Доц. Н.Радулов: „Последното издихание на мафията” може да облее страната в кръв

Само ръководителите на сектор „Сигурност” си мислят, че организираната престъпност у нас е с пречупен гръбнак, но тя не знае това, казва бившият секретар на МВР

Доцент Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, експерт по национална сигурност. Бил е секретар на МВР в правителството на ОДС, с министър Богомил Бонев.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Радулов, автентичен ли е скандалът, с двете папки „Буда”?

- Аз съм малко раздвоен, защото от доста време се шушукаше, че има такива папки и дела, подхвърляше се за „Буда”. Коментираше се, че ставало дума за истории на групировката СИК, на нейни последователи и Бойко Борисов, които при пребиваване в Будапеща са забъркани в някакво дело за крадени автомобили. Но това винаги бяха едни подмятания без нищо конкретно. От документите, които сега виждам, разбирам, че делото за секретен сътрудник „Буда” е заведено в последните дни на управлението на екип на Жан Виденов, става дума за началото на декември 1996 г. А делото за оперативно наблюдение е направено на 12 февруари, но следващата година. Реално екипът на служебното правителство на Стефан Софиянски, от което бях част  започна работа от 19  февруари, тоест, след задъждането на тези дела. Около месец и половина след това имаше сблъсък на бодигардове от „Ипон” и охраняващите  Антоан Николов, тогава председател на СОС на София. Заради този инцидент  възложих да се направи проверка на Бойко Борисов, тъй като той управляваше охранителната фирма. Но служителите, на които разпоредих проверката, ми отговориха, че няма никакви материали в службите за Борисов. 

- Как тогава се появиха папките с „Буда”?

- Според мен всички материали, които сега виждаме, имат някакви грифове и номера, но трябва да се види дали някъде изобщо са завеждани, защото са в един екземпляр. Това ме кара да си мисля, че умишлено така са направени, за да могат да бъдат премахнати с лекота, ако се наложи. Но да си спомним и нещо друго – идвайки в МВР през началото на 1997 г., ние заварихме, че буквално дни преди да сдадат властта БСП и Кольо Добрев, са назначили Братя Галеви – единия в отряда на баретите, а другия в ЦСБОП. Явно случващите се неща в края на едно управление са имали някакви цели и ако седнем да ги анализираме, сигурно ще се родят куп интересни обяснения, защо са сложени тези хора там. Същото може да се каже и за документа за предложение за секретен сътрудник. На това дело гледам доста двусмислено, защото  направлението, което координираше Спас Спасов (човекът завел разработката, б.а.) се занимаваше с тероризма. Не виждам в плана за работа нито една дума, свързана с тероризма, освен това в тези  планове има нещо стандартно. Оперативните работници, когато правеха планове в онези години и то когато трябва да отчетат някакви формални задължения, ги преписваха един от друг. Ако направим една проверка и съпоставка на планове от това време, няма да се учудя, ако те гласят едно и също и само имената на обектите са записани с химикалка. Тоест, ползва се една стандартна форма и само се дописват имената и се отчита дейност. Чудното е също, че има план в делото за оперативно наблюдение, но обикновено тези разработки не започват директно с план, а първо се прави един анализ, който, колкото и да е кратък, трябва да съдържа основанието, което довежда до образуване на това дело за оперативно наблюдение. Това не е дело за оперативна проверка, а дело, което се основава, че вече има някакви налични факти за лицето. Очевидно е, че до момента няма информация за престъпна дейност, но има разни смущаващи неща, заради което е необходимо това лице да бъде наблюдавано. Но в  делото за Борисов такива констатации няма. И освен това, всяко дело за оперативно наблюдение изисква всеки месец в него да бъде вкарван някакъв материал. Тоест, ако се изчисли, там би трябвало да има поне 12 отчета. Или някой го е прочистил по-късно, или делото е било формално. Не е зле да се направи проверка, дали се води изобщо на някакъв отчет. В централния архив на МВР то не се води, но вероятно е регистрирано в някакъв дневник на ЦСБОП. Реално около този „Буда” има нещо много мътно. Цялата работа е била изпълнена вероятно, за да оправдае контактите на оперативния работник със средите, близки до Бойко Борисов. Това е едно алиби защо са се срещали с хора от това обкръжение. А що се касае до първия документ за вербовка, той е много формално изготвен и много вероятно министър-председателят, когато е бил главен секретар да не е знаел за съществуването му.

- Какви цели са залагали службите в края на управлението на Виденов и Добрев, за да създадат такива скандални днес документи?

- Трудно ми е да преценя, защото много от нещата, които направиха тогава бяха извън всякаква логика. Такава е историята с Братя Галеви. Вероятно е имало някакво желание или да заложат бомби за следващата власт, като вкарат свои хора в системата за сигурност. Но тези действия бяха много нелогични.

