Атанас Чобанов: ТИМ печелят бизнес с пищов опрян в главата

Политиците  безотговорно и с участието на президента заложиха  бомба, която ще избухне по-късно

В ЕС са притеснени, че Борисов е изразявал мнения и позиции, контролиран от Малкия Маджо и престъпния свят

Мястото на десантчиците от „Тихина” е в затвора,  източват пенсионни фондове, крадат лични данни на хора, казва от Париж редакторът на сайта за разследваща журналистика „Биволъ”

 Интервю на Стойко Стоянов

-  Г-н Чобанов, как от Франция се вижда българската пролет, организирана и манипулирана, или просто народът изригна срещу управлението на ГЕРБ?

- Не съм привърженик на конспиративните теории. Няма значение коя е държавата, но след като хората не могат да си плащат основните нужди като сметките за ток и други комуникации, нормално е да излязат и да протестират. Не вярвам, че има някаква стройно организирана манипулация на обществото, за да се стигне до това положение. В България има конкуренция между няколко политически субекта, не всички са явни и вероятно има  някакво нагнетяване, за да се използва ситуацията. Но отпушването на този гняв, според мен, е свързан с тежкото състояние на икономиката и с осъзнаването, че държавата се управлява в интерес на няколко големи олигархични групи и от хора, които са некомпетентни и са свързани с организираната престъпност.

- Различни сили се опитват да яхнат протестиращите, те са разбити на няколко групи, ще успее ли бунтът на хората да се превърне в позитивна енергия, която да доведе до промяна?

- Това според мен е нормален процес – именно това разбиване на групи с различни искания, с повече или по-малко необмислени заявки е знак, че нещата не са организирани от един интелектуален център, който да ги направлява, а се развиват донякъде стихийно. Наблюдаваме, че постепенно се изчистват исканията на протестиращите и са все повече свързани с нещо важно и конкретно за предстоящите избори,  като промяна на Изборния кодекс. Трябва да се даде възможност гражданите да имат думата при пренареждането на листите и мажоритарното избиране на кандидати, а не да се пробутват хора, спуснати от централите на партиите. При сегашната система практически се получава, че трима – четирима лидери на партии избират за кого да гласуват хората, нареждат си удобни и послушни депутати в парламента. Хората искат да подкрепят личности, а това може да стане чрез префернциален вот или  мажоритарен. Това искане е изключително важно и до разпускането на парламента през оставащите дни може чрез граждански натиск да се гласуват тези промени. Прави впечатление, че остават на заден план необмислените искания за национализация на някои дружества, а се надигат призиви за граждански контрол, за промяна на закона за съдебната система, с които всеки би се съгласил, че са необходими.

- По-голяма е вероятността тези промени в Избирателния кодекс да не минат преди разпускането на парламента.

- Тогава просто желанието за промяна на политическата система няма да стане на тези избори. Много трудно ще се състави работещ парламент и ясно правителство, тъй като няма да има истински победител след два месеца. Ще се стигне вероятно до нестабилна коалиция, което означава един преходен период към нови избори. Политическите партии, в желанието си да се самосъхранят, егоистично и безотговорно, и с участието на президента заложиха една бомба, която ще избухне по-късно.

- Срутването на ГЕРБ започна, след като вие извадихте в „Биволъ” досието „Буда”, то се оказа малкото камъче, което обърна каруцата, очаквахте ли такъв ефект?

- Подозрително се отнасям към тези твърдения, защото ситуацията в страната беше доста динамична. Не зная дали наистина разкритията за „Буда” отключиха по-сериозни недоволства, или по-скоро тогава стана ясно, че премиерът ни не владее ситуацията и той, и службите се оплетоха в лъжи. Хората разбраха, че не може да се разчита на тези хора. Борисов дори да беше признал и да се беше оттеглил с достойнство, щеше да е по-добре, отколкото да избяга от поста, след като улицата го принуди. Може би усещането, че хората са оставени на произвола на съдбата от правителството катализира народния гняв. Това усещане се  затвърди, след като видях, че Борисов няма обяснение за миналото си.

- Истински ли бяха двете папки?

