​Христо Кирчев: У нас има не русофили, а робофили, рожби на съветския икономически модел

БСП е като мафия, действа на принципа на омертата

Народ, оставен без духовни водачи, изчезва. Ето защо се стопяваме и на нашите земи идват други хора

СДС е било създадено, за да извърши най-черната работа на промените, казва пред Faktor.bg един от лидерите на синята идея, бивш депутат и първи демократично избран кмет на Варна

Интервю на Майя Любмирска

- Г-н Кирчев, 72 години след 9 септември 1944 г какво стана с нашата страна, с обществото ни? Търпим ли още поражения, нанесени от комунистическата диктатура?

- За съжаление преди 72 години великите сили ни преразпределеха и отстъпиха на съветския лагер. Подчертавам лагер. В този лагер законите не се прилагаха и те служеха само за външния свят – да се мисли, че има парламенти, закони.

За съжаление младите поколения не познават това време. За тези исторически процеси не се учи почти нищо. И те не могат да направят сравнение.

- Свидетели сме на постоянна манипулация и внушения, с които да се провокира една носталгия по соца, по времето на бай Тошо. Какво е вашето обяснение за този феномен, който не се забелязва в останалите държави от бившия съветски лагер?

- Много хора сега поради своето икономическо състояние имат тази носталгия към миналото. И това трябва да го приемем като факт. Но откъде идва това?

Ниската култура и лесното поддаване на манипулация на голяма част от хората е в основата на тази носталгия. Благодарение на големите икономически интереси на хора от бившата Държавна сигурност, които заеха цялата икономическа власт, и които създадоха и изкупиха по-голямата част от медиите, постоянно нагнетяват тази носталгия по отминалия режим.

- Тази носталгия част ли е от хибридната война?

- Това е повече от ясно. Но аз съм потресен, какво лицемерие има в тези хора, които само преди 50 години налагаха стил и начин на живот, който ме отвращаваше и почти цялата българска интелигенция – разбира се, тази, която не беше платена от комунистите с големи привилегии, ненавиждаха тази система и искаха да има промяна.

Започна да се нагнетява и едно т. нар. русофилство, на което аз давам друго определение. Тези, които го нагнетяват, аз ги наричам робофили, а не русофили, тъй като те въртят цялата си икономическа политика около бившия съветско-руски модел на икономически взаимоотношения, където действа законът на силния, а не правото. И заради това тези богаташи, които знаят много добре, че те не могат да се вместят в западната система на бизнес, на този капитализъм, който се контролира чрез съдебна власт и съответните институции на държавата, те нямат място там, те не са конкурентни. Тези структури са силни, където действа принципът на вълчата глутница – завладяват нещо, унищожават и без да се замислят след тях какво остава. Тези робофили нямат нищо общо с Русия и на самата Русия й е ясно, че това са платени слуги в България. Мислите ли, че дори на ограничения човек му е било приятно да работи в Коми между комарите, между каторжниците, да пие самогончик.

Истинските интелигентни хора, като видяха какво става в тази наша държава, се изселиха от нея. И така се обезкърви възможността да създадем истинска демокрация. Защото е банално ясно, че демокрацията е ред и законност. В момента в нашата страна липсва всякаква държавност и е свободия. Който има пари, който е на върха, той налага правото.

- Затова ли беше доведена до това състояние съдебната власт?

- Съдебната власт е ликвидирана. Тези охкания и вайкания колко трябва да се реформира съдебната власт, са празни вопли. Защото начинът, по който е формирана съдебната власт по конституция, такава съдебна власт може да бъде само феодално –демократична. Тя на може да бъде друга, след като не се излъчва от средите на обществото, а чрез партийни назначения. А партийните назначения защитават партийните и личните интереси на лидерите. Защото съдебната власт не служи на обществото, тя служи на управляващите. Съдебната власт беше създадена по съветския модел и това е едно от най-големите поражения, които нанесе тази тоталитарна система, която някой наричаха социализъм, други – комунизъм, но тя беше една изгодна система на един кръг от хора, след това от техните деца и започна конвергенцията.

Какво е например БКП. Тя е създадена на принципа на мафията – главатар, капитани, лейтенанти – като на принципа на омертата на всеки се раздаваше нещо. Естествено едно такова общество, което няма правото да взема решения – то е обречено. Беше създаден един минимален стандарт, който знаем какво благо представляваше – да чакаш с години за телевизор, да не говорим за кола. Да ти дадат едно лозе, да вадиш камъни, това беше.

- Възпроизведе ли се комунистическият елит в сегашното ни общество?

