​Мартин Димитров: Надявам се разумът да надделее и ДПС да не припарва до властта

За леви мислители като Миков, Велизар Евчев и Сидеров да фалираш държавата си е героизъм

Цацаров изпусна прахосани милиарди, сега се занимава с вестникарски анонимки

Реформаторският блок трябва да се превърне от коалиция в партия, категоричен е депутатът

Интервю на Васил Василев

- Г-н Димитров, ще бъде ли провалена съдебната реформа заради войната между прокуратурата и правосъдния министър?

- Аз съм убеден, че ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт ще подкрепят съдебната реформа. Ако по някаква причина промените в конституцията не минат, ние сме готови с План „Б”. Т.е., ще подкрепим промените в закона за съдебната власт, които изискват обикновено парламентарно мнозинство. Тогава гласовете на трите формации ще са напълно достатъчни. Ако не стане по единия начин тази реформа, ще се случи по другия.

- Радан Кънев констатира, че Сотир Цацаров е стъпил на разделителната линия и е колеблив в решенията, които взима. Каква е вашата оценка за работата на главния прокурор?

- Ще ви дам следния пример. В една медия излезе публикация по повод работата на министър Христо Иванов. Статията дори се оказа първоначално анонимна. Прокуратурата обаче веднага се самосезира и започна да проверява правосъдното министерство, което ми направи лошо впечатление. Защо по този бърз начин не бяха проверени прахосаните пари по АЕЦ „Белене”, и по проекта „Южен поток”, например, където доказахме, че има законопроект, изготвен в Русия, а след това предлаган в България. Защо там я нямаше прокуратурата и не е прочела в много от изданията сигналите на политиците, които застават с лицата си и не са анонимни? Това са въпроси, които засягат българските граждани и те самите си ги задават. Оттук нататък се надявам прокуратурата да бъде много по-обективна в своите действия. Ние неможем да си обясним защо по едни въпроси прокуратурата е хиперактивна, а по други – хиперпасивна. Само за „Белене“ са прахосани 2 млрд. лв. Агенцията за държавна финансова инспекция изготви доклад и го прати в прокуратурата. И досега оттам нямаме нищо черно на бяло. За сметка на това, по една анонимна публикация имаме бърза проверка в министерство на правосъдието. Именно това показва, че към прокуратурата има сериозни въпроси.

- Трябваше ли държавното обвинение да се самосезира за случващото се в КТБ, след поредица от неанонимни медийни разследвания?

- В прокуратурата действително се мери с двоен аршин. Защото наистина във в. „Капитал” имаше публикации, които бяха сериозни и показваха проблеми в КТБ години наред. Тогава не се задейства обвинението и дори не помня дали Сотир Цацаров беше вече на поста си. Но не трябва да персонализираме нещата. Имаше много конкретни публикации с конкретни имена и съмнения за престъпления около КТБ, но главният прокурор, нито ДАНС си свършиха работата и не провериха изнесените факти дали са верни. Когато става въпрос за лица, на които са отпускани кредити със съмнително обезпечение, и двете институции са длъжни да се намесят. Тези факти говорят, че прокуратурата често работи избирателно и отново води до нашата теза за спешна съдебна реформа.

- Цацаров прехвърли вината за банката на Цветан Василев още и към правителството на Иван Костов, както и към всички останали кабинети след това. Кой в крайна сметка трябва да поеме отговорност за тази афера?

- Вината трябва да се прехвърли към всички хора, които са замесени. Думите на Сотир Цацаров звучат по-скоро като оправдание за несвършената работа на главните прокурори, които и да са те. Аз искам да му задам следния въпрос: Защо ДАНС, прокуратурата и министърът на финансите не са се самосезирали за случващото се в тази банка? Това е ключовият въпрос.

- Имате предвид бившите финансови министри Милен Велчев, Пламен Орешарски, Симеон Дянков и Петър Чобанов?

- Да, говоря за финансовите министри, които са заемали поста в този период. Трябвало е да се направи проверка в КТБ, да се установи какво се случва в нея. И не казвам, че е трябвало да го направят шумно и да свикват пресконференции. Това е смисълът и на Държавна агенция за национална сигурност. На мен ми е любопитно, ако ДАНС не проверява тези неща, с какво се занимава? Всички тези проблеми показват нуждата от съдебна реформа. Затова призовавам: спрете с конфронтацията и да се съберем. Всички хора, които са против и имат забележки, да кажат в каква насока искат измененията и да направим диалог.

