Осман Октай: Петър Стоянов молеше ДПС да го остави в кабинета “Беров”

Кукловоди кроят предизборна коалиция СДС-ДПС, предрича бившата дясна ръка на Доган

 

 

 Осман Октай е бившата дясна ръка на Ахмед Доган, но и един от най-добрите познавачи на задкулисните игри в политиката на прехода. Зад скандала в Конституционния съд той открива нови политически коалици и преосмисля стари интриги в дясното.

 

- Г-н Октай как си обяснявате факта, ДПС буквално се покри и изгуби от сканадала с избора и отзоваването на Вената Марковска за Конституционен съдия?

- Венета Марковска реално беше кандидатурата на ДПС, но скрита зад предложението на независимите. Обществото не трябва да има никакви съмнения в този факт. Независимите депутати, които я предложиха, са близки до Христо Бисеров, той ги контролира. Реално връзката между съдия Мраковска и Ахмед Доган е адвокат Еленски.  Да не забравяме, че само преди години в Административния съд се гледа скандалното дело за космическата комисионна от 2 млн. лв., взета от лидера на ДПС като хидроконсултант. Марковска беше влиателен зам.-председател в този специализиран съд и лично беше ангажирана с делото на Доган. Резултатът, противно на обществените очквания, оправдателна присъда за политика. В замяна на това сега той се опита чрез влианието си в парламента да и върне жеста. Осигуриха шарено гласуване, единствено без сините.

- Съмнявате се в справедливостта на присъдата срещу Доган, какви са аргументите ви?

- Тази комисионна си е чист подкут, още повече, че парите са платени от периферна структура на „Минстрой”. Сега след номинацията на Венета Марковска за КС се разбира, чрез кого и как Сокола е постигнал успех по това дело. Ясно е и защо е нает точно адвокат Еленски. Аз познавам добре ситуацията в ДПС, този юрист никога не е бил близък в нейните среди. По-скоро този адвокат е бил предложен като сигурен вариант за успех на делото. Но там нещата са доста оплетени – освен да търси дали има или няма конфликт на интереси, прокуротурата можеше да старитира и разследване за подкуп, но тя не го направи. Това се налагаше, още повече, че Доган беше лидер на партия мандатоносител. Освен това, той сам призна, че е разпределял порции в държавата за разлрични проекти. В такъв случай как да си обясним баснословния хонорар, който е взел за дейност от която си няма хал-хабер. В България обаче тези въпроси не се задават и по тях прокуратурата отказва да работи. В Хърватска само преди дни осъдиха бившия премиер на 10 г. затвор за получаване на подкуп. А нима с лидера на ДПС случаят не е идентичен?

- Имало ли е договорка между ДПС и управляващите по казуса „Марковска”?

- Единодействието показва, че тя е обединителен центъра при гласуването в парламента. Тоест, прикриват си общи политически интереси. Затова и гражднаните са отвратени от тези задкулисни действия и реагират негативно за този скандал.  Но и заради тези общи интереси за Доган  годишно се отделят за охраната му над 2 млн. лв. и то вече трето правителство. Това се прави, защото той обслужва определени среди и те го пазят.

- Вие познавате политическите задкулисия, смущаващи ли неясните договорки между ГЕРБ и СДС?

- Откакто започна разпадането на Синята коалиция, ролята на пловдивското лоби в СДС  става все по-силно и подмолно. То се прояви още по време на изборите за президент миналата година. Чрез Румен Христов то играе активна роля за координиране на процесите чрез ГЕРБ и ДПС в СДС. Христо Бисеров, като бивш организационнен секретар на СДС, играе  там важната посредническа роля. Всъщност този кръг създават уславия умишлено в следващия парламент СДС самостоятелно да не може да присъства. Няма да се изненадам, ако след март месец догодина Доган, за да излезе от  политическата изолация, в която се намира, да предложи на сините спасителен пояс.

- Как ДПС може да стане спасителен пояс за СДС?

-  Като направят някаква коалиция ала ОДС от 1997 г. Тя ще е уж дясна, но чрез голямата група на ДПС ще се закачат за Народното събрание и група седесари, контролирани от новото ръководство на „Раковска” 134. Такъв вариант Доган се опита да направи на предишните избори с НДСВ. Предложи им либерален съюз, но царистите отказаха. Догодина подобна коалиция със СДС може да се окаже следващата удобна патерица за ГЕРБ.

- Ако приемем за възможна цялата тази конспирация, къде се вписва мерака на Петър Стоянов да стане конституционен съдия?

