Доц. Николай Радулов: С Калин Георгиев и Флоров черната кутия на МВР няма как да се отвори

В управлението на ГЕРБ мафията много удобно си беше свила гнездо 

 

Новите министри няма да намерят сили да се борят против своя собствен произход и да направят това,  което  иска улицата 

Регионалните дирекции и областните управи ще се използват като предизборен щаб на изгоненото правителство, казва бившият секретар на МВР

Доцент Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, експерт по национална сигурност. Бил е секретар на МВР в правителството на ОДС, с министър Богомил Бонев. 

Интервю на Стойко Стоянов 

Г-н Радулов, само преди месец в интервю (виж ТУК) за Faktor.bg предрекохте, че „последното издихание на мафията може да опръска страната в кръв”, какви бяха индикациите, че това ще се случи толкова скоро?

- „Последното издихание на мафията” бяха думи на вече бившия премиер Бойко Борисов, казани по повод излязлото досие „Буда”. Тогава съм си давал ясна сметка, че мафията изобщо не мисли да прави последно издихание и не е уведомена, че трябва да издишва и да приключва дейността си. Напротив, в управлението на ГЕРБ тя много удобно си беше свила гнездо. По своя произход и връзка вече бившото ръководство на държавата беше много близко и сходно до мафията. Организираните престъпни групи, които бяха притискани от органите за сигурност, бяха едната част от бандитите, а другата част имаше своите топли връзки и контакти с управляващите. И това ги превръщаше в привилегировани и гарантираше безопасността им. Така че за никакво издихание и пречупване на гръбнака на мафията не може да става дума. Но тази политика водеше до демотивиране на състава на МВР да работят срещу истинските престъпници. Така се създадоха условия и хранителна среда за показни разстрели в София, за опити на убийство на политически деец, отвличания и т.н.

- Но държавата беше оплискана и с кръвта на невинни граждани, които се палят и самоубиват в знак на протест, срещу лошите условия на съществуване?

- Това е трагичното, но много важно е да се разбере „дълбоката” мисъл на едни плиткоумни хора. От една страна, те провокираха тези изстъпления по време на протестите. Така наречените криминално проявени лица, за които самият управленски състав на МВР признаваше, че са му добре познати, бяха дирижирани и самите те стимулираха безредиците и опитите за стълкновения с полицията. По този начин властта смяташе, че може да компрометира недоволството на гражданите. От друга страна, побоят над невинните също не беше случаен – тук има една идея, която за нормалния човек изглежда гнусна и цинична – точно невинните трябваше да изядат боя и да окървавят площадите и улиците, за да не излизат повече на протестите. Така че двустранно беше това действие, но то при всички случаи няма да изпълни целта, която си бяха поставили някои от началниците в сектор „Сигурност”, а може би и някои от управляващите в държавата.

- Новия министър на вътрешните работи, генерал Първанова, хората от службите припознават като продължение на Цветан Цветанов в МВР, има ли основание такова подозрение?

- Първо да поясня, че тази дама не е генерал и неизвестно защо я представят така. В МВР е имало само две жени генерали – Нанка Серкеджиева, която почита и Нонка Матова. Сега няма генерали в МВР, защото отдавна е девоенизирано. Но това е по-маловажният детайл. Впечатлен бяха при приемането  и предаването на властта в Министерски съвет - как бившият министър Цветанов и настоящият Първанова, с много прегръдки и целувки се поздравиха и разделиха. В очите на Първанова имаше сълзи. Не вярвам Цветанов да я стиснал толкова силно, че да е изпитала болка, която е причинила сълзите. По-скоро сълзите, които течаха, бяха искрени и  така тя е изразила мъката си от напускането на Цветанов.

- За обществото тази дама е доста непозната, ще проветри ли тя министерството на „6-и септември”?

- Тя  идва в МВР от екипа на Филчев по времето на Георги Петканов. А се знае, че бившият главен прокурор е обвиняван за много неща, включително и за връзки с „Октопода”. Така че появата й в системата съвсем не е случайно.

