​М. Андреев: Ако отпадне давността за престъпленията на комунизма – започва реставрация

Съдии в конфликт на интереси ще решавт бъдещето на закон, важен за голяма част от обществето

Главният прокурор дава знак, че за жертвите на комунизма, няма да има справедливост

Румъния трябва да бъде пример за България – осъди надзирател на комунистически лагер, казва пред Faktor.bg народният представител

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Андреев, в навечерието на Рождество, главният прокурор Цацаров атакува в Конституционния съд Закона, според който отпада давността за престъпленията на комунизма?

-Този факт е поредното голямо разочарование, защото ако прокуратурата като част от съдебната система се ползваше с онова обществено доверие, което е редно да има българинът към тези институции, най-вероятно щеше да се погледне на това действие като чисто юридическа позиция, която главния прокурор защитава. Но аз смятам, че даже и в такъв случай първият обвинител в държавата не трябваше да бъде вносител на това искане към КС. В края на краищата става дума за едно изключително важно изменение и допълнение на НК, защото в България има липса на справедливост. А пък никога е нямало дори и елементарна справедливост по отношение на престъпленията, извършени в годините на комунизма. Когато настоящият парламент приемаше този закон, бяхме упреквани, че много късно сме се сетили за него, но такива бяха условията и възможностите. Не трябва да се забравя, че зад този закон стои едно внушително парламентарно мнозинство – ГЕРБ, РБ, ДПС и той изразява преди всички политическата воля на НС за справедливост. Поправките за давността в НК минаха с гласовете на хора, които смятат, че жертвите на комунизма се нуждаят от справедливост, или поне да има една идея за справедливост. Но изведнъж се оказва, че не Мая Манолова, която е омбудсман, а прокуратурата атакува този текст. Както народът казва: Всичко Мара втасала, та до този закон опряхме! Възможно е главният прокурор да има сериозни възражения за конституционосъобразност, но някак си обвинението да посегне на тази крехка надежда, че може да има някаква справедливост - ми изглежда доста кощунствено.

- Не трябваше ли през изминалите 25 г. прокуратурата да бъде двигателят за разкриване и наказване на комунистическите престъпления?

- Пълно мълчание имаше от страна на прокуратурата, липса на инициативност. Въобще държавното обвинение не се самосезира за нито едно крупно престъпно деяние, извършено по време на тоталитарния режим на БКП. Така в крайна сметка България се оказа единствената държава, в която няма осъден бивш политик от БКП или от ДС за престъпления срещу човечеството, които са несъвместими с разбиранията за правата на човека и правовата държава. Нещо повече – ние депутатите за първи път решихме в този закон да използваме определението за престъпления, които са посочени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, приет почти преди 10 години. Въпросът с така наречения правен институт „Давност“ е наистина спорен. Наказателната колегия е раздвоена, но в крайна сметка във всички други бивши комунистически държави се намериха желание и политическа воля да бъдат създадени подобни закони и най-важното – те да действат. Румъния отново може да ни бъде пример – през лятото бе осъден румънски надзирател в един от най-кървавите комунистически лагери – Румникосара. Прокуратурата в Румъния го обвини, а съдът го призна за виновен и го осъди за престъпления, извършени през 1965 година. Този човек е вече на сериозна възраст, но водещо е разбирането, че за престъпления срещу човечеството няма давност. Аз питам – правото нали е наука, значи принципите му трябва да са независими от политическите граници, от границите в Европа, а още повече, че ние сме една общност, синхронизирала законите си. Как тогава може в Румъния да се търси справедливост, а в България да не може?

- Франция също е добър пример - продължава да издирва и да съди нацистки престъпници от Втората световна война…

- Да, Франция е много показателен пример за демокрация и отговорности пред обществото. Но явно политическото разбиране на главния прокурор в България е друго.

- Защо останахме единствената държава от бившия социалистически лагера, в която няма осъдени за извращенията на комунистите, а сме дали хиляди невинни жертви? Възможно ли е да има тайна договорка на прехода - да няма наказани?

