​Едвин Сугарев: В аферата КТБ няма бели души, има само сиви и черни

Атаките срещу мен идват от Делян Пеевски и среди навярно свързани с него

Фалитът на банката на Цветан Василев е изкуствено предизвикан, отговорност носят няколко български институции начело с БНБ и прокуратурата

Държавата трябва да престане да зависи от някакви олигарси и тъмни структури, които имат интереси напълно противоположни на националните, казва пред Faktor.bg бившият политик и дипломат

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Сугарев, продължава ли натискът срещу вас, след като преди дни разбиха дома ви?

- Просто станах обект на второ посегателство, в рамките на три дни. В неделя разбиха и автомобила ми, въпреки че беше паркиран на метри от входа на столичното следствие. Явно ми дават знак, че не ме изпускат от поглед и знаят къде се намирам. Натискът продължава, въпреки, че се опитах да намеря начин да не бъда лесно открит. Инак по отношение на проникването в дома ми - няма никакво развитие. Дадох показания в МВР по случая, заведено е съответното производство. По-притеснителното е, че се правят опита аферата с КТБ да бъде заглушена и тези опити обхващат не само мен. Но важното е истината за фалита на тази банка да стигне до хората, а не до институциите, които са виновни за това и се мъчат да прикрият и заметат всичко под миндера.

- Смятате, че сте обект на атаки заради журналистическо разследване за банката на Цветан Василев, което предстои да излезе и като книга...

- Тази книга вече е факт и премиерата й ще бъде на 4 юни от 18 часа на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София. Разчитам на мислещите българи, които могат да прочетат тази книга и се надявам тази премиера да бъде знак на протест срещу премълчаването и изкривяването на обстоятелствата около фалита на КТБ. Инак усещането ми, че съм обект на натиск именно заради това разследване няма как да бъде различно, защото всичките ми неприятности започнаха след пресконференцията, която дадох миналата седмица за разследването и истините, до които то стига. Реално тази пресконференция беше смачкана, присъстваха страшно малко медии, непропорционално спрямо обществения интерес към темата. Но пресконференцията бе заснета и е качена в интернет, така, че хората, отговарящи на въпроса КОЙ, са се притеснили и са решили да ме предупредят, че ако не внимавам, ще ми се случат неприятни неща. Това е смисълът на тези атаки, плашещ по-скоро. Казващ: „Не се бъркай повече в тази тема“.

- Коя е опасната тайна във вашето разследване, която е провокирала тази агресия?

- Опасното не е точно тайна, защото се знае от доста хора, но за първи път се казва директно и с достатъчно аргументация – става дума за изкуствено предизвикан фалит, за който отговорност носят няколко български институции,начело с БНБ и прокуратурата.

- Какви среди генерират атаките срещу вас?

- Това са средите, които са заинтересовани тази банка да бъде фалирана и нейните активи, възлизащи на близо 7 млрд. лв., да бъдат обезценени и купени за нищожни пари. Безспорно е, че става дума за единия от двамата скарани в момента олигарси, които всъщност в своята съвместна дейност образуваха българското задкулисие по времето на правителството на Орешарски. Накратко, става дума за Делян Пеевски и среди навярно свързани с него.

- В медиите се появиха подозрения, че тази книга е поръчка от Цветан Василев, че го хвалите и величаете в разследването си?

- Всеки ще може да прочете книгата и да се убеди сам колко неприятни неща се говорят за Цветан Василев. Казвам съвсем директно, че става дума за банка, която се крепи на ръба на закона и дори отвъд него. И че става дума за политическа корупция, която обхваща няколко правителства, които са и осигурявали преференции. Казал съм го и в книга – няма бели души, има само сиви и черни. За да пресека тенденциозните спекулации, трябва да кажа, че това разследване няма нищо общо с Цветан Василев, а стартира след като спечелих конкурс на фондация „Достъп до обществена информация“. Тази програма е финансирана и от фондация „Америка за България“. Така че за никакъв Цветан Василев не може да става дума. Този човек не съм го виждал никога през живота си, не съм разговарял с него, не съм имал никакви контакти, за разлика от някои други персони.

- След месец ще стане година от затварянето на банката, но истината около нея става все по-заплетена…

- Така е, защото до този момент се правеше всичко възможно да не се разкрият истините за тази банка, а по-скоро да се замъглят дори и със средства, които са по-скоро от арсенала на активните мероприятия. Такива са например последните списъци, които изтекоха с посетители на Цветан Василев. Няма от къде да изпълзят, освен от прокуратурата. Не мога да преценя как ще завърши тази афера, защото е известно, че България се намира под натиск от страна на ЕС да се каже цялата истина и да се предприемат действия спрямо Пеевски и неговия кръг. Това е казус, който ще търпи развитие и от него ще зависи дали България ще излезе от омагьосания кръг, в който се върти от самото начало на прехода. Дали ще престане да бъде държава, в която всичко зависи от някакви олигарси и тъмни структури, които имат интереси напълно противоположни на националните. Вече съм се погрижил цялата събрана информация да не остане затворена само в България, а да стигне и до институциите от ЕС.

- Споменавате на няколко пъти депутата Пеевски, но от неговата политическа сила ДПС непрекъснато афишират, че той няма нищо общо с КТБ, каква е вашата теза?

- Ако се погледне към настоящия момент действително е така. Той е изтеглил своите авоари и бизнес от КТБ. Сключил е цесии, рефинансирал ги е чрез други банки. Формално Пеевски няма нищо на свое име, но става дума за фирми, които са близки до семейството му и вече са се погрижили кредитите им да не могат да бъдат забелязани в КТБ към настоящия момент. Но ако се погледнат списъците на кредитите към декември 2013 година, ще се види, че картината е друга. Говори се, че фирмите му са получили заеми за половин милиард. Включително така е купен и „Булгартабак“, а Пеевски е вероятно скритият собственик.

- Какво ще кажете на хора, които гледат с ирония и голяма доза скептицизъм на случващото се около вас и КТБ, приемат го несериозно?

- Това е била винаги защитната реакция срещу всичко, което винаги съм изваждал на показ през годините. Версията, която избраха срещу мен е: „Оставете го тоя, той е луд, нещо като природно бедствие“. Така че тези реакции са обясними. Има най-малкото два варианта, по които може да се въздейства на неудобните. Единия е като те сплашват, но прим мен се видя, че трудно върви. Вторият вариант е като се омаловажава всичко, което казваш, сякаш не съществуваш. Това е една бариера – много противна и неприятна, която предполага циничния дискурс към всичко ставащо, което се култивира у българите от много време насам.