Георги Котев: Резултатът от реферндума е шамар за политическата класа

Не е изключено резултатите да се манипулират и да се обяви активност малко над 20%, за да върнат темата в парламента

Говоренето за „Белене” е удобно, за да се краде в „Козлодуй”

Станишев заслужава политическо изгнание, казва ядреният експерт

Георги Котев е 47-годишен. През 1991 г. е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт. От 4 години води битка с държавата  срещу тайното използване на рециклирано ядрено гориво в АЕЦ. Противник на ядрената енергетика.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Котев, как да разшифроваме ниската избирателна активност на приключилия днес референдум?

- Безпрецедентно ниската избирателна активност показва единствено, че народът се чувства излъган, че това допистване не може да реши нищо практически, и че гласът му може да има значение за бъдещето на ядрената енергетика. Хората са разбрали, че референдумът е предрешен и називисимо дали са гласували или са си стояли в къщите, решенията какво ще се случва с ядрената индустрия няма да ги вземат те. С днешния вот народът реално удари шамар на цялата политическа класа.

- Какъв беше смисълът да се пропилеят тогава почти 22 млн. лв. заради едно ялово допитване?

- Парите се изхарчиха, за да може през близките 10-20 години буквално да ни се навира в носа, че е проведен национален демократичен референдум, че хората свободно са имали възможност да си кажат мнението и управляващите са се съобразили  с него. Но на практика това не е така, парите се дават, за да се имитира демократично решение. На практика такова няма и точно заради това хората не искат да са съучастници в този пошъл и долнокачествен спектакъл.

- Какви са от тук насетне перспективите за проекта „Белене”?

- Не изключвам, че властимащите могат да манипулиран гласуването и да се окаже, че избирателната активност е малко над 20%. Целта е така да се опитат да вкарат отново темата в парламента и да продължат да ни тровят ежедневието с този безсмислен проект. Този сценарий не е решен от логика,  не ги устройва вариант под 20%, защото въпросът трябва веднъж завинаги да бъде приключен. Една от целите на политическата класа е да продължи говоренето за АЕЦ „Белене”  и така да се отклонява вниманието от истинския, от големия грабеж, който се реализира и в момента в АЕЦ „Козлодуй”. Удобно е „Белене” отново като тема да се върне в парламента и през месеците до изборите чрез нея да  продължи да се отвлича вниманието за истината, за ставащото в „Козлодуй” и по колко много се краде там.

-  По колко се краде на година от АЕЦ ”Козлодуй”?

-  Със сигурност се крадат стотици милиони на година. Само по една безпрецедентна далавера с ядрено гориво, реализирана преди година и два месеца, стана ясно, че централата е купила свежо гориво на много високи цени, но по-късно го препордала на руския доставчик на цени 50 пъти по-ниски отколкото ги е придобила първоначално. Това е абсурд, институциите знаят за тази далавера, но никой не разследва, не пита, не повдига обвинение, не търси отговори от хората, които са реализирали тази сделка. Ето, това е чудовищната кражба, която се извършва, но за да не говорят хората за нея непрекъснато им  се  натрапва „Белене”, „Белене”, „Белене”, референдум, парламент  и така до безкрай...

- Каква трябва да е обществената присъда към инициатора Сергей Станишев за този провален референдум?

- Заслужава политическо изгнание, а не да е лидер на ПЕС. Партньорите му от Европа, които го избраха на този пост, така легализират неговите инициативи за доразграбване на държавата. Защото този референдум не е нищо повече от поредното доразграбване на най-бедния и най-корумпирания народ. Близо 22 млн. лв. бяха похарчени за нещо, което няма да докара никаква полза на българите. Какви са тези европейски социалисти, след като толерират един човек, който е враг на собствения си народ.

- Чрез гласуването в неделя разбра ли се позицията на ГЕРБ?

- Чесно казано, аз не разбрах каква е позицията на ГЕРБ на този реферндум, но моето лично мнение е, че партията на Борисов играха съгласувано с БСП. И двете партии продължават да ни лъжат, че заемат противоположни позиции и ни разиграват само зрелища с „Белене”, но умело се ползват от грабежа в „Козлодуй”. Най-малкото ГЕРБ имат действащ евродепутат, който е в управата на АЕЦ „Козлодуй”, което само по себе си е нарушение на закона.

- Как разчиташ факта, че коалиционният партньор на БСП ДПС остана индеферентен към допитването и в районите с турско население активността е много ниска?

- Предполагам, че хората в тези селища са много объркани. След това за тях сега липсва етно-религиозната мотивация, която им се нахъсва при парламентарни избори и затова са останали пасивни. Но дори и да са искали да ги активират, сигурно не могат да им обяснят за какво става дума, какъв е проблемът за бъдещето на ядрената енергетика. Затова действат по човешки – дистанцират се от темата.

- Референдумът трябва ли да бъде повод прокуратурата да се самосезира и да види кои са вивниците за изхарчените до тук незаконно близо 2 млрд. лв.?

- Категоричен съм, че обвинението трябваше не тепърва, а до сега да предприеме такива стъпки, но в същото време съм пълен песимист, че това ще стане. Да не забравяме как беше избран наскоро сегашният главен прокурор на републиката – човек със зависимости, с фалшиви данъчни декларации. Виждаме вече трета серия на процедурата за конституционнен съдия, а при всичките тези зависимости и неефективна работа на съдебната система съм песимист, че ще има повдигнати обвинения и осъдени.