-За тайна договорка не мога да говоря дали съществува, но става въпрос за манталитет и възпитание, за ценности. Трябва да е ясно, че у нас големите началници в съдебната система винаги са били свързани с бившия режим. Не е тайна, че и сега в момента на най-висшите постове в съдебната система са хора, завършили Първи факултет на Школата на МВР в Симеоново, за който се знае, че е факултетът на ДС. Те не са останали офицери в ДС, само защото се е сменил строят и тогава законодателно тяхното образование бе приравнено с юридическото в СУ. Това са хора, които са били изключително верни на режима. Как сега да искаме от тях да съдят себе си или близките си, или тези, които са ги издигали в комунистическата номенклатура. Да си спомним и примера на Хелмуд Кол, когато се сляха двете Германии – на всички съдии и прокурори, които са работели в Източна Германия по времето на комунизма им бе отнето за 10 години правото да заемат тези постове в Обединена Германия. Могат да бъдат адвокати, юрисконсулти, но не и магистрати. При нас естествено до такова крайно решение не можеше да се стигне, но можеше правосъдната система през тези години да бъде по-активна и справедлива към обществото и да изправи на подсъдимата скамейка партийни функционери, злоупотребили и извършили престъпления.

- В обществото негласно се коментира, че комунистическите престъпници почти измряха, така че вашият закон няма към кого да се прилага?

-Това е тенденциозно внушение, което съвсем не е вярно. Има останали доста живи комунистически престъпници. Така, например, виновниците за провеждането на Възродителния процес и смяната на имената на българските турци все още се радват на добро здраве. Живи са и лица, участвали разграбването на държавата. Има какво да се работи по този закон, но явно целта е напълно да бъде блокиран. Притеснителното е, че това се случва на фона на тежки провали на обвинението – да си спомним само последните оправдателни присъди на Христо Бисеров и Масларова.

- Какъв очаквате да бъде резултатът в Конституционния съд, може ли обществото да разчита на обективност?

-Това е много важен въпрос. Прочетете биографиите на конституционните съдии. Аз съм убеден, че голяма част от състава на този върховен съд са били членове на БКП и свързани с режима. Там има партиен секретар на Юридическия факултет, да не говорим, че има потомствени представители на комунистическата клика. Такъв е самият председател – произхожда от тежко обременена комунистическа фамилия. Интересно е дали тези съдии ще обявят конфликт на интереси при разглеждане на искането на г-н Цацаров? Как ние ще вярваме на решението на КС, след като една голяма част от него са обвързани с режима на БКП, има съдии, които са кадри на Школата в Симеоново. Така че вкарването на този казус в КС е просто с предизвестен резултат. Споменете си как преди години КС блокира отварянето на досиетата на агентите на ДС, а се оказа, че в същия съд по това време пет човека са били с картончета и принадлежност към ДС. Тоест, те са били в тежък конфликт на интереси. Сега попадаме пак в същия сценарий – хора, в конфликт на интереси, ще решават бъдещето на закон, който е  особено важен за голяма част от обществото. Става дума за политически текст, зад който застана една много солидна коалиция в това НС. Но какво ни казва с действията си главният прокурор – за жертвите на комунизма няма да има справедливост, за комунистическите престъпници и изверги даже мисълта за наказание е забранена.

- Какъв знак е, че главният прокурор лично се ангажира с атаката на този закон?

- Много лош знак. Този текст можеше да бъде атакуван от Атака, от АБВ или БСП, от някоя от мимикриращите комунистически формации, от „Че Гевара“, и никой не би се учудил, ако инициативата идваше от там. Винаги съм бил резервиран към българската правосъдна система, но никога не съм смятал, че първият обвинител може да се ангажира с този текст. Сега остава главният прокурор да иска отмяната и на Закона, който обяви комунистическия режим в България за престъпен и нещата с реставрацията съвсем ще се подредят. Но аз призовавам всички българи, които имат ценностното разбиране, че комунизъм е престъпен, или семействата им са засегнати от този режим - да протестират и да искат да бъде защитена поне моралната възможност да има такъв закон, който въздава справедливост.

- Какъв знак за Европа е случващото се?

- Много лош. Притеснителното е, че новината от прокуратурата изтече същия ден когато бе публикувана официално на сайта на ДПС речта на Доган, с която обръща евроатлантическата ни принадлежност и ни преориентира към Москва. Тези две събития в един и същи ден са много притеснителни за демокрацията и за крехката надежда в българина за справедливост. Отивайки в КС този текст за отмяната на давността просто отива на заколение, не се съмнявайте в резултата. Но жертвите на тези действия трябва да се обединят, да бъдат активни и да изразят позиция, която да бъде чута и в Европа. КС също трябва да бъде обект на тяхната позиция, за да се разбере, че в тази държава има и други хора, които искат справедливост. Спорно е дали въз основа на този закон ще тръгнат съдебни процеси. По-скоро отмяната му е знак, че в България започва реставрация.