​Марковски: Убийците на Георги в Борисовата са негови близки, могат отново да забият ножа

Предлаганата съдебна реформа е като малко морфин за болен от рак – не решава проблемите

Младите прокурори приличат на новобранците в казармата - тичат с папките при старшините и докладват

Във ВСС трябва да забранят политическите квоти, за да се разделят властите по модела на Монтескьо, казва пред Faktor.bg известният правозащитник

Интервю на Васил Василев

- Г-н Марковски, какво пропуска разследването при мистериозното убийство на Георги Игнатов в Борисовата градина?

- Убийството е най-тежкото престъпление. Когато то се извърши в която и да е цивилизация, то е най-варварският и противочовешки акт. Въпросът тук е как държавата се справя с подобни случаи. Най-важното е да бъде разкрит убиецът, защото той може да забие ножа, както е в случая, отново. Въпросът с намаляване на убийствата е свързан преди всичко с повишаване на материалното състояние на хората, на човешката култура и на религиозното възпитание при подрастващите. Става въпрос за комплекс от неща, чрез който да бъдат намалени подобни престъпления. Индексът в цял свят е на 100 души колко са убийците. За жалост в тази класация ние сме много назад. За жалост, дори и полицията да си върши добре работата, няма как да спре психопатите заради липсата на този комплекс, за който говоря. Вярвам, че екипът от криминалисти, който работи по случая с Борисовата градина е опитен, но това не е достатъчно. Освен всичко, лабораториите трябва да бъдат оборудвани с много нова и качествена техника. В САЩ следователите почти изсмукват местопрестъплението и го пренасят в лабораториите, докато при нас това го няма. В много случаи нашите полицаи пропускат микроследите , които са много важни. До тази пейка е имало специфична почва и само по следите от обувките може да се намери заподозреният . По 90% от делата обаче микроследите у нас се пропускат.

- Само микроследите ли са проблемът при полицията и разследващите?

- Не, разбира се. Трябва да се направи много сериозен поглед на хората, които са близки до убитото момче. Негови приятели се показват по телевизиите и разказват, че Георги е бил добро момче. Това обаче не е крачка за разкриване на престъплението. За да може да се разбере кой е престъпникът, трябва да се нареди цял пъзел. Това какво дете е бил жертвата е крайно недостатъчно. Нека полицията да провери, дали става въпрос за момиче, дали е участвал Георги в някакви футболни агитки, в грабеж, да се е държал пренебрежително със съученик, а не да се вадят изводи от това, че е бил добър приятел. В случая полицията е улеснена и от факта, че знае приблизително часа на смъртта. Тя има възможността да разпита всички хора, които са били наблизо до местопрестъплението. Има принцип в криминалистиката – всяко престъпление оставя своите следи.

- Допускате, че близки са били убийците на Георги във фаталния ден...

- Когато има един труп, всеки става Шерлок Холмс и разсъждава кой може да бъде убиецът. За да може да се направи версия, която може да бъде разследвана и да доведе случая до убиеца, трябва да бъде издържана с всичките доказателства. Ако аз ги знам, мога да оформя много прилична версия, тъй като имам изключителен професионален опит при подобни случаи. Не бих могъл обаче да правя прогнози и да насочвам вниманието на читателите ви, защото може и да греша. При всички случаи, ако не е грабеж, а аз не вярвам, защото какво може да носи чак толкова младо момче в себе си, да се търсят виновните сред неговото обкръжение . Полицаите са в едно сравнително добро положение. Когато се разпитват подобни тийнейджъри , обикновено си казват истината. Те не са закоравели престъпници, които могат да прикриват съучастници. Въпреки че има и случаи, при които непълнолетните проявяват твърдост и железни нерви пред полицията дори. Аз лично смятам, че при този случай убийците ще бъдат намерени. Ключът е в неговите близки и познати, които трябва да бъдат много сериозно разпитани от психолози, които не трябва да пропускат и най-малкия детайл.

- Подозирате ли да е замесена и неговата приятелка?

- Ако разпитам приятелката на Георги, ще имам много сериозен коментар за убийството му. За жалост адвокатите у нас нямат право да разпитват. Във всички случаи съветвам родителите на убитото момче да поддържат връзка с опитен адвокат по наказателни дела, защото дори разговорите с тях и с приятелите на жертвата той може да стигне до изводи и да насочи следствието към вярната следа. Родителите може да съобщят своите подозрения на следствието, но при по-подробен разговор с адвокат, той намира детайли, които може би са изпуснати преди това от полицая.

