дори да казват на ДС. Това, което е напълно изключено е, че българин може да бъде изпратен като дипломат в мисията на ООН по комунистическо време без да е агент на службите. Тук вече се поставя въпросът: На кого ще служи Бокова, ако стане шеф на ООН? Много вероятно е това да е товарищ Путин, а не България.

- Имате поглед от САЩ - какви са шансовете Бокова да стане шеф на ООН, в българската преса се създава впечатлението, че тя вече е победила?

- Не искам да разочаровам височайшата българска преса, но според мен тя няма шанс и то най-вече поради тъпотията на нейните червени аркадаши. През 2008 и 2009 г. правителството на Станишев хвърли огромни пари да й прави реклама по разни страни от Третия свят като част от кампанията й за лидер на НЕСКО. Една от тях беше Аржентина,  където Първанов беше взел Бокова със себе си при официално държавно посещение. Каква реклама й е правил не знам, но президентката Киршнер му благодари публично за това, че признал островите Малвинас за аржентински. Говорим за Фолклендските острови, за които Великобритания води и спечели война срещу Аржентина. Мога да ви гарантирам, че англичаните не са забравили това, а те са постоянен член на Съвета за сигурност и без тях не става нищо.