​Славчо Босилков: Сега в МВР има само парашутизъм и кадруване

Измама е, че хора извън системата трябва да ръководят вътрешното ведомство

Най-вероятно Ембака е защитен щатен свидетел, затова не могат да го открият

Работата на полицаите за убийството на Георги в Борисовата градина заслужава оценката да е нула, казва пред Faktor.bg бившият главен секретар на МВР в правителството на ОДС

Интервю на Васил Василев

- Г-н Босилков, оправдана ли е агресията на полицаите, които пребиха беззащитни хора в центъра на столицата, това поведение остатък от комунистическата милиция ли е?

- Това, което полицаите са направили, не е само грубо нарушение, а и престъпление. Действията на униформените нямат нищо общо с реформата в МВР. Милицията от времето на Живков няма общо с полицията в България сега. Тя работеше под натиска на Съветския съюз и под негова команда. Всичко останало е въпрос на политическа воля. Проблемът е, че в правителството липсват експерти. Най- голямата измама е, че в МВР трябва не да бъдат ръководители хора, които не са били в системата, какъвто е случаят с Румяна Бъчварова. Подобна е ситуацията и с Лукарски, няма ли по-добри експерти в икономиката и финансите от него? Най-добрият министър за мен от този кабинет е Томислав Дончев.

- Защо смятате, че г-жа Бъчварова не е подходяща за поста си?

- Първо, един вътрешен министър трябва да има биография, свързана с наказателната система и да е юрист. Административната и наказателно-правната дейност са много широко застъпени, както в оперативните служби, така и в охранителните. Не е възможно човек, който няма подобна правна култура и познания в тази сфера да стане министър на този тежък сектор. В момента имаме формално лидерство в МВР, което е без съответната квалификация. Хора като г-жа Румяна Бъчварова ще бъдат винаги подвеждани, когато се провеждат радикални реформи. Не може за няколко месеца някой да изучи тънкостите на МВР и да отговаря пред професионалисти в Народното събрание. В България престъпността расте. Говоря за случаите, които не са свързани със сексуално посегателство, които се крият по обясними причини, както и тези, свързани със службите. Когато в една страна доходите не се увеличават, а цените растат, не може да няма и нарастване на криминогенния фактор.

- Синдикатите в МВР стачкуват, но защо протестът им не е насочен към прочистване на системата?

- Фактически в България и в частност в МВР тече „диалог”. Той се провежда между хората, които са професионалисти, които са представители на синдиката, и ръководството на МВР. Аз съм убеден, че има професионалисти в системата, които могат добре да изтъкнат аргументите на синдиката. Началниците в МВР са между чука и наковалнята. Те нито защитават служителите си, нито министъра. От това положение излиза, че нещата в МВР са наникъде. Най-лошото е, ако протестиращите се окажат, че изпълняват и политическа поръчка. Аз самият съм работил с Емануил Йорданов, който не е бил в системата на МВР, но е юрист и познава проблемите на криминогенния фактор. Политикът трябва да бъде подготвен. Преди време Тихомир Стойчев беше казал, че бившият вътрешен министър Богомил Бонев е скакалец, а сега в МВР има парашутизъм и кадруване.

- Полицаите имат претенции за високи заплати и ранно пенсиониране, а не могат да заловят Ембака и убиеца на Георги от Борисовата градина?

- Интересувах се от развитието на събитията, защото според версията на ваши колеги е доста вероятно Ембака да е защитен свидетел. При наличието на професионализъм явно се работи с „уйдурма”, както казва Бай Ганьо. За мен всичко това са невероятни фантасмагории. Най-вероятно Ембака е защитен щатен свидетел. Затова виждате как прокуратурата и съдът влизат в срамни договорки. Същността в МВР е оперативната работа. Оперативните работници работят с лица, които имат определени белези и признаци, които са извършили и са склонни да извършат престъпление, т.е. – т.нар. контингент. По отношение на работата на МВР за убийството на Георги в Борисовата градина оценката е нула. Навремето ни беше много лесно да открием, че Даниела Терзийска е удушила сина си Пепи. Тя беше в контингента на наблюдаваните - психично болна с тежка шизофрения. Беше въпрос на часове да я разкрием, но ние все пак работихме по 6-7 версии. В тази посока МВР много изостава сега.