Директор в Локхийд Мартин: Сделката за F-16 може да е факт до лятото, ако вотът мине днес(видео)

Това е изтребител, който има способността да спаси пилота, ако загуби съзнание

Джеймс Робинсън

Джеймс Робинсън

Цялата поддръжка ще бъде изпълнявана от българските ВВС

Предвиждаме възможности за участие в различни индустриални сфери в България, дори с образователни програми, казва пред Faktor.bg Джеймс Робинсън

Джеймс Робинсън e директор  Международно бизнес развитие на F-16 в Локхийд Мартин, бивш пилот от ВВС на САЩ, пенсионирал се оттам през 2011 г. И е летял именно с този самолет. 

„Сега мога да се възползвам от опита и уменията, които имам с F-16, за да продавам тези изтребители по света”, казва той. Срещнахме се с него в София, ден преди гласуването в Народното събрание.

Интервю на Светослав Пинтев 

- Г-н Робинсън, с какво се занимавахте преди 30 години? Можеше ли да Ви хрумне тогава, че един ден ще продавате изтребители на България?

- Преди 30 години бях в Академията на ВВС на САЩ и никога изобщо не ми е минавало и през ума, че след три десетилетия може да се случи да продавам изтребители и за България. 

- Вие сте бивш пилот на F-16 , разкажете ни за първия си полет с този самолет. Какви са особеностите му, погледнати от мястото на пилота?  Какво е усещането?

-  Първото нещо, което е отличително, е страничният лост, което според мен прави F-16 един от най-удобните и лесни за летене самолети.  А силата му е невероятна, с каква мощност само разполага... Другото нещо, за което винаги се сещам, е чувството да изпиташ 9G налягането, което е невероятно, просто неописуемо. Такова изстрелване се изпитва веднъж в живота.

- Крайно невероятно звучи твърдението, че този  самолет не може да бъде свален, той все пак е човешко творение…

- Имало е много инциденти с F-16 в историята, но като процент на произведените изтребители е изключително нисък процента на падналите. Както казахте и вие обаче, от човешки ръце е създаден все пак, а човешките ръце понякога  правят човешки грешки.  

- Оптимист ли сте, че ще има сделка с българското правителство. Кога евентуално може да бъде сключена, ако Народното събрание каже „да“? 

- Оптимист съм, да. Надявам се, ако вотът мине днес, да сме готови до ранно лято някъде с договора. Разбира се, това е нашата надежда, но зависи от двете правителства, щатското и българското.  А Локхийд  Мартин е готова да помага всячески и на двете страни, за да се стигне до споразумение възможно най-скоро. 

- За най-голямото предимство на вашата оферта се смятат чисто стратегическите ползи. Ще коментирате ли точно тези стратегически измерения?

- Аз за политика не мога да говоря заради ролята на Локхийд Мартин, но мисля, че като цялостно предложение нашата оферта, с похода като цялостен пакет,  това е наистина най-добрият вариант за България. Предложението на щатското правителство и Локхийд Мартин включва 8 изтребители. В тях има подове с  насочване за снайпер траектиране, въоръжение „Въздух-Земя” и „Въздух-Въздух”, имаме допълнителни резервни части и логистична подкрепа, обучение за пилоти и за поддръжката в България. Никое от тези всичките неща не изисква одобрение от трети страни, от трети правителства. Всичко е част от цялостното предложение.  

- Локхийд Мартин не определя цената на F-16, а американското правителство. Какъв точно е механизмът за вземане на това решение? Локхийд Мартин не е ли страна по договора?

- Локхийд Мартин е страна  по договора, но трета страна. Основните страни са двете правителства.

- Кога ще кацнат тук първите самолети, ако сделката бъде одобрена от парламента? А последните? 

- Това е част от процеса на договаряне между двете правителства. Може да се каже, че ние като Локхийд Мартин сме разгледали различни начини за увеличаване на капацитета и всяка една възможност по-бързо да направим изтребителя за българския пазар. 

-  Във вашата първоначална оферта, както и в останалите (по информация на правителството), не са включени разходите за необходимата инфраструктура. На каква приблизителна стойност биха били те?

- Все още имаме да правим анализи по този въпрос, за да може да дадем точен отговор. Важно е обаче да се отбележи, че щатските изтребители оперират в „Граф Игнатиево” в момента. Щатското правителство, доколкото си спомням, е изнасяло информация, че са инвестирали 40 милиона долара в авиобазата. 

- Държавният секретар Майк Помпейо заяви, че САЩ са готови да нагодят офертата към българските изисквания. Смятате ли, че е възможно да се случи, има ли такава практика?