- Със 100%  са автентични. От документите, които бяха декласифицирани, се вижда, че премиерът в оставка е вербуван. Снет е от оперативен отчет две години по-късно. Няма как да се прекрати вербовката, ако преди това не е бил агент. Това е безспорно доказано. Ние искахме да се разсекрети и делото за оперативно наблюдение, което е със същите реквизити, същия водещ офицер, пак с подписа на неговия началник, но отказаха. От него щеше да се види до колко сериозно е работено по престъпната ориентация на бъдещия премиер. Ние нямахме съмнение, че материалите са автентични и фактът, че отказаха да го разсекретят доказва нашето убеждение, че са автентични. Освен това, след като е заведено второто дело, то прераства в едно по-сериозно - за оперативна разработка на групата „Ипон”, тоест, на охранителната фирма „Ипон”. То вече е групово и е водено срещу организирана престъпна група. По него протича името на Бойко Методиев Борисов. Призовавахме и то, и други водени срещу СИК, ТИМ и още 17 групировки дела да бъдат разсекретени. За тях имаме свидетелства от хора, които са ги ръководели.

- Защо премиерът избра да търси ефект от лъжи, увъртания и манипулации?

- Мисля, че той се паникьоса, не е очаквал да излезе тази информация, нямаше никакъв план за противодействие лично, а и самото правителство не знаеше как да реагира. Ясно е, че той не притежава някакви високи интелектуални качества, за да може да планира стратегически как да подходи. Борисов е спонтанен, първосигнален, наговори един куп глупости, заплаши журналистите да им образува дела. И това придоби международен отзвук, и се отрази на подкрепата, която има от ЕНП. Те са се видели в чудо с него и с облекчение отдъхнаха, след като падна от власт. На ЕНП обаче ще им се наложи на следващите избори за европарламент догодина да отговарят защо толкова дълго време са подкрепяли човек, с престъпна ориентация за премиер. Но тук има и още един много важен момент. Все още в ДАНС работи човекът, вербувал Борисов, той не е уволнен, не си е тръгнал по собствено желание, а е излязъл в отпуск. За нашите партньорски служби разкриването на папката „Буда” означава, че премиерът на една държава е бил контролиран чрез компромати в продължение на години, от лице, което е свързано с престъпния свят. А се знае, че на въпросния служител - Младен Георгиев, прозвището му е Малкият Маджо, заради връзките му с престъпността. Заради тези контакти той е уволняван от службите, после е върнат и при управлението на Борисов е повишен. Явно е, че тук става дума за търговия с влияние, което е наказуемо но НПК. Но за нашите партньори в Европа е много притеснително, че мнението и позициите, които Борисов е защитавал и вземал в Европейския съвет, на най-високо ниво, колкото и да е незначителна България,  все пак са могли да бъдат контролирани от хора, свързани с организираната престъпност у нас и други страни. Това е изключително неприятно и заслужава отделно разследване – да се прегледат позициите на страната по всички решения, които са взимани на ниво ЕС.

-  От няколко седмици в България и медии и политици и гражданите говорят открито за ТИМ,  как ви се струва това проглеждане?

- Няма съмнение, че Пламен от Варна, който се самозапали, за да осветли каузата ТИМ,  има главната заслуга за проглеждането на медиите и на хората. Това е един процес на катарзис, който се надяваме, че няма да спре след няколко дни. Все повече организации, като Зелените вече изнасят данни за ТИМ. Журналисти на групировката направиха опит да осуетят  тяхна пресконференция. Говоря за лица от телевизия България Он Ер – няма съмнение това е медия на ТИМ. Проблемът е, че не във всички медии се задават правилните въпроси. Групировката е била свързана с Бойко Борисов, имаме данни от 90-те години как са си препродавали незаконен бизнес с цигари. Тук може да бъде намерен отговорът, защо тази хора се ползвали с протекции от отиващата си власт, а в последните дни на заседание на правителството им дадоха 160 декар земя, без да се казва на каква цена. Взеха Морската градина във Варна, концесии на пристанища. Без обществения ресурс тази групировка не може да съществува, тя е паразитна. Основателите й, колкото и да са богати и да могат да плащат на мениджъри и икономисти, в крайна сметка те контролират и взимат решенията, и този бизнес не може да е печеливш, защото босовете нямат умствения капацитет да го направят такъв, ако не им помага държавата. Те са свикнали да рекетират и да взимат от частния бизнес или от данъкоплатците на готово. Ако се преразгледат всички сделки, които държавата е извършила с ТИМ, ще се види, че бизнесът им реално е една охранителна дейност, тук-там някоя фабрика, която са взели и по чудо още работи, а  другото е просто един балон.

