Андрей Пионтковски: Над Путин е надвиснал Дамоклев меч, станал е токсичен за всеки, който е до него

Близките до руския президент разбират, че за да спасят трилиона си ще трябва минимум да си тръгнат от Донбас

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

Президентът на Чехия е маргинал и алкохолик, на руска каишка е

Виктор Орбан е сериозен противник, има сведения, че е вербуван от Кремъл преди 20 години, казва в интервю за "Апостроф" руският политолог Андрей Пионтковски

- Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Кремъл „вярва и се надява, че отношенията с Украйна ще се нормализират”. Какво послание беше това? 

- Мисля, че това над Путин е надвиснал Дамоклев меч. Това е законът за санкциите спрямо руската олигархична върхушка, който, макар и крайно неохотно, но беше подписан от Доналд Тръмп. Кремъл особено се тревожи от важния член 241 за персоналните санкции, за които, впрочем в руското външно министерство не споменават нищо. Това е същото табу, като да се се споменава името на Навални.
По същество този закон е разширяване на Акта „Магнитски” (приет в САЩ закон, в който се изброяват руските чиновници, причастни към мошеничества, преследване и нарушаване на човешките права) по отношение на цялата руска политическа върхушка. Законът изисква в течение на 180 дни да бъде изготвен доклад за активите на всички руски чиновници и олигарси. Стойността на тези активи е над 1 трилион долара. И обнародоването им ще означава, че към тях ще бъде приложен законът за борба с прането на пари, добити по престъпен начин – тоест, ще бъде извършена конфискация на тези 1 трилион долара на руския елит. Това е най-голямата заплаха, пред която са се изправяли досега и Москва се опитва да я предотврати. Но мерките, които предприема, са смешни.
Първата – предложението за миротворчески сили. Очаква се в близките дни Путин да предприеме нещо в тази насока.


- Действието на закона ще започне още през зимата на 2018 година. Няма ли да успеят дотогава руските олигарси да изнесат парите си от САЩ? 

- Това е невъзможно. Технически. Ако ставаше дума за 5 000 долара, може би да. Но 1 трилион долара – невъзможно е. Освен това, голяма част от тези активи са вложени в недвижимост.
Впрочем, имаше един неуспешен опит. Може би си спомняте, че имаше една статия от „човека на Кремъл” Владислав Иноземцев. Той директно предложи на САЩ да изкупят цялата тази собственост за същият този трилион долара, който ще бъде конфискуван, след което благодарните руски олигарси-ръководители ще „посмирят” политическата си активност.
Освен това напрежението в руския елит възниква в най-подходящия момент – преди изборите за президент. Но аз не говоря за мнимото гласуване, което ще се случи през март 2018 година. Говоря за други избори, които се случват сега. Сега цялата върхушка, тези стотина от американския списък, избират кой ще им бъде главата през следващите 6 години. И, разбира се, си задават въпроса – може ли Путин да гарантира, че ще запазят парите, яхтите и имотите си?  Или напротив – станал е токсичен за всеки, който е близо до него? Заради това и Путин така се мята. И вероятно ще започне в отчаяние да предлага – на тях, на Запада, на всеки, който може да му помогне да запази властта си.
Но тази игра на Кремъл е обречена. Никакви жалки предложения за „добри отношения с Украйна” няма да бъдат приети от САЩ.

- Въпреки това Волкер (специалният пратеник на Вашингтон за Украйна-бел. ред.) два пъти се среща с помощника на Путин Владислав Сурков. Те явно се опитват да се договорят за Украйна, иначе защо са им тези срещи? 