- Говорейки за полицаите, обвиняват ви, че адвокатите искат да изземат и функциите на нотариусите. Застрашавате ли по някакъв начин колегите си?

- Става въпрос за това, че адвокатите ще имат право да издават пълномощни. Това не е изземване на функциите на нотариусите. Заверката на пълномощно е само една от работите, която един адвокат може да свърши вместо нотариуса. Те, както и кметовете по селата имат право на извършат подобна функция, с което да облекчат хората. Нотариусите съзряха опит да се вземе работата им, която съответно им носи пари като принципал . Съответно от адвокатската структура трябва да се гарантира, че борави коректно с личните данни на хората и колеги, които не са заверили, че ще спазват тези правила, няма да имат право да упражняват подобна дейност и ще подлежат на проверка. Аз лично съм песимистично настроен, че парламентът ще гласува това право на адвокатите. Ние сме недолюбвани от властта, защото сме критикари. В цивилизованите държави обаче адвокатът е този, който кове закона в полза на своите клиенти.

- Как ще коментирате предложението за разделяне на съда от прокуратурата във ВСС?

- На болен от рак му се дава малко морфин, за да не го боли толкова много. Тази реформа няма да реши проблемите в съдебната система. За да има независима прокуратура , не трябва да има политически квоти, които да са във ВСС , в който прокурорите сами ще се избират. С подобни квоти прокуратурата става зависима от Народното събрание. Защото всеки прокурор, който започне да прави кариера, ще се съобразява с този, който е на власт. Другото, което ме тревожи е, че по-горният прокурор има правото да отменя решението на по-долния, което е напълно неправилно. Всеки обвинител, когато има доказателства и данни за извършено престъпление, контролира екип от следователи. Тогава, когато той привлича обвиняеми с постановления, да не може да бъде отменяно от по-горен прокурор. В момента младите обвинители приличат на новобранците в казармата. Тичат постоянно с папките при старшините и докладват. По този начин прокурорите стават зависими. Вижте какво се случи в Италия. Млад и скромен човек, прокурор, успя да вкара милиардера Берлускони в затвора. Разбира се, той е доста възрастен и според закона не влезе ефективно да изтърпи присъдата си, но беше осъден. Италианският прокурор е бил независим, но в България никой няма интерес от това. Същото се отнася и за съда. Във ВСС не трябва да има политически квоти, защото съдиите отново се съобразяват кои политически сили са на власт. По този начин се нарушава демократичния принцип на Монтескьо за разделяне на властите – изпълнителна, съдебна и законодателна. Оказва се, че политическите сили с подобни закони диктуват на съдебната власт какво да прави чрез законодателната.

- Трябва ли да бъде контролиран главният прокурор от парламента?

- Всеки един човек в държавата трябва да се подчинява на закона. Парламентът казва, че иска отчетност, което не е контрол само по себе си. Народното събрание иска от главния прокурор, който представлява българските граждани, да докладва работата си. Много хубаво звучи да има контрол над главния прокурор, но хората бяха залъгани. Контролът над един съдия или прокурор е единствено законът. Когато той го наруши, има механизъм, по който да се отстрани това нарушение. Когато например един съдия сбърка, горната инстация отменя решението му. Така е и при прокурорите.

- Какви мерки трябва да се предприемат за намаляването на битовата престъпност, която ескалира например в Гърмен?

- Битовата престъпност съществува. Може да бъде ограбен човек и пред Народния театър. За да може да се премахне това зло, което засяга бита на обикновените български хора по селата, където се е превърнало в чума, трябва да се сложат камери и присъствие на повече полицаи. Като се окаже, че трябва депутатите да се пазят от „народната любов”, се изкарва цялата жандармерия. Ние сме с най-много полицаи на глава на човек, а в селата не минава нито един полицай. Нужен е и по-висок критерий за квалификация на шефовете на МВР. В Наказателния кодекс има записани закони и не трябва според тях да се счита за маловажно дори кражбата на една овца. Тя може да обрече един човек да живее нормално. В тази посока трябва да има сериозни законодателни промени. Трябва да има агентура в циганските махали. Циганите не са герои. За пари могат и да ступат свой братовчед, който краде, така че и те могат да бъдат използвани като агенти. За съжаление обаче кметовете, когато наближат избори, започват да си покриват ромите. Докато градоначалниците не спрат да си пият кафето по площадите с престъпниците, а бедните хора си пазят къщичките сами, няма как да се оправят нещата. В противен случай остават сатанистките практики на насилие, когато се дават пенсии.