- Но чадърът, от страна на държавата е явен?

- Определено е явен, но не само през последните четири години, а и преди това. Просто ТИМ  беше едно табу, за тях не се говореше, но това не значеше, че не съществуват.

-  Какво всъщност представлява ТИМ, вие ги виждате като Троянски кон, кои са боговете, пратили на България този „дар”.

-  Троянският кон е символът на групировката, поставен на фона на триъгълници,  които вероятно имат някакъв тайнствен смисъл. Аз обаче го оприличих на куче, качено на скейборд. Лидерите на групировката са ясни – те идват от преторианската гвардия на Живков и комунистическия режим. Той си беше създал няколко такива преториански центъра, като отряда за борба с тероризма, така наречените барети – добре обучени главорези, които ги вадеха срещу собствения им народ. А тези са от едно тайно поделение „Тихина”, обучавани са за диверсии, но след разформироването му започват да се занимават с охранителен бизнес. За действията им има много събран материал в архивите на варненската полиция, описани са и в книги. Започват първо с отвоюването на Варна като тяхна територия от големите национални групировки. Генезисът им е ясен, но най-показателният и стегнат документ за тях е на посланик Джеймс Пардю. В една енциклопедия на българската организирана престъпност от 2005 г. той ги посочва като най-голямата икономическа грижа на България, а не криминална. Тоест, на повърхността те изглеждат напълно легални и законни, но ако им се наложи да се сблъскат с конкурент, нямат проблема да му вземат бизнеса с пищов, опрян в главата. И  той никога няма да проговори, защото го е страх за него самия и за семейството му. Има обаче и свидетели, които говорят. Такива са посочени в книгата на Юрген Рот. Ако тези жертви могат да бъдат защитени прокурорски свидетели, тези момци десантчици или трябва да се барикадират в имението си и да водят война с държавата, за да оцелеят, или да отидат където им е мястото - в затвора.

- Един от босовете на ТИМ Марин Митев е категоричен, че са навсякъде и трябва да ги приеме като даденост, как да разшифроваме това послание?

- Това означава единствено, че трябва да приемаме като даденост разграбването, което се случи с най-мръсни и престъпни методи през последните 20 години. Но хората са на улицата сега, защото не приемат този модел. Каквато и тотална преса да оказват върху хората, винаги ще има свободни гласова и аз нямам намерение да приемам такава позиция. Ще има гласове, които ще казват: „Опомнете се, ще ви е срам от децата ви”. Бунтът сега е срещу тази „даденост”, която е изключително мерзка и нагло е да се иска да им ръкопляскаме за това, което са извършили. Няма начин да се отърсят от калта и да дойдат като бели гъски, и да твърдят, че са чисти и непорочни, а богатствата им да са натрупани с нечисти методи.

- ТИМ ви определят като един от враговете им, как се превърнахте в заплаха за тях?

- Никога не съм си променял мнението за тези хора. И виждайки, че в медиите има някакво табу за тях, нададох един вой в личния ми блог и в сайта „Биволъ”. Те се издават без никакви средства, нямаме нито пари, нито редакция, нито коли, нито атрибутите на големите медии. Почнахме да събираме информация, да я анализираме и да я публикуваме. Така че, ако ние сме опасният враг на една групировка с милиарди приходи, това означава, че не всичко е загубено и има шанс да се променят нещата в държавата, защото хората научават от къде идва богатството им.

-  Казвате, че се борите да се провали големият "проект"на ТИМ за България, какъв е той?

- Големият им проект е преплитане на мафиотския и на чистия бизнес, завладяване на територии в чистия бизнес, където хората тръгват с пазарни методи и чиста конкуренция, а те идват с груби действия – пистолета на главата и подписваш, че си продаваш бизнеса. Това вече не е конкуренция, а анархия и престъпление. Аз съм убеден, че и в момента в тази групировка се извършват финансови престъпления. Имаме данни, че се източват например пенсионните фондове, като "Сила" и "Съгласие", които носят свежи пари на ТИМ. Имаме неоспорим факт, че с списъка на вложителите в пенсионните фондове е регистрирана партията на ТИМ „Нашият град”. Тоест, взели са имената и личните и им данни и са фалшифицирали подписите им, и са си регистрирали формация. Това означава, че всички решения на Общинския съвет във Варна, се взимат от хора, избрани с фалшификция, а това  е изключително лошо. За сега прокуратурата разследва и може да проверява още 10 г., но престъплението е документирано. За мен ТИМ не са някакъв специален враг, аз съм против всеки престъпник, който се появява в обществото и иска да го приемем.

