Украинка: Заради евтин нефт и газ, путинофилите в България са готови да живеят в СССР-2

Руският президент мачка опозицията си и показва колко е силен, като задържа невинни хора като Надя Савченко

За Кремъл е много удобно, че бяха убити точно журналисти на фронта в родината ми

Путин рекетира ЕС и САЩ с арести на сънародниците ми, каза пред Faktor.bg Надия Бойко

Надия Бойко от четири години живее едновременно в България и Украйна. Омъжена е за българин. Работи като научен сътрудник по украинска литература в държавния университет в Киев. Няколко пъти е била на Майдана, за да помага на сънародниците си, и е ставала свидетел на агресията на Русия към родината й на фронта. Faktor.bg потърси Надя Бойко по повод скандалния арест на доброволката в украинския батальон „Айдар” Надежда Савченко. Тя бе пленена през юни 2014 г. от сепаратистите и прехвърлена в Русия, а за днес е насрочено поредното заседание на съда срещу нея.

Интервю на Васил Василев

- Г-жо Бойко, какви са крайните намерения на Владимир Путин за Украйна с репресиите, които извършва над държавата ви?

- Всичко, което прави Русия и лично Владимир Путин относно Украйна, не само през последните 2 години, но и още от началото на президенството на Виктор Янукович, е свързвано с личните му имперски амбиции. Те са да стане „обединител” на бившите земи на Руската империя. И така с помощта на доктрината за "руски мир" на идеолози като основателя на Международното евроазийско движение в Русия Александър Дугин и други, с помощта на Руската православна църква, стотици парамилитаристки организации и пропаганда, той иска да върне Украйна в една нова постсъветска империя.

- Защо за Владимир Путин, за руската прокуратура и съд Надя Савченко е толкова ценна и я държат в ареста?

- Този позорен процес срещу Надя Савченко отдавна се е превърнал в театър на абсурда. Украинският войник Надя Савченко, положила клетва, че ще защищава Украйна и украинския народ, е обвинена в това, че с оръжие в ръце брани родната си земя и своето семейство от пропутинските сепаратисти и руски терористични войски. Абсурдно е, че Надя Савченко е отвлечена от територията на Украйна, вързана в багажник, но е с комичното обвинение, че незаконно е влязла на руска територия. Вече втора година цялата прокурорска машина не може да намери в какво да я обвини. От друга страна, Путин неведнъж публично заяви, че Русия не е страна в конфликта с Украйна и че на територията на Източна Украйна няма руски войници. Тогава стои въпросът, защо съдят Надя Савченко в Русия? За всички хора отдавна е ясно, че Путин я държи в затвора, Олег Сенцов, Александър Колченко и десетки други украинци, отвлечени и арестувани по същия начин, за да покаже на всички, и преди всичко на руснаците, че той е властелинът и е господарят на човешките съдби. Това трябва да поражда страх у хората и е един от начините за смазване на всякаква опозиция. От друга страна сегашна Русия с нейното имперско-кагебистко настояще много напомня с беззаконието си и терора в СССР, където човекът винаги беше винтче в машината на държавата! Мъжеството и твърдостта, гордостта и принципността, които демонстрира Надя Савченко по време на процеса, я превърна в жив символ на Украйна. Всъщност Надя Савченко е един от личните заложници на Путин, използвани като аргумент в преговорите не само с Украйна, но и с ЕС и САЩ.

- Какво иска в замяна чрез украинските заложници Кремъл от Западния свят?

- Путин иска светът да признае анексирането на Кримския полуостров като част от Русия, както и да не бъде публикуван отчетът за сваления Боинг МН-17 над Донбас. Той настоява да бъдат свалени санкциите срещу Русия без тя да спазва Минските договорености. Може би в главата му има и други причини, но Путин отдавна живее в своята измислена реалност. Надя Савченко е категорично против да бъде разменена за пленените в Донбас руски офицери от ГРУ Александров и Ерофеев. Тя е категорично против това, Украйна да прави каквито и да е отстъпки на руския президент заради нея. Тя знае, че е жертва на режима му.

- Савченко е обвинена в убийството на журналисти. Възможно ли е да се търси повече публичност от страна на руската машина в световен мащаб?

- Тя не извърши никакво убийство. Формалният повод за процеса е смъртта на руски журналисти, които незаконно, пребивайки в украински Донбас, и намирайки се на фронтовата линия, вероятно са намерили смъртта си. Надя Савченко е обвинена, че умишлено е насочила артилерийски огън на украинската артилерия именно срещу тези журналисти. В процеса недвусмислено беше доказано, че тя не е могла от позицията от която се намирала да види мястото, където са се намирали въпросните журналистите и по този начин не е могла да насочи огън срещу тях. Просто релефът на местността не го позволява. Адвокатите на Савченко представиха неоспорими доказателства за нейната невинност по така представеното обвинение. Защо журналисти? Защото темата за убийство на журналисти или деца е много чувствителна за обществото. За путинската пропаганда това е много добър повод за дискредитацията на украинската армия и на Украйна като държава, в която няма закони, а украинците трябва да бъдат представени като ужасни убийци.

- Има ли причина точно личността на Савченко да бъде избрана от Москва за заложник срещу исканията, които има към Европа и САЩ?

- Надя Савченко вече се е превърна в медийна личност, но не това я прави важна за Украйна и света. Вече втората година всеки свестен човек в този свят следи за нейната съдба, защото тя е станала жертва на безнравствената путинска политика. Всеки свестен човек възприема това като акт на насилие срещу човешкия живот и свобода. Делата срещу политически затворници в путинска Русия винаги предизвикат голям резонанс. От друга страна случаят с Надя Савченко е безпрецедент. Един от поводите точно тя да бъде задържана, може би е фактът, че тя е депутат от украинския парламент, а освен това и депутат на ПАСЕ.

- Наясно ли са русофилите в България какво реално върши Владимир Путин?

- Процес срещу Надя Савченко и руско-украинската война ясно свидетелстват за агресивната политика на Русия. Какви са симптомите на тази политика в България. Крайните български путинофили навсякъде в българските медии и интернет форуми открито приветстват процеса срещу „убийцата” и „фашист” Надя Савченко и призовават за нейната смърт, или поне доживотен затвор. Това е част от пропагандната хибридна война, която Путин води срещу демократичния свят и прогресивното човечество. Показателни са последните изстъпления на путинофилите в България като присъствието на руския депутат Николай Валуев на шествието на „Атака” и демонстративното сваляне на знамето на Европа в центъра на София при честването на Освобождението на България от турско иго пред паметника на съветската армия, призивите България да напусне НАТО и ЕС и да се помоли на Путин да се присъедини към СССР-2 срещу евтин нефт и газ.