Алекс Алексиев: Тръмп провали плановете САЩ да се превърне в някакъв псевдо-социалистически рай

В Европа се наблюдава разюздан анти-амераканизъм

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Привържениците на Хилари Клинтън не могат да се примирят, че не идва нов период на левичарска, дори социалистическа хегемония в Америка.
 
Американският президент наложи жестоки санкции на Русия, ще спре и Северен Поток 2, който не е нищо повече от една политическа конспирация между Германия и Русия срещу Източна Европа, казва пред Faktor.bg известният анализатор

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, в последното ви интервю за Faktor.bg  бяхте оптимистично настроен за бъдeщето на Америка и по скоро песимист относно Европа. Продължавате ли да сте на същата позиция?

- Да, и в още по голяма степен от преди.

- Защо?

- Защото нещата се изменят бързо в положителна насока в Щатите и в противоположна в Европа. Преди дни, например, завърши допитването на кандидата за Върховния съд Брет Каваноу в американския Сенат. По всичко изглежда, че той ще бъде одобрен без проблеми и от началото на октомври съдът ще има ново консервативно мнозинство от 5 на 4. За човек като мене, който има шест деца в САЩ, е много важно те да живеят в свободна, капиталистическа страна, което само един консервативен върховен съд може да им гарантира.

- А защо сте песимист спрямо Европа? 

- Защото не виждам лидери, които са способни дори да разберат проблемите на Европа, а камо ли да ги решават. Сравнете хора като Меркел, Юнкер и Макрон с великани като Чърчил, Аденауер и ДеГол и ще видите за какво говоря. Между другото, знаете ли, че нито един от тези нови началници нямат деца?  За какво ви говори това?

- Но в Европа медиите постоянно говорят, че е само въпрос на време  Тръмп да бъде свален?

- Това е чисто и просто идиотизъм, който показва пълно непознаване на това как функционира американската система за правосъдие. Дори демократите да спечелят изборите за Конгреса през ноември, за да бъде отстранен Тръмп две трети от сенаторите трябва да гласуват срещу него, което никога няма да стане. Но да попитаме първо - защо трябва да бъде отстранен Тръмп? Дайте ми един единствен пример на американски закон или статут, който той е нарушил. Такъв няма. Докато Меркел, например, грубо наруши немската конституция като отвори границите без Бундестага да гласува за това. Има и нещо друго, което ме тревожи – все по разюздания анти-амераканизъм, който се наблюдава в Европа. Чета  например заглавие в Die Welt, доскоро ужким консервативен вестник в Германия: “Дните на Тръмп са преброени.” Това не е журналистика, това е анти-американска истерия, която не остава незабелязана.

- Но критики срещу президент Тръмп изобилстват и в амриканските медии?

- Да, разбира се. Така наречените меинстриим медии в Щатите са в огромното си болшинство левичарски и анти-Тръмп. Те са побеснели, защото победата на Тръмп ги шокира. Бяха убедени не само, че Хилари ще спечели но и че идва нов период на левичарска, дори социалистическа, хегемония в Америка. А тези хора са поне културни, ако не и истински марксисти. Те първо завладяха университета, след това медиите и после превърнаха демократичната партия в бастион на радикални малцинства, зелени фантасмагории и всякакви недопечени марксисти като Бърни Сандерс. И повярваха, че времето им е дошло да превърнат Америка в някакъв псевдо-социалистически рай заедно с Обама, най-левият президент, който Америка въобще е имала. Тяхният проблем беше, че те изобщо не познаваха американския народ. И как да го познават, когато повечето от тях живеят на двата леви бряга, голeмите университетски градове между тях и във Вашингтон. Във Вашингтон Хилари спечели с 90% срещу 4% за Тръмп. Не е възможно да си 
по-заблуден за истинското съотношение на политическите сили в страната от тези хора. Те все още са бесни, защото страдат от когнитивен дисонанс, т.е. не могат да повярват, че това, което им се случи, наистина се случи. И така виновна е руската намеса, или това, че Тръмп е спал с някаква проститутка преди време, пък и извънземните сигурно са се намесили.
А не беше чак толкова трудно да се предвиди резултатът от изборите. Аз писах три дни преди изборите, че Тръмп има шанс да спечели. Не защото съм по-умен, а защото следя статистиката. А ето какво тя казва. Обама дойде на власт с голямо мнозинство и само две години по късно загуби Конгреса, когато стана ясно какъв левичар е. Оттогава той започна да управлява с екзекутивни заповеди и регулации и отблъсна още повече избиратели. Резултатите не закъсняха. Когато Обама стана президент, 59% от местата в щатските парламенти бяха в ръцете на демократите, този процент се сви на 39% при напускането му, а губернаторите демократи намаляха от 29 в началото на 16 процента сега. 

