Андрей Пионтковски: Основната външнополитическа мечта на Путин е реализацията на "Ялта-2", Тръмп я споделя

Притеснително е, че възгледите на Доналд за света напълно съвпадат с тези на Владимир

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

Ако демократите получат мнозинство на частичните избори през ноември, те незабавно ще започнат процес на импийчмънт на президента на САЩ, ще ги подкрепят и много републиканци

 Руският президент призна, че така нареченият "референдум" на територията на Крим са провели не местните жители, а Русия начело с него, казва анализаторът пред Каспаров.ru

- Г-н Пионтковски главната външнополитическа тема през последната седмица е срещата Доналд Тръмп-Владимир Путин. Как ще коментирате факта, че на пресконференцията, а и в последвалите интервюта Путин отговаря на въпросите на журналистите от позицията на победител?   

- На пресконференцията Путин определяше абсолютно всичко: той определяше темите, говореше пръв и дори отговаряше на въпроси, насочени към Тръмп. Например, когато Тръмп не се осмели да формулира позиция за Украйна. Това беше поразително зрелище. Тръмп, който съзнателно, с видимо удоволствие, нагрубява европейските лидери, особено тези, които се смятат за съюзници на САЩ, пред Путин се държеше като умилкващо се кученце, което върти опашчица.

И апотеоз станаха думите на Тръмп, че по въпроса за намеса на руските спецслужи в американските избори през 2016 година той се доверява не на своето разузнаване, не на своето Министерство на правосъдието, а на Путин, който "много убедително и авторитетно" отрекъл такава намеса. Това предизвика политическа буря в САЩ. Дори Нют Гингрич, един от най-горещите поддръжници на Тръмп, заяви, че президентът е извършил съвършено непростима грешка, която незабавно трябва да бъде поправена.

Казано накратко, срещата се превърна в истинска политическа катастрофа за Тръмп и това е основното, което се случи на 16 юли, защото всички "договорености", за които Путин така гладко разказваше вече не струват и пукната пара. Впрочем, на въпрос, какво трябва да се направи в тази ситуация, Пол Райън, лидер на републиканците, отговори: "Ще бъдем щастливи да засилим санкциите срещу Русия".

- Какво всъщност искаше Кремъл от тази среща? 

- В Москва разбират, че Тръмп не може да отмени санкциите и затова целите на Кремъл за тази среща бяха по-скромни: да започнат някакви празни преговори по уж значими теми, например, ядрените оръжия, за да може Тръмп в една такава атмосфера на "нормалност" в отношенията да саботира изпълнението на закона за санкциите, което той правеше в последните месеци с променлив успех.

След срещата телевизионните клоуни устроиха поредната оргия на победобесие: Това е победа! Руско-американските отношения радикално се промениха! Путин и Тръмп ще определят съдбата на света!" В първия момент те не разбираха, че всъщност се провали най-ценният агент на Кремъл. Ще направя уговорката: когато наричам Тръмп "агент на Кремъл" нямам предвид баналната му зависимост от някакъв компромат. Компромат най-вероятно съществува: няма как, след като той години пътува в Русия, устройва бардаците, наричани конкурси за красота. Но не това е важно. Цялата ценност на "агента" Тръмп е в това, че той е убеден агент-самоинициативник. Неговите възгледи за света напълно съвпадат с тези на Путин. Основната външнополитическа мечта на Путин е реализацията на "Ялта-2" — признаването за зона на изключително доминиране на Кремъл като минимум над цялата територия на бившия СССР. Основният житейски опит на безграмотния нарцис Тръмп е полукирминалната спекула с недвижими имоти. И на света той гледа като на серия сделки между "яки пичове", решаващи кой над коя територия ще доминира. Затова той се чувства много неуютно в обществото на Меркел и Мей, които нарича "даскалици" или на Макрон и Трюдо, които смята за "самодоволни". А в обществото на такива субекти като Путин и диктатора Ким Чен Ун той се чувства много по-комфортно. Видимо, Тръмп е изпитал дълбоко удовлетворение от двучасовата среща на четири очи с Путин, след която толкова радостно му поддакваше по всички въпроси.

- Ще има ли някакво продължение "политическата буря" в САЩ? 

- Възможни са, например, оставки на хора от кабинета на Тръмп, от ръководителите на разузнавателните служби, които той просто унизи пред Путин. В тази връзка искам да се спра на едно важно събитие, което се случи на 13 юли, но беше затъмнено от сензационните репортажи от Хелзинки.