- Протестиращите срещу Цацаров издигат плакати с колажи, които го изобразяват като Делян Пеевски. Забелязвате ли влияние в независимата прокуратура от страна на депутата?

- Това, което виждам е как БСП и ДПС непрекъснато се противопоставят на съдебната реформа. ДПС непрекъснато повтаря, че е евроатлантическа партия, че иска промяна, че иска решаването на проблемите в България, а от друга страна постоянно търси под вола теле. Партията на Местан казва, че е „за” съдебна реформа, но да не бъдела тази, онази или третата. Т.е. те само саботират опитите на останалите политически сили. За съдебната реформа трябва да се направи нещо просто - да се премахне зависимостта на съда и прокуратурата от политици, от кръгове и задкулисието. По повод г-н Пеевски, аз съм се научил в живота, че докато нямаш достатъчно аргументи, да говориш за обосновани съмнения. Това, което виждам като обосновани съмнения е, че определени хора саботират по всички начини съдебната реформа. Това е много обезпокоително и за съжаление виждам, че Сотир Цацаров също не приема реформата, която предлагаме без никакви аргументи за това. Картината в България е разделена на две – на хора, които искат съдебна реформа и на тези, които не искат такава. Аз нямам обяснение за пречките, но причините са различни. Това е битка, която трябва да спечелим на всяка цена, за да се промени България. В противен случай ще става все по-трудно да имаме икономически растеж, да привличаме инвестиции и да осигуряваме нови работни места.

- Какво ще случи, ако все пак отново промените закъснеят или изобщо не се приемат?

- Пак казвам, хората, които пречат на реформите трябва да си видоизменят мисленето. Защо те, както и главният прокурор, които не са съгласни с нашите предложения не поставят на масата за преговорите своите? Нека те да кажат какво искат. Един главен прокурор е длъжен да каже своите предложения за съдебната реформа и част от тях да станат факт в общата концепция, която трябва да подкрепи.

- Като икономически анализатор, какво прогнозирате за съдбата на Гърция?

- Гърция пострада главно от това, че беше управлявана от неразумни крайно леви политици в продължение на много години. Страна, която е с риск да бъде изключена от Европейския съюз и еврозоната, не може да е пример за нас за каквото и да е било. Ако България си свърши добре работата, ние пряко няма да сме засегнати от гръцката криза, а косвено. Регионът заради кризата в Гърция вече се разглежда като по-рисков и привличането на инвеститори за нас ще стане още по-голям проблем. Другото, което е важно е, че другите леви партии харесаха как Ципрас фалира южната ни съседка. Те сега се опитват да направят същото със собствените си страни и да предизвикат подобни кризи. Това, което никога не съм го разбирал е, защо за левите мислители да фалираш държавата си е героизъм. Това, което се случи в Гърция, беше адмирирано от Михаил Миков, от Волен Сидеров и Велизар Енчев, които оценяват всичко като голям успех. Притеснително обаче е, че подобни течения вече има в целия Европейски съюз.

- Защо кандидатите за нов гуверньор на БНБ не бяха проверени от комисията по досиетата, както депутатите и министрите?

- Аз съм за подобна проверка, която трябваше да се направи. Съгласен съм, става дума за пропуск при процедурата, защото не може човек, който е бил с принадлежност към Държавна сигурност да ръководи БНБ. Ще се опитаме да променим закона.

- Виждате ли сближаване на ГЕРБ и ДПС, внушава се някаква нова двойна коалиция?

- Ако това се случи, ще е най-пагубният сценарий за страната и за правителството. Всички видяхме какво става, когато ДПС е на власт. Последният пример е правителството на Орешарски и катастрофата, която то допусна с помощта на ДПС. Тогава бяха спрени европейските фондове, фалира КТБ и т.н. надявам се разумът да надделее и ДПС да не припарва до властта.

- Има ли напрежение между партиите в Реформаторския блок?

- Демократичните формации винаги имат различия помежду си. Не бих казал, че това обаче може да се нарече напрежение. Надявам се да сме се научили да преодоляваме различните гледни точки на другия по умния начин. И с Радан Кънев, и с Меглена Кунева работим добре заедно.

- Решихте ли как ще участвате на местните избори – заедно, или поотделно?

- Въпросът не е решен окончателно. За мен Реформаторският блок не само трябва да се яви заедно тези избори, а и да прерасне от коалиция в партия, тъй като дори самите статистически данни сочат, че когато участваме на избори заедно, имаме по-добри резултати.