- Това дава ли шанс на републиканците да спечелят изборите за Конгрес през ноември?

- Трудно е да се предвиди. По принцип партията на президента по традиция губи места при първите избори след президентските. Така че преимуществото е при демократите.  От друга страна, икономиката при Тръмп е в силен възход (4.2% БВП растеж) безработица няма и хората се радват на много по-ниски данъци (Тръмп ги намали от 39% на 21%). Така че дори демократите да спечелят, победата им ще бъде краткотрайна, според мен.

- А в геополитиката - какво е бъдещето за Тръмп?

- Там нещата стоят не по-лошо, по моя преценка. Тръмп скъса двата скандално нелепи договора, според мен, останали от Обама (зеленото споразумение от Париж и договора с аятолите) и поправи обтегнатите отношения с Израел, единственият истински съюзник на САЩ в региона. Освен това, той скръцна с зъби на самозабравилия се ислямистки диктатор Ердоган, който икономически се проваля, а политиката му отива на кино. Освен това, при Тръмп арабите и евреите са де факто съюзници срещу Техеран - за първи път от десетилетия, което е положителен момент.

Въпреки огромните глупости изговорени по темата, Тръмп наложи жестоки санкции на Русия и аз съм убеден, че ще спре и „Северен поток- 2”, който не е нищо повече от една политическа конспирация между Германия и Русия срещу Източна Европа. Нищо друго не показва 
по-добре неимоверното лицемерие на госпожа Меркел.
Що се отнася до Европейския съюз, смятам че това, което наблюдаваме, е началото на края на властта на неизбраните елити в Брюксел и техните мечти за унитарна социалистическа Европа. Поне се надявам да е така. Междувременно, европейци, които не са съгласни с масовата емиграция на мюсюлмани, които отхвърлят европейските норми, отказват да се интегрират и идват само за социалните блага, са обявени от същите тези елити за нацисти, независимо дали са в Полша, Унгария, Италия или Кемниц. Истината е съвсем друга. Меркел и Сие не желаят да си признаят, че направиха катострофална грешка като отвориха границите на Европа, но всеки го знае и допитване след допитване показват, че 2/3 от европейците са против тази пагубна политика.

- Какво означава тази геополитика за България?

- България е пред съдбоносни решения. Премиерът Борисов съвсем скоро трябва да вземе важни решения, които не търпят отлагане. Досега се правиха опити България да се профилира като васал на Русия. При създадената ситуация, която се опитах да скицирам, това не може да продължава. Меркел е на път да си отиде компроментирана, да не говорим за Ердоган. След като „Северен Поток-2” и Турски поток бъдат спрени, Путин няма полезен ход. Всички карти са в ръцете на Тръмп. Това значи, че ако Бойко Борисов е умен, трябва бързо да се преориентира - там където са силните. Премиерът напоследък беше в Израел. Надявам се Нетаниаху да му е подсказал къде зимуват раците. Въпросът е дали Борисов ще се окаже селски тарикат в положителния смисъл на думата или дистарикат. От гледна точка на българските национални интереси - надявам се да е първото.