То е свързано с директора на Националното разузнаване Дан Коутс, координатор на всички разузнавателни служби на САЩ, а те са общо 17, тоест, човекът, който всяка сутрин от името на всички тези структури провежда брифинг на президента. Той не е от разузнавателните служби, а е политическо назначение, избран е лично от Тръмп и е лолялен към Тръмп. Коутс е републиканец, няколко пъти е избиран за сенатор. И така, той проведе брифинг в Хъдзъновия институт, който продължи около 40 минути, и каза абсолютно сензационни неща, които кой знае защо не се обсъждат.

Коутс започна с това, че ситуацията в страната напомня седмиците преди терористичната атака от 11 септември 2001 година. Тогава американските спецслужби са разполагали с информация за подготвяната атака, но я проспали. Коутс сравни ситуацията със сегашната и коментира, че тя е същата и поясни, че има предвид реалната заплаха от кибератаки срещу САЩ.

Най-голяма възможност за реализацията на такива кибератаки имат четири държави: Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Най-голям ресурс за кибератаки срещу обекти на САЩ има Китай, следван от Русия. Но Коутс характеризира и интерпретира по различен начин поведението на Китай и Русия. По думите му, задачата на китайците е да откраднат най-новите технологии, тоест, да "спечелят" нещо за бързоразвиващата се икономика. Русия се занимава с нещо съвсем различно: тя няма намерение да краде, а планира да нанася максимална вреда на САЩ. Такава политическа вреда беше нанесена вече на президентските избори. Коутс предупреди, че Русия се готви да направи същото през ноември.

Според Коутс, Русия преднамерено демонстрира възможността да нанесе киберудари срещу критично важни за инфраструктурата на САЩ обекти: атомни електроцентрали, системите за управление на полетите и т.н. Според мен, това е много по-страшно от намесата в каквито и да било избори и от страна на Москва това е много логично поведение. Много пъти съм повтарял, че един от най-предпочитаните политически инструменти на Кремъл е ядреният шантаж. С него много удачно се свързва и кибершантажа: "Впрочем, ние (а може би не точно ние, а нашият готвач - визира се Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин", който финансира така наречената "Фабрика за тролове") можем да разрушим и този ваш обект, и този..." 

И на фона на тази информация, която Дан Коутс със сигурност е споделил с президента на САЩ, Тръмп отиде на срещата с Путин, обясни му се в любов и пред очите на целия свят потвърди, че вярва повече на Путин отколкото на Коутс.

- Какво политическо бъдеще очаква Тръмп? 

- Не мисля, че дори след тази позорна среща в Хелзинки републиканците в близко време ще са готови да гласуват за импийчмънт. Но, ако демократите получат мнозинство на частичните избори през ноември, те незабавно ще започнат процес на импийчмънт, който в момента се подкрепя и от много републиканци.

- Обсъдихме детайлите в поведението на Тръмп, но имаше ли нещо необичайно в действията на Путин?

- Путин беше в състояние на пълна еуфория - пред нас стоеше доминантен самец, опиващ се от своята власт над света. На този фон той направи няколко нехарактерни за него груби грешки. 

Първата грешка беше безценна за съда в Хага. "НИЕ смятаме, че НИЕ проведохме референдума в Крим в строго съответствие с устава на ООН", заяви Путин по повод Крим и по този начин призна, че така нареченият "референдум" на територията на чужда държава са провели не местните жители, а Русия начело с него.  Това беше толкова сериозна грешка, че на сайта на Кремъл премахнаха второто "ние".

Втората, може и да не беше грешка, а сигнал, изпратен на Тръмп. Путин твърде неопределено отговори на въпроса дали разполага с компромат срещу американския президент. Путин обясни, че не би могъл да има такъв копромат, тъй като не познавал Тръмп лично, а когато бил в Русия никой не предполагал желанието му да стане президент на САЩ. Доста съмнителна уговорка. Първо, тя означава, че ако са знаели за желанието на Тръмп, непременно биха намерили компромат. Второ, за съжаление на Путин,  неговото твърдение се опровергава фактологически. През 2013 година Тръмп организира в Москва поредния конкурс за красота и тогава между него и Путин, е осъществен контакт, макар и не пряко. Очаквало се е Путин да посети финала на конкурса, но заради късното пристигане на краля на Холандия, визитата била отменена. Песков лично се обадил на Тръмп, за да се извини. Това обстоятелство е потвърдено под клетва от редица свидетели, участвали в организацията на конкурса. Освен това, намерението на Тръмп да се кандидатира за президент през 2013 година е добре известно. Всъщност, той го оповестява още през 1988 година, а от 2002 година се опитва да се кандидатира от "Партията на реформите", през 2011 година отново публично говори за плановете си и така нататък. Тоест, путиновото опровержение звучи крайно неубедително.

И, разбира се, черешката на тортата беше отговорът на въпроса на журналист от FOX NEWS: "Господин президент, защо толкова много Ваши политически противници загиват от насилствена смърт?"

"А у Вас бесят негрите", отговори Путин.