​Иван Сотиров: Вместо да атакуват БСП, десните водеха жестоката война помежду си

Румен Радев никога няма да изкорени военния си тик да козирува и да изпълнява заповеди

Незабавни предсрочни избори без законови промени ще вкарат същите партийни клиентели и бъдещ политически проект на Слави Трифонов в парламента

За да спечели, Цецка Цачева трябва да продължи линията на Росен Плевнелиев за лустрация на ДС-ченгета и на комунистическите номенклатури, казва пред Faktor.bg бившият син депутат

Интервю на Васил Василев

- Г-н Сотиров, отдавна не се е случвало София да бъде „червена” на избори. С каква магия успяха наследниците на БКП?

- В историята на Прехода само през 1994 г. при Жан Виденов БСП печели самостоятелен вот. През останалото време тя винаги е управлявала през задния вход с тройни и четворни коалиции. Всички избори са минавали в името на това БСП да не управлява, но българският избирател винаги е бил изиграван в очакванията си с коалиции. Когато виждат, че в дясното пространство политици заиграват с олигарси, които са заигравали с политици от лявото пространство, се размива кое е „дясно“и кое е „ляво“. При тази война в дясно и загуба на ясна демаркационна линия между лявото и дясното логично да излизат напред кандидатури като тази на Румен Радев. Аз не мисля, че София е станала „червена”. Това по-скоро е наказателен вот на десните избиратели към т.нар. десни партии, които не съумяха в един изключително тежък момент за България да се обединят. Свидетели сме на геополитически предизвикателства, свързани с хибридната война, която води Русия, и с това което се случва в Турция, където се установява едноличен режим и се арестуват депутати от опозицията. Десницата не намери сили при цялата тази ситуация да се обедини и да излезе с единна президентска кандидатура. Нещо, за което призовавам от началото на годината. Вместо да се постигне съгласие и да се излезе с обща двойка с ясна визия по тези въпроси на хора, които са се доказали, каквито има в дясното политическо пространство, се стигна до това, че се излезе с две кандидатури. Те нямаха мажоритарен профил. От ГЕРБ се прояви високомерие и решиха, че отново схемата „ако искате да не са БСП и ДПС, гласувайте за нас”. Беше крайно недалновидно от тяхна страна да се издигне кандидат в последния момент. Това, което се случи, беше протестен вот срещу десните лидери. От друга страна партиите от Реформаторския блок и особено частта му, свързана с Радан Кънев, решиха да налагат кандидат не за президент, а за ново лице на нов десен проект. Всички тези партийни сметки и арогантност доведоха до наказателния вот на избирателите. Не е случайно, че това се случва в София, Пловдив и в други големи градове, където хората са изключително чувствителни.

- Какво конкретно недооцениха или подцениха десните политически сили на тези избори?

- Привържениците на десните партии водеха с много по-голяма злоба война помежду си, отколкото срещу кандидата на БСП. Понеже хората в дясно се измориха да наблюдават един и същи процес вече 27 години, естествено беше да се стигне и до това предупреждение. Въпросът е между първи и втори тур след тази война и след компроматите, които се извадиха, дали десните избиратели ще могат да се обединят. Неслучайно партиите заявиха, че не могат да контролират вота им. Голяма част от гласовете за Трайчо Трайков бяха много и свръх за него и за Реформаторския блок като цяло и поотделно. От друга страна се видя, че ГЕРБ не могат да мобилизират електората си за кандидата, който издигнаха. Демонстративно се неглижира и мажоритарният характер на президентската кампания. Тези заклинания, че някой ще си подава оставка, ако не спечели Цецка Цачева и опитите да се рекетират избирателите на една или друга формация с чисто партийни лозунги, а не да се развива кандидатът чисто мажоритарно допринесе негативно за кампанията. Т.нар. „дясно” в България, когато се коалира с АБВ, разми границата си с лявото. Допуснаха се грешки при кадровата политика, липсваше ясна и категорична позиция по отношение на Русия, на това което се случва в Турция. Всичко това демотивира голяма част от десните избиратели. Сега трябва да има много ясни послания в това отношение. Естествено, че никой нормален човек няма да гласува за Румен Радев за президент, но хората показаха и, че няма да гласуват безрезервно по този начин, както са карани през последните 27 години – да избират против някой и за по-малкото зло.