- Не мога да коментирам думи на държавния секретар Майк Помпейо, все пак това са негови коментари. Ние като Локхийд Мартин възнамеряваме да подпомагаме и подкрепяме по всякакъв начин щатското правителство да предложи това, което е най-необходимо и желаят българските ВВС, българското правителство. 

- Къде ще се осъществява поддръжката на самолетите?  От кого?

- Това е една от най-силните страни в нашето предложението. Цялата поддръжка ще бъде изпълнявана от българските ВВС на авиобаза „Граф Игнатиево”. 

- Без американско участие?

-  В тези 12 000 летателни часа цялата поддръжка на самата рамка ще бъде правена в България, от българските специалисти. Може да има някои компоненти по двигателя или компютърни системи, за които да се яви необходимост да се изпратят на поддръжка в друга държава, но не е задължително това да бъде  САЩ. 

- Предвижда ли се участие на български фирми и заводи?

- Възнамеряваме да има подобно индустриално участие от българска страна. Не директно върху F-16, но в момента разглеждаме възможности за участие от различни индустриални сфери в България, дори с образователни програми. Локхийд Мартин във всичките си предложения винаги се старае да включва максимално индустриално участие на държавата, с която работи.

- Колко време отнема обучението на пилотите. То част ли е от договора?

- Да, обучението е част от договора. Плановете в момента са, доколкото знам, български пилоти да отидат в САЩ и в зависимост от опита на самите пилоти, отнема между една и две години да се обучат да летят с F-16.

- Ако България придобие накуп 14 или 16 самолета, а не 8+ 6 (8), както е сега, това ще намали ли разходите?

- Трудно е да се определи това, защото има различни компоненти в цената. Има я цената на самите изтребители, има и цена, която е за закупуването на първите изтребители. Например – логистично оборудване.  Следващите 8 изтребители вече ще бъдат на много по-ниска цена, с много по-ниски разходи, отколкото първите осем.

- Българското правителство има условие за плащане на вноски. Обсъжда ли се кредит за сделката, за да се изпълни това условие? Финансовите разходи по този кредит дали ще се добавят?

- Не можем да говорим за самите начини на плащане, защото това също е част от договора между българското и щатското правителство като част от продажбите на въоръжение за чужди държави. 

- В България не липсват политически сили, които са свързани с Русия и на тази сделката гледат като засилване на противопоставянето Русия - САЩ, при това на наша територия. Как ще коментирате това?

- Изключително интересен въпрос, но признавам, че нямам право да коментирам политически теми.

-  Как гледате на мненията у нас, че изборът на F -16 e резултат на лобизъм? И това ли е политически въпрос?

- Звучи доста като политически въпрос, няма да коментирам и на тема „лобизъм“, но мога да кажа, че тази процедура следва всички стандартни процедури, които се спазват при всяко едно споразумение за продажба на въоръжение на други държави.   

‎- В ход са програми за модернизация на F-15 и F-16 в Макдоналд Дъглас и Локхийд Мартин. Цените им са относително съпоставими с F-22 и Ф-35 - това e признание за проблеми в новите или осъзнаване на факта, че "старите" проекти с модернизации стават конкурентни?

- Старите F-16 все още са невероятни изтребители. Това, което се променя, са сензорите, авиониката и компютрите. Така както и един телефон отпреди 15 години е различен от този, произведен сега, но F-16 block 70, който предлагаме на България е най-модерния F-16 в целия свят. Поне десетилетия няма да се изисква никакво обновяване на авиониката и компютрите заради новите радари, новите системи. 

- Вече се говори: „Може пък България да  купи и F -35”?

- Аз продавам F-16, те са наистина невероятни изтребители, нямат никаква грешка. Ще ви призная и нещо лично.  Моят зет ще бъде пилот на F-16 и ще се премести в Германия, за да лети на същите самолети, на които аз съм летял.  Въпросът с F-35 касае и бюджета, който България би отделила. 

- Министерството на финансите на Словакия е изчислило, че през пълния жизнен цикъл разходите за F-16 V са с 8% по- по-малко, отколкото за Грипен C/D. Какви са предимствата на вашия изтребител?  

- За  F-16, block 70 предимствата са в почти всичко, което е налице в изтребителя ни.  Този самолет използва радара, който е разработен за F-35 и F-22. Имаме напреднали компютри за мисии, има обновени условия за пилотите. Това е единственият изтребител в тази поръчка, който има способността да спаси пилота, ако той загуби съзнание чрез автоматична система за избягване на удар в земята. Ако налягането е прекалено високо и пилотът не се раздвижи, спускайки се стремглаво към земята, самолетът автоматично избягва сблъсъка със земята и се издига отново нагоре. Невероятно е това. Вече е спасил живота на осем пилоти по света.