- За мен това е болна тема. За този човек съм работил години наред, като за сериозен кадър, перспективен. Заедно със Стоянов оформяхме като зам.- председатели на СДС и ДПС процесите за създаване на ОДС. Така се стигна и до номинацията му, и до избора му за президент.  През 2001 г.,  на 16 октомври заедно с група депутати и активисти на ДПС поискахме подкрепата му за втори мандата. Доган тогава дърпаше към Първанов и искаше да подкрепим БСП. Настъпи разрив в партията, стиган се до сканадлали и компромисно лидерът се принуди да подкрепи Ренета Инджова на първи тури, а на втория турските гласове отидоха за Първанов. Но ние, противниците на тази игра бяхме изключени от ДПС заради нашите позиции. Затов ми е много тъжно, че днес човекът, символизиращ демократичните процеси в България, бившият ни президент  се самопредлага непрекъснато – за народен представител, за лидер на СДС и сега – за конституционен съдия. Не разбира ли, че поставя по този начин сините като заложник на интересите на ГЕРБ и  дискредита всички, които са работили за неговата победа и за определени демократични ценности.

- Променил ли се е Петър Стоянов от онези романтични години на ОДС и обединената опозиция срещу комунизма?

- Сега преоценям някои факти, които тогава не исках да проумея, сещам се за някои негови слабости. Но днес скандалът, в който се набърква, доубива и без това умиращото СДС. Така стигам до горчиви спомени.

- Какво не можете да преглътнете?

- Спомням си един случай от края февруари 1993 г. В стола на президенството обядвах с други колеги. Бях зам.- председател на ДПС. При мен дойде един млад човек с каскет и бригадирска чанта. Поиска разговор и се представи като зам.- министър на правосъдието. Казах му, че нямам тайни от колеги и да говори директно пред всичи на масата. Тогава той попита, защо ДПС иска оставката му от министерството, след смяната на правителството на Филип Димитров. Отговорих му, че не се заниваме с тези пробрлеми и кадровата политика на кабинета  на Любен Беров. Посъветвах го, обаче, тъй като СДС не подкрепя това правителства, той сам да си подаде осваката, а не да търси вратички как да остане, защото такъв подход ще му попречи за бъдещата кариера. След няколко месеца разбрах, че Стоянов е бил освободен, защото новият министър си е направил свой екип.

През 1994 г., след като  Иван Костов стана лидер на СДС ми представи по време на една среща Петър Стоянов като зам.- председател по междупартийните отношения.  Видяхме се в една сладкарница срещу „Раковска” 134. Аз бях отговарящ по същия ресор в ДПС. Идеята беше да противодействаме заедно като опозиция на Жан Виденов и БСП. Стоянов имаше голяма роля за стартирането  и формирането на проекта ОДС след 1995 г. Реално аз, Веско Методиев от Димократическата партия, Петко Илиев от БЗНС и Петър от СДС кордирахме ОДС. Първо стартирахме обединението за местните избори през 1995 г. Пез пролетта на 1996 г. Стоянов беше номиниран от СДС за кандадт президент. ДПС и Народен съюз стояха зад Желев за общ кандат на ОДС. За да се избегне разрив, проведохме на 1 юни 1996 г предварителни избори. На тях Стоянов спечели убедително. Бяхме в щаба на ул. „Искър” 3 в София. На мен се падна честа да обявя пред медиите победата на Стоянов и че той става кандадат на единнната опозиция. След няколко часа пристигна Петър, донесе уиски и бонбони. Тогава ме помоли за дискретна среща в съседно кафене. Напомни ми за срещата ни от 1993 г. в стола на президенството, а аз бях забравил за нея. Каза: „Помниш ли  приятелю, когато дойдох при теб, колко мъдро ти ме посъветва да си подам остваката, а да не оставам в кабинета на Беров. И аз си подадох оставката като зам. министър”. Останах смутен от това обяснение.

- Какви са изводите?

- Въпреки вътрешно политическия авторитет и международна кариера на Петър Стоянов, с огорчение стигам до извода, че  си е останал кариерист, след като е стигнал до там сега да се самопредлага за КС. Това ми е огорчението. Днес лъсва всичко, какви са били реалните му амбиции. Сега, в неговия си стил разиграва обществото, че три дни ще мисли. За съжаление успешната му реализация не го е променила. Нямам обяснение, защо рискува целия си авторитет, защо допусна скандал в СДС, защо драпа за КС.

- Как ще се отрази този скандал на бъдещето на СДС?

- С договорките си лидерите на СДС и ГЕРБ доубиват сините, обезличават ги. Стоянов стана съучастник в този сценарий, той унижи депутатите на СДС, те не знаеха за номинацията му. След този скандал ще му бъде трудно да каже – „Аз съм бил и оставам седесар”. Цялата бъркотия вдясно обслужва едниствено Бойко и ГЕРБ, бетонира ги като десен фактор. Прогнозата ми е, че ще има отлив на сините. В тази ситуация единствено Иван Костов, с определени страгеии и личностна саможертва може да обере разбитото синьо и в следващия парламент да влезе автентичен десен проект, а не имитации. PIK.BG