- Уверявам Ви, че Волкер няма намерение да се договаря за нещо друго със Сурков, освен за изтегляне на руските войски от Донбас, за капитулация. Изявленията на Волкер за руската агресия и ситуацията в Донбас са по-категорични дори от тези на украинските власти. 
А всички тези срещи – те бяха измислица на Кремъл. Лавров непрекъснато  натрапваше на Тръмп – дайте за създадем двустранен „канал за връзка, защото норманския формат не върши нищо”.  Той, собствено, издаде плановете на Кремъл – да „продаде” реално прекратяване на огъня срещу смекчаване на санкциите. 
Но хубавото е, че Тръмп е политически неграмотен. От държавния департамент му предложиха за тази позиция Волкер, който преди работеше като директор на института на Джон Маккейн, и Тръмп го назначи. А Волкер, за разлика и от Тръмп, и от Тилърсън има съвършено твърда позиция към Русия и ситуацията в Украйна. За Волкер, Сурков е военно престъпник и той за нищо няма да се договаря с него. 

- Няма ли този натиск да развърже ръцете на Путин за пълномащабна военна операция против Украйна? Не само в Донбас, но и по други участъци от руско-украинската граница? 

- В такъв случай само няколко часа след началото на руска агресия на Украйна ще бъде предоставено отбранително летално оръжие, в частност противотанкови ракети Javelin, които ще направят цената на агресията много висока.
Но това няма да е най-страшното последствие за Кремъл. В случай на такава агресия, САЩ без да чакат реакцията на европейците ще изключи руските банки от системата SWIFT и така ще блокира всичките им транзакции.
Цената на една открита агресия ще бъде твърде висока за Кремъл. Да повторя отново – спасяването на тези трилион долара е много по-важно отколкото всякакви геополитически амбиции.
Но, трябва да е ясно, докато Путин е политически „жив” няма да има дори изтегляне от Донбас, макар че това е изискването-минимум на американците, за да се говори изобщо за някакви отношения между Кремъл и Вашингтон. 
Макар че този въпрос може да има и друго развитие. Стъпка първа – Путин направи първото си „миролюбиво” предложение за миротворческите сили, но от това нищо не излезе. Сигурен съм, че ще направи и втора такава стъпка, но пак нищо няма да стане. И обкръжението му ще разбере, че за да спасят трилиона си ще трябва като минимум да си тръгнат от Донбас. Ако това стане, тогава, може би и само формално, временно на Запад ще си затворят очите за Крим, но никога юридически няма да признаят анексията.  В такъв случай САЩ формално няма да форсират конфискацията на трилиона.
Но докато Путин е на власт, това е невъзможгно, за него това ще бъде политическа смърт. Той ще се опита да се измъкне от примката на по-ниска цена. 

- Президентът на Чехия заяви наскоро, че Украйна трябва да „забрави за Крим”, че анексията е свършен факт, и, че Украйна може да получи някаква компенсация. Как мислите, за кого „играе” Земан? 

- Той е маргинал и алкохолик, който няма никаква власт в Чехия. Видяхте вълната от реакции в самата Чехия на това изказване: „Чехия не е Земан”. Той, както се казва, Путин го води на каишка. Той е абсолютно разложен алкохолик, който, за щастие, няма никаква реална власт.
Много по-сериозен противник е унгарският премиер Виктор Орбан, който действително притежава сериозна власт в страната си. Той също играе по свирката на Путин. 

- Откъде в Унгария се появиха тези призиви – да си вземем част от Закарпатието. Това също ли е сценарий на Кремъл? 

- Абсолютно. Орбан е напълно зависим от Кремъл. Според заслужаващи доверие сведения, той е бил вербован от Кремъл преди 20 години. Той е получавал огромни суми от Сергей Могильович, който се смята за един от основните главатари на руската мафия.

- Докато в Донбас цари относително затишие Русия струпва войски в други участъци на украинската граница – Харковска и Сумска области. Мислите ли, че това реално  заплашва Украйна или е сплашване?

- Това е ескалация на шантажа и сплашването, насочена не толкова към Украйна, колкото към Запада. Това е шантаж.
От друга страна, Путин е притиснат в ъгъла, и аз не изключвам, че той може да се реши на ескалация. Но както говорихме, това няма да му донесе нищо. 

Превод: Faktor.bg