​Проф. Петър Иванов: В БАН работят измамници, атеисти и комунисти наградиха Вартоломей

Инициативен комитет ще даде Академията на прокуратурата и на европейски съд

Синодалните старци трябваше да бъдат закрити, както искаше Симеон Дянков

Акад. Стефан Воденичаров страда от старческа деменция, щом иска да става президент на 72 години, казва пред Faktor.bg изследователя психолог

Професор Петър Иванов е преподавател в Русенския университет и във Великотърновския университет (ръководител на катедра “Психология”). Директор е на Европейския център за продължаващо обучение и член на Надзорния съвет на Националната агенция за помирение и арбитраж, а също и зам.-председател на Центъра за демографска политика.

Интервю на Васил Василев

- Проф. Иванов, как ще коментирате конфликта, който БАН предизвика с поканата на вселенския патриарх Вартоломей?

- В цяла Европа няма такава академия като БАН, в която 10 000 души не ходят системно на работа, не правят наука и издават почетни титли, за които нямат право. Подобни академии има само в Северна Корея и Куба. В останалия свят науката се прави в университетите и академиите не са държавни, защото държавата не прави наука. Тя може само да поръча научни изследвания. В България комунистите създадоха този вид на академията ни през 1945 г., като избиха истинските академици като Богдан Филов. Истинските професори и академици са избити по времето на тоталитаризма. В момента БАН се управлява от комунисти и атеисти. Комисията по досиетата разкри, че от 43-ма ръководители в академията са били агенти на Държавна сигурност. В БАН за 75 години от съществуването си не са погледнали към българската църква и нито един богослов или архиерей не е бил отличен с академично звание. При нас, в Българската академия на науката и изкуствата (БАНИ), истинската наследница на академията от царска България, е отличен екзарх Стефан. В БАН има отрицателно отношение към митрополитите и поповете.

- Кой носи персонална вина за очевидно необмислената и несъгласувана поканата на патриарха у нас?

- Този възрастен машинен инженер (акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН – б.а.), чиято дипломна работа е за пукнатините в стените, намира уволнената безработна Ренета Инджова и я праща да покани вселенския патриарх Вартоломей. От БАН видяха, че ние от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) направихме месемврийския епископ Яков от Бачковската света обител член кореспондент. Те се подразниха, че в нашите редици на истинската академия имаме вече архиереи и богослови, които са удостоени с академично звание, както е редно, а там нямат, и решиха като контрапункт да поканят дори вселенския патриарх.

- Има ли БАН право да раздава титлата доктор хонорис кауза, каквато бе присъдена на Вартоломей?

- Академиците от БАН нямат право да дават научното звание доктор хонорис кауза. По закона за висшето образование, чл. 60, ал. 1 пише ясно и категорично, че само академичният съвет на висше училище може да присъди подобно почетно звание. В закона за БАН е точно определено какво представлява – научна организация, а не висше училище. Там не се обучават студенти и именно за това нямат право да дават научно звание. В БАН могат да произвеждат само академици и член кореспонденти. Друг е въпросът, че всичките подобни титли са дадени на комунисти и атеисти. Дори чуждестранните им членове, които са 93-ма, повечето са от СССР. Защо няма нито един академик, който да е от англоговоряща страна, например? Масово всички са от Русия, Виетнам, от Северна Корея, Куба и Китай. Нямаме нито един шотландец, ирландец или англичанин. Освен това хората с подобни титли получават върху заплатите си по една депутатска заплата всеки месец по постановление 202, която им осигури Сергей Станишев, когато беше премиер.

- С какво тогава реално се занимава академията?

- В Българската академия на науките има институти, които са смешни. Съществува институт, например, който се занимава с изследването на океаните, при положение, че най-близкият океан до България е на 2000 км. Имаме институти за космически изследвания и астрономия, 9, в които има думата биология, за изследване на обществото и знанията. Тези хора получават луди пари, за да изследват знанието, а аз не виждам къде са резултатите от дейността им, при положение, че сме една от необразованите страни в Европа. 300 – 400 души пък работят в института по математика. Какво правят толкова много хора там? Никой не може да каже каква полза има от тях. На година БАН харчи 130 млн. лева от държавния бюджет и дори иска още пари от данъкоплатците. В академията учените нямат колективен трудов договор, но началниците взимат изключително високи суми. В единствения им публикуван отчет се вижда, че учените в БАН произвеждат някакъв продукт срещу 200 лева. В същото време всеки един от тези учени струва 2700 лв. на държавата. Те са смешни, нищо не са изобретили и ходят голяма част от тях по два пъти на работа в месеца, за да си получат заплатите. Т. нар. учени само чакат някой европейски проект, от който да вземат пари. Освен това те са на по два три други договори и ходят да работят и на други места. Бил съм декан няколко пъти и при мен са идвали учени от БАН да водят лекции, при положение, че в същото време трябва да са на работното си място. Освен това БАН притежава имоти, които са им дарени, някои от които по ирония на съдбата, от разстреляни учени по времето на комунизма. Навремето министър Симеон Дянков правилно искаше да бъде закрита тази паразитна институция. Подобни предложения има и от Европейския съюз. Тази академия е безполезна и нищо добро не върши и само харчи държавни пари. Всичките академици са на по 70-90 г. Самият Стефан Воденичаров върши сенилни глупости. Той също е възрастен човек и по действията му си личи, че има сенилна деменция или т. нар. оглупяване, съдейки по действията му.

- Какви са признаците, по които съдите за старческата болест на акад. Воденичаров?

- Един път Воденичаров кани вселенския патриарх, става скандал в държавата и на другия ден иска да става президент. Това не е комично дори, а в обсега на психопатологията. Този човек се бръсне по три пъти на ден, за да изглежда млад, ако въобще има брада, и иска да управлява държавата. Той също е част от тази комунистическа „научна” глутница. Такива като него са болни хора, които само искат пари. На подобни „учени” капацитетът може да им стигне до там да търкалят тикви в центъра на София, за да им вдигнат заплатите.

- Ще предприемете ли действия срещу наградите, които получи Вартоломей?

- В Русе правим инициативен комитет, който ще направи съответните постъпки пред българските и европейските съдебни власти за мотивите и процедурата по награждаването на Вартоломей. В закона за държавните награди пише, че той трябва да има особени заслуги за България. Ние ще попитаме какви са мотивите за награждаването на този човек с най-високата награда. Ще дадем на прокуратурата БАН и този, който се е подписал за доктор хонорис кауза на вселенския патриарх, защото няма това право и е извършил документно престъпление по служба. Това означава по същата логика, че БАН може да даде на вселенския патриарх свидетелство за правоуправление на трактор или за майстор готвач.