От 2001 г. Първанова работи в системата в „Международно сътрудничество”. Първоначално е била референт, докато е стигнала длъжността на ръководител на тази служба. Като такава тя е давала и очертавала насоките, как да се превеждат докладите на ЕС за България. В тези доклади тонът, макар и дипломатичен беше критичен. Зад общоприетите форми на любезност се криеха често истинските проблеми. Но системата на превода и на презентацията на тези доклади от този отдел бяха такива, че да се покаже как ЕС е потресен от прекрасното сътрудничество, от работливото и компетентно управление на МВР. Тоест, бяхме не рядко свидетели на едни безумни грешки в превода, заради които се наложи холандския посланик у нас да направи публично опровержение. Ако не лично, то като шеф на тази дирекция Първанова е виновна. Да не забравяме, че тя е отговорна и за контактите и работата ни по влизането в Шенген. За това присъединяване бяха изхарчени огромни средства за техническата подготовка по влизането ни, а много от тези неща ни се предлагаха безплатно от партньорите.

- Как обществото да си обясни тогава факта, че президентът Плевнелиев и гласува такова доверие?

- Плевнелиев до преди три дни не знаеше, че в МВР има такъв човек въобще. Трябва да се досетим, че някой му е казал, че трябва да бъде тази жена. Този някой може да е от неговото обкръжение, но по скоро е от кръга на самия вицепремиер, или дори самият Цветан Цветанов. До скоро той се изказваше критично и снизходително за президента.

- Социологът Андрей Райчев предупреждава, че МВР е една от най-страшните черни кутии, които трябва да се отворят, ще има ли куражът тази дама да извърши това?

- Абсолютно сигурно е, че при това управление това няма да се случи. Правя прогнозата, въпреки че този министър на МВР не е навършил и един ден от встъпването си в длъжност, защото още в първите часове, след като зае поста обяви, че няма да прави  кадрови промени. Това значи, че главният секретар Калин Георгиев, който обяви, че България не е цел на тероризма, а платформа, каквото и да значи това, остава. Заместник главният секретар и шеф на ГДБОП (Станимир Флоров, б.р.), който е виновен за големи беззакония, свързани с арестите, с провали на свидетели и случаи, също остава на работа. През тези четири години на всички беше ясно, че той дърпаше конците в МВР, а Цветанов беше само неговият политически гуро. А освен това е дълбоко известна и връзката между двамата – те са кум и кумец. Но показателно е, че хора, които са известни в гилдията като професионалисти, като Бойко Славчев, шеф на кабинета на министъра и зам.министър Вучков, които се опитваха реално да вършат някаква работа, бяха отсвирени, изпратени в шеста глуха.

- От БСП алармират, че е имало разпоредби от МВР да се следят протестиращите, да се фабрикуват компромати и досиета за неудобните лидери на недоволните, има ли основания за такива притеснения?

- Моите предположения са, че такова нещо съществува, трудно е да го докажа. Но убеждението ми идва от информация от служители в системата. Например, мои колеги твърдят, че в ГДБОП от две седмици кипи невиждана работа разчистване на папки. Мисля си, че има много нередности, които това служебно управление няма да се опита да разследва и разгледа. Самият премиер потвърди, че няма да разследва самоцелно, а след този служебен кабинет каквото и правителство да дойде, ще бъде много късно.

- Тоест, този служебен кабинет трябва да изиграе ролята на буфер, който да даде шанс по министерствата да се изчистят от неудобните свидетелства?

- Ами точно обратното, трябваше да върши този кабинет, но поради състава си и произхода си, мисля, че новите министри няма да намерят сили да се борят против своя собствен произход и да направят това, за което президентът го назначи и това, което иска улицата.

- МВР имат важни функции при провеждането на избори, ако се запази това ръководство, има ли опасност от манипулации и фалшификации?

- Фактът, че в МВР няма да се правят персонални промени, означава, че апаратът в регионалните дирекции за манипулиране на изборите ще остане. По принцип важната роля на МВР при избори е да запази реда и спокойствието. Но през последните години ние видяхме, че службите не се занимаваха само с това, а взеха страна. Имаше полицейски служители, които ходеха, убеждаваха, заплашваха и то основно в провинцията. А ГЕРБ си правеха оглушки, като им се казваха тези извращения. Този апарат е запазен и той заедно с областните управители, чиито офиси са предизборни щабове на ГЕРБ, ще работят единствено и само в полза на изгоненото правителство.

- Няма ли опасност това противоречиво поведение на служебния кабинет да възпламени отново улицата?

- Предполагам, че хората, които са на улицата, а те не са глупави, както видяхме, са достатъчно интелигентни, разберат какво правителство са им сервирали. Те ще се убедят че не съществува практическа възможност този служебен кабинет да работи срещу своето вътрешно „Аз”.