- А има ли сериозни престъпления, заради които тези хора могат да отидат в затвора?

- Има шанс, ако има независима и читава прокуратура. Нещата са наистина в ръцете на обвинението и аз съм направил един много подробен план, от къде да започнат, за да стигнат до разнищване на тези злоупотреби и да повдигнат обвинение на групировката. И на виновните конкретно. Публикувах го, но мога и да го изпратя на обвинението. Ако се започне с това дело - с източване на лични данни за регистриране с тях на фалшива партия, това ще разплете чорапа, а хората ще разберат, че злоупотребяват с имената им, с подписите им и ще си зададат въпроса: А какво правят с парите им?

- Заедно с Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская” подадохте  няколко сигнала до прокуратурата, с документи за миналото на Борисов  и други злоупотреби в държавата, но отказаха да ги разследват, очаквате ли по тях рестарт?

- Споменахте Петър Пенчев, а той лично подаде преди 8 години сигнал срещу фирмата на Богомил Манчев за износ на ток и кражба на огромни суми. Прокуратурата се опита да го смачка, но далавера за 90 млн. не може да изчезне от правния мир и тя изплува сега, назначена е нова проверка. Така че има смисъл да се подават такива сигнали, но това трябва да се прави последователно, да се иска информация как се движат делата и да се изискват отговори от магистратите. Въпросът е да не се предаваме, а да сме последователни и убедени в това, което правим. С такъв натиск рано или късно ще има резултат. Аз мисля, че същото ще се случи и със сигналите, които сме пуснали с Пенчев срещу Бойко Борисов. Просто трябва време, но то за сега  работи в полза на прикриване на престъпленията.

- По улиците на България се чуват призиви „Борисов и Цветанов в затвора”, има ли основание да се стигне до там?

- Вярвам, че има и трябва да се стигне до там. Има ясно документирани престъпления по чл. 282,  това е случаят с Мишо Бирата. Още утре може да бъде повдигнато обвинение на премиера за злоупотреба с власт. То практически е извършено.

- Защо българската интелигенция проспа бунта на хората и се скри, от какви сили е зависима?

- Не бих казал, че съвсем я няма, има тук-там някаква съпротива и основно тя се проявява в интернет пространството. В медиите, където интелигенцията би следвало да се изявява виждаме едни фалшиви герои, които от години коментира теми и защитават платени каузи. Ще ви кажа един конкретен пример – има една социологическа агенция, която се представя като „Галъп”, така наречените Кънчовци – Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, милионери с голфигрища, а социологията им е по съвместителство. Те използват името „Галъп” абсолютно незаконно и са осъдени с решение на българския съд да не си го присвояват. Но те не го признават и така крадат авторитета на американската фирма. Тези Кънчовци са анализаторите с мнение по всички въпроси и струят от всички телевизии и вестници. А хората съответно ги приемат като въплъщение на интелигенцията, която им обяснява как ще станат нещата. Но в критични ситуации такива лица, свързани със службите и бившата ДС винаги изпълзяват. Видяхме как покрай „Буда” излязоха едни хора, които нямат нищо общо с организираната престъпност, но понеже са от службите взеха да се обясняват какво било досието и т.н. и напълниха с жужене обществения и частния ефир, за да попречат да се поставят правилните въпроси. Като се замъгли съзнанието на хората с такъв поток от ченгесарска информация, е лесно те да бъдат манипулирани. Това е един механизъм, който работи още от времето на късния Живковизъм, когато честните дисидентски гласове бяха удавяни в поток от дезинформация, очерняха се хората и т.н. Но тези методи работят и сега, и управляват процесите в обществото. За това застъпвам принципа, че трябва да се направи, макар и късно лустрация в България. Това е нещо, което протестиращите, които са предимно млади хора, не го разбират, подценяват го и това ще им изиграе лоша шега. Една лустрация е най-правилният ход, ще се изчистят много неща и няма да го има този бял шум, който излиза от тези устати хора. Те нямат проблем с миналото си, не се каят, проблемът им ще настъпи, когато им забранят достъпа до обществения ресурс.