​Иво Инджев: Диктаторът Путин е сам, умирайки може да хапе смъртоносно

На БСП последната им опорна точка остава любовта към Русия

Руският президент се е обявил за съвършен, но не осъзнава, че е свършен.

Българите и русофилите трябва да знаят, че император Александър Трети Българофоб подстрекава през 1886 г. турския султан да си вземе Източна Румелия

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Инджев, БСП поиска вчера България да стане инициатор ЕС и САЩ да прекратят санкциите срещу Русия, случайна ли е тази загриженост?

- Това искане показва, че петата колона у нас не само, че не се крие, ами се демонстрира. Просто им е натиснато копчето от Москва. На Путин не му останаха съюзници в света и явно България е нарочена да бъде не просто троянският им кон в Европа, а слабото звено в Западния съюз, на който Путин днес демонстративно се зъби от Москва.

- Реалистична ли е изобщо тази идея?

- Не, не е реалистична, но това няма значение за тези, които демонстрират своето верноподаническо отношение към Москва. Причините за това са две – от една страна, Куба вече се помирява със САЩ, Венецуела, която беше тръгнала по светлия път на комунизма е изпаднала в крайна криза, а светлината я няма. В момента Путин е почти изоставен от целия свят, дори и от старите си партньори. На него дори и всяка малка песъчинка, каквато е българската пета колона му е от полза. От друга страна, БСП много добре си дава сметка, че по този начин сплотява електората си. На тях последната им опорна точка остава любовта към Русия. И понеже им е трудно да употребят съветския период на окупацията и колонизацията в България като еднозначно събитие, обикновено се връщат и по-назад – към Руско-Турската война. Сега са се вкопчили в руската карта. Разчитат на първосигналната реакция на българина, който е възпитаван и мозъкът му е промиван поколения наред в тази посока. Така БСП си укрепват първо тила вътре в България, а от друга страна - се подлагат на Путин.

- През последните години на петата руска колона у нас бяха нанесени сериозни удари – спряха „Белене“, сега „Южен поток“, големият шлем на Първанов се оказа измама, трябва ли червените барони отново да се доказват пред Кремъл?

- Трябва и те за това ги сменят от време на време. Смениха Станишев с Орешарски, Първанов…Сега има ново правителство, което, забележете, е против санкциите, наложени на Русия. Тук винаги има „А“ отбор и „Б“ отбор. Но хубавата новина е, че покрай украинските събития този факт стана най-после международно известен и изплува на повърхността. Включително и големи световни медии прозряха най-накрая какъв е големият проблем в България – руската връзка.

- Защо нашите русофили скочиха срещу френския посланик, който показа "гнилите ябълки в съдебната система", а замълчаха гузно, когато руският му колега Исаков ни руга за „Южен поток“.

- Това нелогично поведение е факт, но да не забравяме, че Исаков ни посъветва да проявяваме воля и че трябвало да се показват зъби. Аз питам - къде са зъбите на българската воля да се разкара съветската символика в България, която няма нищо общо със съветската символика никъде другаде в Европа. Тук не са се водили боеве. СССР обявява война на България, която по време на цялата война запазва с тях дипломатическите си отношения. Съветската символика у нас е издигната 10 години след Втората световна война и няма нищо общо с нея. Тя има единствено общо с утвърждаването на комунистическия режим през 1954 г., защото масово е построена тогава, по заповед на пост сталинисткия съветски режим. Тогава започва издигането и на паметника на съветската армия в центъра на София, а той е построен, за да символизира не друго, а победата на тогавашния режим над най-жилавото съпротивително движение в Европа – Горянското. Но това за съжаление малко българи го знаят. В своите исторически трудове проф. Диньо Шарланов посочва, че в две държави на Европа е имало най-ожесточена съпротива срещу комунизма – това са Украйна и България.

- Но на поколенията българи манипулативно се втълпяваше, че сме били най-покорните и единствени в социалистическия лагер не сме надигнали глава? Искаха да се чувстваме унижени от този измислен факт.

- Така е, защото за този период никога не се говори в България. У нас реално комунистите претърпяват най-големия разгром чрез избори. В първите години изборният резултат на комунистите е няколко пъти по-малък от този на опозицията. И съветският паметник в Борисовата градина е издигнат в чест на окончателното съкрушаване на най-продължителната в Европа съпротива срещу комунистическия режим – Движението на горяните. То наистина е било народно. Оръжието са хванали и са отишли в гората, хора с отнетата принудително собственост, несъгласни с новия режим демократи, но и включително и хора с леви убеждения. Един много важен и любопитен исторически факт – на второ място след земеделците, в групите на горяните са комунисти и ремсисти. Те са получили истински шок, когато си видели, че им налагат съветски комунизъм, който е нямал нищо общо с идеалите им.

- Защо Путин вчера отново нападна България, предупреждавайки, че газовата тръба ще мине през Гърция и Македония, и пак ще ни заобиколи?

