Създателят на Доган в ДС: Няма да го оставят жив

Атентатът е вътрешен проблем на ДПС, турски, а не български, казва специално за Faktor.bg полковник Марин Маринов, водещият офицер на Сокола, подготвял го за нелегал в чужбина

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Маринов, какви са корените на атентата срещу Ахмед Доган?

- Нещата са доста сложни, но при всички случаи са свързани с действия на Касим Дал, Осман Октай, с отношението на турска държава, но и на българската към Доган. По всяка вероятност никой не е накарал директно младежа да извърши атентата, но той е от кръжочниците на хората, които са против Доган. Облъчен е от техните идеи, бил е техен  слушател. Освен това вероятно нападателят е самолюбив и е искал да блесне като герой. 

- Каква е била целта на нападението - убийство или сплашване?

- Ако искаше да го ликвидира, можеше да действа с боен пистолет и да го направи на парчета. За да зареди халосни  и да използва газово оръжие, значи не е искал да го убие. Но акта си е преднамерен опит за убийство и обвинението ще го третира така.

- Допускате ли версията, че нападението е самоорганизирано от ДПС?

- Това е несериозно. Този младеж сега го очаква съд, престъплението, което е извършил е сериозно. Ако правителството и съдът бяха на ДПС, да предположим, че ще го спасят и измъкнат, щом са го организирали и са го вкарали в тази игра. Убеден съм, че хората на Доган сега нямат никаква намеса в този цирк.

- Изненада ли е оставката на Доган?

- Той отдавна трябваше да направи това, още миналия мандат имаше намерение да се маха. На него вече политиката не му е интересна, той е преситен от нея. Но разни среди го навиваха, навиваха и остана. Реално той няма и икономически интереси. Обогати много хора край себе си, включително и тези, които сега го изоставиха. Но няма да се изненадам, ако накрая остане и без пукната пара.

- Трябва ли този инцидент да се приема като настройка срещу българите и да се вменява, че с “езика на омразата” те са виновни за атентата?

- Напълно несъстоятелни обвинения. Това си е вътрешен техен проблем, на ДПС, турски, а не е български. Те си знаят от къде им идват нещата. Немислимо е да се прехвърля някаква вина и отговорност върху български националисти или “Атака”. Истината е, че през последните две-три години облаците около Доган се сгъстиха. Турското правителство не иска да се среща с него, приемат Касим Дал.  Доган им е неудобен, не се подчинява и естествено е, че искат да го махнат.

- Колко атентата е имало до сега срещу Доган, ще му посегнат ли пак?

- Това е петият опит за покушение срещу него. Не е изключено да опитат отново, трудно е да повярвам, че ще го оставят жив. Той е неудобен, шило е, страх ги е, има глава на раменете си, мисли много напред, различен е. Ако остане да живее по този начин, ще го светнат.

- Каква е вината на НСО за този атентат?

- Определено имат вина. Ако зад Ахмед имаше гард, който да наблюдава какво се случва, всичко можеше да бъде предотвратено. Пълен непрофесионализъм от страна на службите. Жалкото от този случай е, че се видя една освирепяла тълпа, която след това преби нападателя. Това линчуване е забранено по закон и не се съмнявам, че ще има съдебни искове срещу тези политици, които го малтретираха. Тези хора утре, при една проблемна ситуация могат да действат по същия начин. Ами, ако докарат само строителните бригади от страната с лопатите и ще изтъркат цяла София. Проблемът е, че правителството и управляващите тръгнаха на конфронтация с всеки. Тръгнаха да създават алтернатива на ДПС чрез Касим Дал, а не са разбрали, че ДПС колкото повече го цепят и разбиват, те стават по железни.