- Някои социолози и анализатори коментираха, че по време на кампанията десницата е пресолила манджата с атаките срещу Владимир Путин и Русия?

- Нещата бяха поставени по-скоро като някакво персонално заяждане, а не беше заявена ясна визия и политика за това, как да не се случват. В дясно не трябва да се поставя персонално толкова въпросът, колкото да се поставят принципно темите как се реализира руското геополитическо влияние в България. Премълча се темата за олигарсите, които са проводници на това проруско влияние в страната ни, както и за това, че проектите АЕЦ „Белене” и „Южен поток” са не просто корупционни, а невъзможни за реализиране. Всеки опит да се търси решени как ще ги реализираме и къде ще слагаме ядрения си реактор, е нещо, което говори за едно доста неубедително отношение. Включително и подмятанията за това как ще се търси начин за намаляване на санкциите срещу Русия. Днес виждаме, че на финала това говорене се коригира. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия спази изисквания, заради които са наложени. Докато Кремъл анексира чужди европейски територии, той не може да претендира за отмяна на санкции. Въпросът не е да се дават персонални оценки на Владимир Путин и на Кремъл от кандидати за президент, а да е даде ясна и категорична визия кое е допустимо и кое не е. Останалото е говорене в стил „форуми в интернет”. Освен това ние не може да си затваряме очите и да не коментираме това, което се случва при съседите ни. Прави се опит за налагане на едноличен режим, арестува се опозицията. Става дума за съседна до нас страна, в която живеят много български граждани.

- Основателни ли са тревогите, че ако Румен Радев стане президент, страната ни отново ще завие към Евразия и към Кремъл и ще се случи тази пълзяща реставрация на руското влияние у нас?

- Румен Радев се опитва да играе двойна играе – да е натовски офицер и човек на Москва. Не може случаен човек да бъде припознат от структурите на НАТО. Този цирк, че България ще завие към Москва идва от комунистите. Радев нито има характера, нито волята да води своя самостоятелна политика. Един безспорен успех на предизборната кампания БСП успя да пробута този човек, който е продукт на двете каки - Корнелия Нинова и Илияна Йотова, които го представиха като мажоритарен кандидат. Провал в кампанията на ГЕРБ е, че не можаха да развият Цецка Цаюеша като мажоритарен кандидат. Дори по време на кампанията тя се явяваше в едно студио с Бойко Борисов, което създаваше впечатлението, че е негова сянка. От друга страна беше обидно това, което направи Илияна Йотова в началото на кампанията, като публично предупреди Румен Радев да не предава партията, но след това от БСП я скриха зад Радев и го представяха като надпартиен кандидат на инициативен комитет, тоест надпартиен. Той реално е безидеен като личност, но успяха да го скрият по време на кампанията, за да може това да не проличи. През това време т.нар. „десни” допуснаха всички възможни грешки.

- Референдумът на Слави беше отричан от много българи, но в крайна сметка имаше голяма активност при гласуването. Как трябва да реагират политическите партии в тази посока сега, за да отговорят на обществените очаквания?

- Референдумът ще има много по-съществен ефект, отколкото президентските избори. На него се вижда, че 2,5 млн. българи са гласували за категорична промяна на избирателната система, въпреки че всички партии работеха за неговия провал. Тук е ролята на кандидатите за кандидат-президент, които трябва ясно да заявят, че са гарант и ще направят всичко възможно парламентът да се съобрази с волята на избирателите. На референдума са гласували повече хора отколкото за управляващата коалиция плюс БСП и ДПС, взети заедно. Ако парламентът се опита да се хване за това, че не достигат няколко хиляди гласа, за да стане референдумът здължителен, ще се предизвика изключително тежка политическа криза и своеобразен преврат на политическото статукво срещу гражданите. Това няма да остане без последици. Президентът трябва да е гарант и че ще се изкара наяве цялата истина за колосалния грабеж, който се извършва и по линия на енергийните проекти, и на картела в енергетиката. Когато от „Патриотичния фронт” поставят въпроса за вдигане на заплатите и на пенсиите, съгласен съм, че те могат да бъдат не 300, а 500 лв., ако се спрат многомилиардните кражби, за които те също избягват да говорят. Работата на президента не е да вдига пенсиите. Не може човек, който до вчера е бил кандидат за поста на „Дондуков” 2, да иска и останалите да лъжат като него. Действително мисията на държавния глава е да поиска пълно разследване и ясна политика, а той има трибуната за това. Публична тайна е, че в България годишно се източват милиарди. Ако това се спре, нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. Тези кражби са съизмерими с масово престъпление. Мизерията е довела много българи дори да слагат край на живота си, защото са поставени нечовешки условия.