- През периода, в който вие бяхте секретар на МВР попадало ли ви е името на Борисов като лице, свързано с криминалния контингент и престъпния свят?

- Не, не ми е попадало, по простата причина, че тогава отговарях в МВР за информацията и анализа, и за НСС, така че не съм имал и такива интереси да правя проверка от тази гледна точка. Но тъй като и предложението за вербовка, и делото за оперативно наблюдение са в структурата ЦСБОП, би трябвало Кирил Радев да е наясно какво се е случвало. Гледах изявленията му в едно предаване и той отричаше да са му известни делата „Буда”, което ме кара също да се съмнявам, че тези документи някъде са били заведени официално.

- Ген. Радев прави такива твърдения, но сега той е зависим от това правителство – частната му фирма охранява държавни обекти?

- Вярно, че има интерес да отрича, но това всъщност е въпрос на неговата съвест.

- Каква е вероятността псевдонимът „Буда” да идва от разработката в Будапеща?

- Мисля, че тази разработка беше за канал за крадени автомобили и тя също би трябвало да се намира в ЦСОБП. Не знам с какъв псевдоним е, но верятно в службата  би следвало да има материали за нея. Но категорично не мога да твърдя, че псевдонимът „Буда” идва от разработките в унграската столица. Имформацията ми е от медийното преповтаряне и коментарите в обществото, но напълно е възможно и от там да е взаимствано оперативното име.

- Приемате ли обяснението на премиера Борисов, че ваденето на досието „Буда” е последното издихание на мафията?

- Ами какво друго да каже. Но знаете ли – мафията е много страшна при последното си издихание. Виждате какво се случва – тя почва да стреля по улиците паникьосана и дано не се паникьоса още, че може да облее с кръв преди изборите цялата страна.

- Съществува ли реално такава опасност?

- Прочетете последния доклад, който е публично достъпен, на една нова организация на ЕС. Тя е създадена за мониторинг на наркотрафика и разпространението на наркотици. Докладът е изработен от тази организация в тясно сътрудничество с Европол и в него ясно се казва, че българската организирана престъпност е много силна. През последните години е постигнала много високо ниво, а производството на наркотици през последните години се е засилило. Прочетете го, за да разберете, че може би само ръководителите на сектор „Сигурност” си мислят, че мафията у нас е с пречупен гръбнак. Това са просто приказки за увъртане и оправдания. Това становище се потвърждава и от доклада от миналото лято на ЕК – тоест, всички са наясно, че организираната престъпност е в подем, минала е на по-високо стъпало, свързала се е с нивата за управление и така просто е станала не толкова драстично видима за хората.

- Тоест, мафията е навлязла в структурите на властта?

- Да, навлязла е по някакъв начин. То корупцията се проявява от връзката на управленските кръгове от средно ниво нагоре с организираната престъпност. И във всички международни доклади, свързани с наблюдението на България, се говори, че корупцията сега е небивало висока.

- Но министър Цветанов и това правителство превърнаха битката с престъпността в своя визитна картичка.

- Тази визитна картичка е подобна на сивитата, които знакови фигури от ГЕРБ си написаха. Това са разни „калинки”, които твърдят, че са преподаватели, че имат научни титли, че знаят по няколко езика, че са професори. А като погледнете реално, ще видите, че всичко това някой си го е измислил и го е написал на лист хартия. Но тези фалшивикации вече излизат на бял свят и се вижда, че нямат нищо общо с действителността.

- Битката с престъпността е просто поредната „калинка” ли?

- Битка с престъпността реално има, но тя е неуспешна за управляващите сектор „Сигурност” и успешна за престъпността, според всички доклади за международен мониторинг. Това, че мафията е с пречупен гръбнак, го знае министър Цветанов, но не и бандитите.

- Съществува ли нелегална банка за досиета и секретни документи, която пуска компромати?

- Годините на прехода показаха, че много хора, когато са напускали службите са прибрали или поне са преснимали документи. Централизирана банка няма, но очевидно е, че има много хора, които имат интересни материали и малко по малко ги пускат, дали срещу заплащане, или водени от други интереси.

- Трябваше ли този скандал да доведе до оставката на Борисов?

- Този скандал не е никакъв скандал. В него реално се говорят неща, които се повтарят не от четири години, а от появата му като секретар на МВР. Много от нещата, които премиерът ги отрича сега, съществуват. Ако отворите регистрационните форми за фирмите в България, ще видите, че той е бил съдружник и с Алексей Петров и със Златко Баретата в „Аполо и Болкан”, и с Пашата. Така че колкото и да се отричат тези връзки, те съществуват в документите. Пак казвам  - в скандала няма нищо ново.