- Това трябва да го чуят българските русофили, защото такива заплахи в историята систематично се повтарят. Това предупреждение е в някакъв мек вариант политиката на Александър Трети Българофоб. Този руски император подстрекава през 1886 г. турския султан да си вземе Източна Румелия. Червени агитатори се опитват да внушават, че това било само слух – глупости на търкалета. Германски кореспондент в България, прекарал цялата епопея по окопите на Българо-Сръбската война почти рамо до рамо с княз Батенберг, описва подробно как точно стоят нещата – истината е, че Русия наистина кара султана да си вземат Източна Румелия като наказание, че България се е съединила без тяхно разрешение. Руските кораби и оръдия са били насочени към българския бряг и само заради масовото брожение в Европа се оттеглят. Тогава всъщност Европа спасява България от руска окупация, защото тя реално е била подготвена. България можеше да има съдбата на Финландия, ако Русия не бе принудена да отстъпи от българския Черноморски бряг от Англия и останалите европейски сили. Тогава в Европа е имало масови протести, дори и малки народи са се вдигнали в защита на българския народ от Русия, и най-активни са били в тези протести социалистите, дано това да го разберат русофилите. Тогава в лицето на Русия те са виждали така наречената "тюрма на народите". И това сега се повтаря в историята . Путин подстрекава съседите ни – Турция, Гърция и Македония, както през Междусъюзническата война - 1913 г. руската дипломация обединява съседите на България срещу нея. И това се повтаря отново, отново и отново. При всяка криза, при която България дори и малко проявява непослушание към Москва, тя се опитва да я накаже дори и чрез ръцете на нейните съседи. Това прави Русия в момента. И да не забравяме – в казуса с „Южен поток“ Европа отново спаси България от Русия, защото искаха да ни направят двойно по-зависими. Но се оказа, че има и европейска солидарност и номерът на руснаците да вбият клин се провали.

- Вчера Путин също показа зъби на пресконференция, отговаряйки на въпроси на 1259 журналисти по теми от кваса до ракетите, какъв комплекс се крие зад тази пиар акция?

- Путин просто е поставен в ъгъла. Той е супермен, да не забравяме, че от години оглавява западните класации за най-влиятелния човек на планетата. Руснаците ужасно му се кефят и го боготворят за това. А всъщност това са подигравателни класации, защото да си автократ, диктатор, да си шеф на режим, въоръжен с ядрено оръжие, само по себе си те прави влиятелен. Само че никой друг подобен в света не е съсредоточил толкова влияние в ръцете си. Путин може да разиграва света. Това показа вчера и на пресконференцията – шоуто на Путин. Прави го всяка година и тъй като се е обкръжил с блюдолизци – медии, телевизии - шоуто е пълно.

- Хлябът в Русия през последните месеци става скъп, тоест компенсират със зрелища?

- Да така е, Кремъл се бори за пропагандна победа. Но истинските победи се осъществяват на борсата, там където е капитализацията на фирмите. В момента капитализацията на руските фирми е паднала под стойността на капитализацията на миниатюрната Белгия или Дания. Но за всичко това са си виновни те – лакомо помпат ресурса, който има в недрата им и се опитват да го използват за влияние. Но Западът се оказа също лаком за суровини и затова тази битка се води десетилетия.

- Ако това е краят на диктатора Путин, може ли да ухапе смъртоносно?

- Това е големият въпрос. С такъв човек насреща, който е притиснат в ъгъла, докарал се до там, че няма полезен ход, опасните варианти не са изключени. Путин се е обявил за съвършен, но не осъзнава, че е свършен. Има голяма разлика между съвършен и свършен, и това се вижда от сметката, която му се представи, и това е сметката за Крим. Сега той плаща цялата сметка за целия си режим. Проблемът е, че в Русия няма опозиция, медиите са смачкани и може да прави каквото си поиска. Такъв модел се направи опит да бъде прокаран и в България. Путин раздаде парите на Русия, за да подкупва руското население, вдигайки му уж стандарта – за заплати, за чиновници и т.н. Така живяха щастливи години наред. Той утвърди Русия още повече като една монокултурна държава, която зависи единствено от природните си богатства. Това е огромно престъпление срещу поколенията в Русия. Затова има основание да се притесняваме, че такъв диктатор, умирайки може и да хапе смъртоносно. Една от опасностите е, че след него може да дойде още по-лош диктатор. В Русия в момента настъпват брожения от икономическата и финансовата криза. Някои кръгове казват, че президентът е мек, има хора, за които жизнено важно сега е да запазят авоарите си на Запад. При Путин много хора забогатяха и сега се виждат в една абсурдна ситуация, че не могат да харчат това, което заграбиха, затова са в паника.

- Къде се скри великата руска интелигенция, мълчат творците им, защо приемат този режим и го оставиха да се изроди до граници опасни за човечеството?

- Шовинизмът смачка руските творци. Путин им задейства механизма на така наречената гордост от военните постижения. Путин знаеше какво постига, когато тръгна вероломно да завзема Крим, знаеше, че ще налее вода в тази мелница. И да се обадиш в тази посока в днешно време – веднага си закован на стената на позора. Но и много руски интелектуалци въстанаха, макар че наистина онези 80% руснаци, с които диктаторът много се гордее, мълчат. Но когато чуя за тези 80% подкрепа за Путин - винаги се сещам за още по-голямата подкрепа за Хитлер.