​Георги Стаменов: Зад мен не стои Лафка, а силна партия, която ще превърне Пловдив в град на бъдещето

Иван Тотев е алтернативата срещу лицето на олигархията и задкулисието, казва пред Faktor.bg кандидътът на ГЕРБ за район Централен на Пловдив

Интервю на Христо Кочев

- Г-н Стаменов, защо в десния Пловдив стигнахте до втори тур за кмет на града и районни кметове?

- През кметския мандат на инж. Иван Тотев бяха постигнати видими резултати и успехи. Градът се преобрази и е достоен да бъде европейска столица на културата. Най-важното – управлението е откъснато от мафиотските и олигархични схеми, наложени от предишните кметове на Пловдив. Кандидатите на ГЕРБ се превърнаха в истинска заплаха и срещу нас бе приложен мащабен план за противодействие. Опонентите ни, обединени около руския гражданин и лидер на БСП Георги Гергов приложиха метода на ветрилото – тоест няколко кандидата за кмет, подкрепени от различни формации, но всичките обвързани по масонска и олигархична линия. Така шансът да спечели човек на задкулисието бе реален. Въпреки това ветрило пловдивчани гласуваха разумно и подкрепиха в голямо болшинство кандидатите на ГЕРБ. Така например Иван Тотев получи двойно повече гласове от втория Славчо Атанасов, а в моя район Централен, аз имам също двойно по-висока подкрепа от Георги Тютюков. Но въпреки това битката за Пловдив ще се реши на втори тур.

- Какъв е профилът на вашият съперник в район "Централен", кое е различното между вас?

- Разликите са огромни и хората ги виждат, показаха го с гласовете си. Опонентът ми Георги Тютюков е с 18 г. административен опит в управлението на града, но до властта е стигал винаги мимикрирайки с различни партии и играчи, превръщайки се в балансьор между големите играчи. Той залага на корпоративния вот и пропагандата на "Лафка". Местната коалиция „Кауза за Пловдив“ се видя през годините, че е просто кауза само за трима активисти, но не и за пловдивчани. А зад мен е една доказала се партия – ГЕРБ. Аз съм човек, който идва от реалния бизнес и живот, където се създават работни места и национален продукт. Знам какво значи ангажимент и дадена дума пред хората. Ценностите и моралът са реперите в моя живот.

- В пловдивски медии се появиха внушения, че всъщност с Тютюков сте някакъв екип и играете заедно, съществува ли такава постановка, не обърква ли гласоподавателите?

- Това внушение е пропаганда, а в нея няма нищо вярно. Много партии се опитват да се представят с политиката и резултатите на ГЕРБ, с нейното влияние и авторитет. Много малки партии и коалиции копират и резултатите, и програмата ни, но това е само израз на слабост и лицемерие. Аз съм кандидатът на ГЕРБ за район "Централен", зад мен стои реална партия. За 30 дневна кампания показахме, че въпреки мръсната кампания екипът на ГЕРБ е от достойни и качествени хора, а резултатите са видими за гражданите.

- Каква е вашата визия за промяна на най-важния за Пловдив район?

- Преди всичко водене на открита и честна политика, разрешаваща проблемите на хората. Паралелно с това развитие на инфраструктурата, нови парко-места за автомобилите, нови паркове, специална грижа за децата, опазване паметниците на културата, защото те са нашата идентичност и връзка с миналото.

- Пред вас са всички шансове да спечелите, как виждате бъдещия мандат?

- Успешният вариант за град Пловдив е преизбирането на досегашния кмет Иван Тотев. Той е носителят на промяната и е гаранция, че олигархията ще стои далече от общинската хазна. Предстоящият мандата е един от най-важните, да не кажа най-важният за Пловдив. Предстои през 2019 градът да е Европейска столица на културата, а това налага обликът му да бъде променен и да се превърне в европейски, в който се съчетават духа на античността и модерността. Екипът на ГЕРБ, в лицето на кмета инж. Тотев показа, че може да постигне това. За да се превърне тази мечта във факт, призовавам всички пловдивчани в неделя да гласуват с №3 и с двете бюлетини – за кмет на града и кметове на райони.