- Разбира се. Ние не можем да се отървем от тази мафиотска партийна система и до ден днешен. Който слушка, той и папка. Няма реално състезание. Битката за властта в България е жестока. Защото тя осигурява държавни поръчки, достъп до бюджет, до фондове, където с малко труд може много бързо да се замогнеш. Липсва състезателният принцип на Америка, където трябва да учиш, да се трудиш, ако искаш да стигнеш някакви върхове. Сегашните младежи искат да учат нещо лесно, колкото да имат диплома, защото няма състезание, пълни са кафенетата със сервитьори с висше образование. Изкривяването на тези 70 години е загубването на моралните ценности на обществото. Това е най-голямата загуба. Народ, който е оставен без духовни водачи, без цели, той изчезва. Ето защо се стопяваме и защо на нашите земи идват други хора.

- Има една голяма въпросителна и тя е защо световното обществено мнение не осъди комунистическият режим, както беше осъден национал-социализмът?

- Преди 27 години, тези които участваха на първите митинги, не са имали самосъзнанието за демократична държава. Те са били онеправдани, много семейства са дали жертви на комунистическата система, но те останали в мечтите си за „уредения" живот – някой да се грижи за тях, да им осигури екзистенц минимума. Моята мечта винаги е била да имаме държава. Защото какво значи да си богат в бедна държава: това не ти дава качество на живот. Това ти дава едно залъгване, че ти си проспериращ. А същевременно излизаш по всички тези разбити улици, озлобени хора.

България не можа да излъчи лидери за едни демократични процеси. Всички лидери от т. нар. дясно пространство бяха служебно назначени. Те си носеха своя манталитет на тоталитарната система, не познаваха демокрацията. Нямахме тези визионери за развитието на едно демократично общество.

На бившата комунистическа партия й беше неудобно да строи капитализъм и според мен СДС е било създадено да извърши най-черната работа в обществото. Хората не обичат промени и СДС трябваше да напрани тези промени, за да ги използват комунистите. И тези промени никой не ги обясни: раздържавяването, реституцията. И до ден-днешен комунистически лидери като Костадин Чакъров казват каква хубава била индустрията по времето на Тодор Живков. Правили са индустрия – никой не отрича. Но никой от тези глашатаи не казва колко беше тя конкурентоспособна на световния пазар. Не може срещу смартфоните на „Епъл" и „Самсунг" да излезеш с „Правец". Българската индустрия беше създадена за съжаление да обслужва един лагер, а не системата на конкуренция. Аз никога не съм бил костовист. Но не мога да отрека, че той пое тази безкрайно неблагодарна задача на раздържавяването, което и благодарение на неговия характер събра всички негативи. Защо това не го свършиха самите комунисти, защото те взеха всичко. Защото не им стискаше. Не може техните бащи да разстрелват в името на комунизма, а те да приватизират. Затова беше създадено и използвано СДС, което, като изпълни тази задача, бяха намерени хиляди начини да го разбият, да го унищожат.

- Има една инициатива на посткомунистическите държави от Източна Европа да се създаде Международен трибунал за престъпленията на комунизма. България за поредно година не се включи в нея. Защо според вас?

- За съжаление в България народът беше излъган от своите водачи. Хвана го и апатията. Затова и не чуваме много български гласове за осъждане на комунизма. Масата от народа не го интересува дали ще бъде осъден комунизмът. Колко са интелектуалците, които като ги заведох в Щатите, ми говореха, че трябва да се интегрираме със САЩ и НАТО, а сега са най-върлите противници на НАТО. Защо комунистите си пращат децата да учат в "Бъркли", а ги пращат да учат в „Ломоносов", след като толкова много обичат Русия. На всички, които трябва да осъдят комунизма, техните деца са на Запад, да се изучат, да перат парите на бащите и майките си. Даже на новата руска червена аристокрация около Путин децата им учат в Щатите и на Запад в топ университетите. Съединените щати не са идеални, но има ли по-добра държава от нея? Някой да ми посочи.

Светът днес е разделен на две: Евразия и демократичният и цивилизован свят, воден от Америка.

- Каква е прогнозата ви за президентските избори?

- Този начин, по който сега се провеждат изборите за президент, е едно крайно неуважение към българския избирател. Това говори, че в България демокрацията е тотално заличена. Когато има избори след един месец и още нямаш представени кандидати, това говори, че те ще бъдат служебно назначени. Върнахме се по времето на Сталин: който брои бюлетините, там е истината. Ако при нас се провеждаше едно състезание макар и на банални личности, половината ченгета, имаш какво да сравниш. А сега ще направим едни избори с представители на няколко клъстъра от партии, които ти даже не знаеш какво представляват. Моите почитания към този човек ген. Радев, много пъти сме си говорил, но той ми говореше за НАТО, сега говори за Русия. Няма кой да измести Русия. Но Русия винаги ще живее един век назад. Но БСП поне направиха тази крачка, че го показаха. Да, може да бъде оплют.