- Но само по себе си не е ли скандално, че лице, свързано през годините с хора от престъпния свят, е стигнало до най-високите нива на държавата?

- Това е скандално още от времето, когато стана главен секретар на МВР. Става дума за нещо, което се е случило преди повече от 10 г.

- Каква е отговорността на министър Петканов, на президента Петър Стоянов, които са го назначили, не са ли проверили досието му? Една чистачка за да започне работа в службите минава през рентген, та какво остава за висш служител?

- Има една тънкост – идват новите управляващи и си назначават министър и главен секретар. Не вярвам, че оперативните служби, дори и да имат горещи материали, ще ги изкарат на бял свят. Нали след това този служител ще си замине от работа веднага и ще го обявят за лъжец. От друга страна, през последните години службите си позволиха да манипулират и пресата, и управляващите на висше ниво с фалшиви документи. Да си спомним злополучния доклад, с който Петър Стоянов загуби президентските избори. Това беше един напълно манипулиран доклад, без дума истина в него. Така че не би трябвало службите да се възползват чрез такива материали и да се опитват да навлизат в политиката.

- Скандалът „Буда” съвпадна с признаването на Хизблла за виновник за атентата в Бургас, съществуват ли опасности за сигурността на България, след като МВР зае позиция преди да е завършило разследването?

- Проблемът в случая е, че обявиха Хизбулла за извършител, без да е приключило разследването. Ако то е проведено и има доказателства, които могат да бъдат валидни в съд, то тогава независимо кой е извършителят, той трябва да бъде обявен. Това е от интерес и на българските граждани, и  на международната общност. Но според мен реално разследването не е напреднало повече от времето след атентата. Това обяснение, че вече всичко е ясно, че е намерено ДНК, звучи подозрително. Не мога да разбера как ДНК-то на някой, който не е в базата данни на терористите и на лицата, които подпомагат тероризма могат да го свържат с терористична организация. Това с анализите е просто един безумен нон сенс, обясняват ги хора, които не могат правилно да говорят. Но след като Цветанов обяви, че има обосновано предположение, а такъв юридически термин изобщо няма, това си е просто форма на измишльотина, която звучи научно само за тези, които я употребяват. Но след като я изрекоха, те си вързаха още веднъж панталонките, като казаха, че всичко постигнато е резултат на съвместната дейност и анализи с партньорските служби. Но видяхме веднага реакцията на американците - както възхваляваха ръководството на сектор „Сигурност” за признанието за Хизбулла, в същото време веднага се дистанцираха, уточнявайки, че това е резултат само от действията и анализите на българските служби. Тоест, те се разграничават, че това обосновано предположение е и тяхна работа. 

- Каква е тогава играта на България?

- Просто нашите  ръководители на службите за сигурност са свършили работата, която им е възложена, след продължително пребиваване в Щатите, но след това им издърпват килимчето като ги оставят сами да се оправят и да носят отговорност.

- Каква е логиката зад този двоен стандарт?

- Смисълът е извън логиката на криминалното разследване.  Вероятно става дума за геополитически проблеми между САЩ и страните от ЕС кой да се намести в района на Близкия Изток и арабския свят, кой да управлява там.  

- От тази сложна ситуация България може ли да изяде шамарите?

- Посочвайки Хизбулла, това не беше правилен ход от гледна точна на криминалистичното разследване. Но Хизбилла е по-малко опасната, защото тя се легализира с управлението на държавата Ливан и ще се опитат да докажат, че са невинни за атентата в Бургас. Ако обаче бяхме обявили пак без факти и приключило разследване някоя друга организация, тогава опасността за България щеше да бъде по-сериозна. Съществуват десетки крайни терористични формации, които не участват в никаква власт и те не биха се побояли да извършат нов атентат у нас.

- В контекста на заплахите от тероризъм, как ще коментирате скандала, че преди ден шефът на специализираната апелативна прокуратура Светлозар Костов обяви, че синът на алкохолен бос, издирван от два месеца с европейска заповед за арест, на 5 февруари е пристигнал в прокуратурата с адвоката си и сам се е предал, след като преди това се е крил в европейска столица. Как този човек е преминал през границите ни – или МВР е опънала чадър над него, или тези граници са тотално пробити?

- Отговорът е много прост – не е случайно, че не ни приемат да се присъединим към Шенгенското пространство. Министър Цветанов непрекъснато казва, че сме изпълнили техническите изисквания, че имаме най-модерната техника, но от този случай се вижда, че само техниката не стига. Имаме проблеми в системата за сигурност и по границите ни, и вътре в държавата. И това е резултат на грубо управление на хора, които не  знаят в каква система са попаднали.