- Изборните резултати от първия тур вещаят ли политическа криза? Изход ли са предсрочните избори от тази ситуация?

- Самият министър-председател видя, че вариантът с хвърлянето на оставките води до отрицателен резултат. Очевидно трябва да се върви към предсрочни избори. Най-важното обаче е преди да се отиде на предсрочни избори да се промени изборният кодекс и да се въведе мажоритарна система с балотаж. Гражданите заявиха ясно, че искат да бъдат променени правилата на играта. С референдума те бламираха целия политически елит, не само десните партии. Въпреки целия ресурс, който мобилизираха всички партии за целенасочено избягване на дебатите и провал на референдума, хората недвусмислено казаха, че не се чувстват представени в парламента и не искат да им бъдат спускани партийни листи. Недопустимо е веднага да е отива на партийни избори. Това означава, че те ще те ще протекат по сегашния кодекс. Т.е. в парламента ще се възпроизведе същото това статукво, но прегрупирано по друг начин от тези политици, които не се ползват с обществено доверие. Показателно е, че кандидатите на БСП и на ГЕРБ взети заедно на първи тур общо не минават 50%. Това е категорично доказателство, че политическата система е в голяма криза. Ако премиерът продължи да се държи като обидено дете, ще получи наказание от избиратели. Той и останалите партии имат последен шанс да изпълнят волята на народа и да въведат чисто мажоритарна система с балотаж. Това няма да стане за ден-два. За да се направят сериозни промени в Изборния кодекс, ще са нужни поне един-два месеца, и ще трябва технологично време за въвеждане на 240 едномандатни мажоритарни избирателни района. Трябва да има и достатъчно време съобразно новия закон хората да бъдат информирани за новия регламент и кандидати, за да участват пълноценно на изборите. Ако днес се дръпне шалтерът и се отиде на предсрочни избори, за мен това ще е опит елегантно да се избяга от референдума. Ще се окаже, че се прехвърля отговорността на следващите да му мислят за вота на хората. Но днес, ако има избори, ще влязат същите партийни клиентели и може би ще се появи един нов политически проект на Слави Трифонов, които ще се възползват от арогантното поведение на тези, които днес са в парламента. Новият проект ще се яви като представител на изиграните от статуквото хора. Тогава действително такъв проект може да получи солидна подкрепа. При такова положение може и псевдопатриотични формации да реализират допълнително маргинален вот. Реално погледнато обаче, въпреки преувеличаването на силата на патриотите днес, те имат по-малко, колкото Волен Сидеров получи на първият тур срещу Георги Първанов през 2006 г. Това, че някой от водещите на първи тур е взел един или два процент повече, не е похвално. Определящото е, че двамата кандидати, които отиват на балотаж, събират под 50%.

- Какво трябва да направи Цецка Цачева, за да мобилизира българите за балотажа?

