Бил Браудър: Режимът на Путин е в агония, диктаторите свършват зле

За да се задържи на власт президентът на Русия постоянно трябва да "изобретява" врагове или да води война

Бил Браудър

Бил Браудър

Моята грешка беше, че повярвах, че Путин иска да вкара ред

Нося отговорност само за това, че не можах да защитя Сергей Магнитски от путиновия режим, казва бизнесменът, обявен в Топ 10 на русофобите за 2018 г.

Бил Браудър е финансист, основател и ръководител на един от най-големите инвестиционни фондове Hermitage Capital Management. През 2005 година му е забранен достъп в Русия с формулировката "от съображения за националната сигурност". Опасявайки се да не го сполети съдбата на арестувания по това време Михаил Ходорковски, Браудър закрива компанията си в Русия и извежда служителите си в чужбина. През 2007 година руските юристи от фирмата, представляваща интересите на фонда Hermitage, откриват, че група чиновници под формата на възстановяване на данък печалба крадат и източват от Hermitage и държавния бюджет на Русия огромни суми, и инициират официално следствие по това дело в Русия. Един от тези юристи е Сергей Магнитски. Той е арестуван по насрещно обвинение, че е помогнал на Браудър да укрие данъци и почти година е държан в предварителен арест в Бутирския затвор. При това следователи по неговото дело са същите служители на МВР, които по свидетелството на Магнитски, непосредствено са участвали в разкритите от него кражби от държавния бюджет. Сергей Магнитски е подложен на изтезания и умира в затворническата болница през ноември 2009 година, след което Бил Браудър се заклева, че хората, виновни за смъртта му, никога няма да живеят спокойно. В края на 2012 година в САЩ е приет закон, който въвежда санкции (визови ограничения и ограничения за провеждане на финансови операции по отношение на руски граждани, които биха могли да имат отношение към смъртта на юриста или към нарушение на човешките права) - Законът "Магнитски". Оттогава такъв закон е приет в редица други държави, включително и във Великобритания. А на 10 декември в ЕС започна дебат по възможността той да бъде приет от всичките 28 държави от ЕС.  

В навечерието на този дебат, руската генерална прокуратура, която винаги е отричала, че Магнитски е убит в затвора, изведнъж обвини самия Браудър в това, че е убил своя юрист.

Интервю на Ирина Демченко, The New Times

The New Times: Тези дни руската Генерална прокуратура Ви обвини в убийството на Магнитски. Означава ли това, че те вече признават, че Магнитски беше убит?

Бил Браудър: Именно това означава. Апаратът на генералния прокурор Юрий Чайка повдигна срещу мен и моите колеги абсурдните обвинения, че ние сами сме убили Сергей Магнитски. Това противоречи на доказаните и документирани свидетелства, че в предварителния арест Сергей Магнитски е бил подлаган на изтезания, че му е отказана жизнено необходима медицинска помощ. На 16 ноември 2009 година той е пребит до смърт от група от 8 затворнически надзиратели в болницата на затвора. Нито едно официално лице не беше наказано за злодейството - вместо това, сега те обвиняват мен за своите престъпления.

- Защо точно сега? 

- Струва ми се, основно поради две причини. Първата е, че ЕС практически е готов вече да приеме своя версия на закона "Магнитски". Втората — разследването за пране на пари, в което заедно с нас участват множество правоохранителни служби от целия свят. 16 държави вече са започнали следствие точно по случая за кражбата, присвояването на 230 млн. долара, което разкри през 2007 година Сергей Магнитски. Неотдавна това доведе до разкритието и скандала за прането на пари от естонския клон на Danske Bank, и тази история оказа огромно влияние в банковия отрасъл и доведе до оставката на директора на Danske Bank.

- Как стана така, че Вие се превърнахте във "враг N 1" за режима на Путин? Разполагате ли с някаква информация, която другите нямат? 

- Моят юрист Сергей Магнитски помагаше да се разследва и обнародва делото за присвояването на 230 млн. долара от фонда Hermitage и руския бюджет в края на 2007 година. Когато се оплакахме от тази кражба, руските власти вместо да проведат разследване, арестуваха Сергей Магнитски, 358 дни го държаха като заложник, изтезаваха го и го убиха на 16 ноември 2009 година. Тогава се заклех, че ще постигна справедливост за Сергей, но доколкото в путинова Русия това е невъзможно, потърсих правосъдие за тези, които са виновни за смъртта му и открадването на тези милиони в чужбина. Така се стигна до приемането на закон "Магнитски" в САЩ, Канада, Великобритания, Балтийските държави и всички те въведоха едни или други санкции по отношение на подмазвачите, обслужващи Путин. Сега и ЕС стигна до там, да приеме своя версия на закона "Магнитски".

- Някога Вие бяхте лоялен към Путин и дори подкрепихте ареста на Михаил Ходорковски. Възможно ли е Путин да е вбесен от смяната на позицията Ви и да вижда във Вас "предател"?

- Никога не съм бил "приятел на Путин", не съм влизал в неговия кръг. Никога не съм се срещал с него. Аз ръководех инвестиционен фонд, който донесе на руската икономика стотици милиони долари чуждестранни инвестиции. Но едновременно с това се борехме с корупцията в руските акционерни компании, настоявахме за повече прозрачност. Всичко това е вършено открито. Поддържах идеята за ограничаване на влиянието на руските олигарси, защото това влияние вредеше на руската икономика. Моята грешка беше, че повярвах, че Путин иска да вкара ред. 
Путин иска, тези, които управляват имуществото му и неговите приятели да бъдат свръхбогати хора.

- Защо през 2005 година Ви забраниха да влизате в Русия и Ви обвиниха, че представлявате заплаха за руската държава?  

- Фондът Hermitage се бореше за по-голяма прозрачност в отчетността на руските компании, в които инвестирахме и нашата публична активност се превърна в проблем за Путин и неговите съучастници, които през 2005 година вече се бяха превърнали в олигарси.

- Носите ли отговорност за укрепването на путиновия режим?

- Нося отговорност само за това, че не можах да защитя Сергей Магнитски от путиновия режим.

- Страхувате ли се за живота си? 

- Разбира се, че се страхувам. Получавам различни заплахи, включително да ме убият или да ме предадат на Русия. Но ние продължаваме борбата и вече 6 държави приеха закони, наречени на Сергей Магнитски, въвеждат санкции срещу десетки хора виновни в неговата смърт и открадването на 230 млн. долара. Освен руските граждани, много други нарушители на човешките права от целия свят попаднаха под санкции в рамките на закона "Магнитски". С други думи, името на Сергей Магнитски и законът, наречен в негова чест, станаха универсален инструмент за борба с тези, които нарушават правата на човека.

- Защо никъде по света не се открива собственост на Владимир Путин, сметки на негово име? Или те не са му нужни? 

- Цялото си богатство той крие зад имената на приятелите си - такива като Ролдугин.

- Каква е Вашата прогноза за бъдещето на Русия и бъдещето на Путин? 

- Всички диктатори свършват зле. За да се задържи на власт Путин постоянно трябва да "изобретява" врагове или да води война. За съжаление, руският народ и руската икономика са заложници на неговия клептократски режим. 

Да се предскаже кога ще дойде краят на властта на Путин е много трудно, но е очевидно, че режимът се намира на стадия на агонията.

Превод: Faktor.bg