- Цецка Цачева трябва да вземе спешно отношение по три-четири изключително важни въпроса, по които да има ясна позиция. Тя трябва да излезе като кандидат за президент, а не зад нея и около нея да има всякакви други партийни личности, които създават впечатление, че тя е подставеното лице. Цачева и без това има проблем с параметрите си като мажоритарен кандидат. В личен план я познавам, тя е диалогичен човек, но трябва да покаже и че е кандидат за президент. Да направи ясна заявка, като Росен Плевнелиев – че няма да назначава сътрудници на Държавна сигурност и номенклатурни кадри на БКП в администрацията си и няма да подкрепя такива лица за посланици. Важно, е да заяви, че няма да раздава държавни отличия на хора от номенклатурата и задкулисието. Плевнелиев допусна няколко груби грешки, които не трябва да се повтарят. Той сложи за служебен премиер Георги Близнашки, който е номенклатурен кадър на БКП. Друго недопустимо действие на настоящия държавен глава беше предложението на Борис Велчев за конституционен съдия. Допусна и компеомиси при раздаването на държавни отличия. Ясна заявка в тази посока не успя да направи и Трайчо Трайков. Идеята да се харесаш и на левите, и на десните никога не е проработила. Хората дори и да не споделят на 100% вижданията ти, ще те подкрепят, като видят, че защитаваш откровено позициите си.

- ДСБ вече искат предсрочни избори, държат се като партия, която няма нищо общо с Реформаторския блок?

- Реформаторският блок е в очевиден разпад от самото си създаване. Той е като един брак за пред публиката, който не се консумира. Единствено е създаден, за да се участва във вастта и някои хора да са на държавната хранилка и в парламента. Радан Кънев, заедно с Найден Зеленогорски, са съпредседатели на управляваща парламентарна група. Това означава, че имат ранг на министри. Радан Кънев е подписал политическо споразумение и участва в коалиция с Меглена Кунева, с Божидар Лукарски и с Николай Ненчев – трима министри от правителството. Петър Москов още членува в ДСБ и няма никакво обяснение за това. Министерството на Москов е с големи клиентелни ресурси, с изключително много позиции. В него са уредени изключително много хора от апарата на ДСБ или близки до него. Това е истината защо Москов е критикуван, но не съвсем. Няма как да ползваш екстрите на съпредседател на управляваща парламентарна група, която да ти осигурява субсидии, парламентарни автомобили и широк медиен достъп и същевренно да се правиш на опозиция. В дясно също има олигархични кръгове, които искат да си направят нов политически проект. Те са едни и същи хора, които генетично са свързани с комунистическата и ДС номенклатура, с корпоративни кръгове, които имат манията да правят десни политически проекти, без да си дават сметка какви ще бъдат пораженията за страната. Трайчо Трайков нямаше мажоритарно излъчване. Той е подходящ за семинарист, за някакъв научен пост, за експерт в своята област, но не и за политическа битка. Освен това покрай него останаха недоизяснени редица горещи въпроси. Веселин Марешки с всичките си косури имаше най-добро мажоритарно поведение в кампанията - говореше ясно и категорично. Не може да подценява това, че изборите са мажоритарни. трябва да говориш категорично, иначе си оставаш само "доброто момче от блока". Трайчо Трайков се опита покрай параметрите на кандидатурата на ГЕРБ да издърпа част от техните недоволни избиратели. Екзит половете показват, че той е дръпнал около 25 на сто от тях, но за сметка на това и съобразявайки се, че е издигнат от коалиционните партньори на ГЕРБ, никой не го възприе като реална алтернатива. ГЕРБ не отчитат и факта, че хората, които са гласували за тях, през годините са подкрепяли СДС, след това и НДСВ. Когато един избирател превъзмогне привързаността си към една партия, той след това много по-лесно преминава към друга. ГЕРБ трябва да знаят, че разчитат на такъв тип динамични избиратели, които много лесно могат да се върнат там, където са били, или да потърсят нова алтернатива. По-старите формации, въпреки всичките щуротии, които направиха, имат ядра от по няколко стотин хиляди гласа, които са по-устойчиви. Това е като в брака – ако човек кръшне веднъж, следващите пъти вече е по-лесно.

- По време на пресконференцията си в НДК снощи Румен Радев обеща на един свещеник, че ще въведе вероучението в класните стаи, което не е в правомощията му, как да му вярват хората?

- Румен Радев е бивш военен във всяко едно отношение. Военните имат професионален тренинг  да изпълняват заповеди и да козируват. Това не е човек, от когото трябва да се очакват много сложни движения в политиката.