Васко Кръпката: Пиша отличен 6 на КГБ, руските служби и Путин все още успешно разединяват Балканите!

Заради некролог на Джон Ленън, ядох бой като по учебник от милицията

Васко Кръпката

Васко Кръпката

България остава най-близка до Русия, а нашите комунисти продължават да са най-раболепно настроените към Москва

Омръзна ми от хейтъри, гологлав водещ на водевилно шоу се опитва да омаловажи факта, че Пловдив е Европейска столица на културата, казва пред Faktor.bg музикантът

Интервю на Васил Василев 

- Васко, какво се случва с барелефа на Джон Ленън в центъра на София и имаш ли повече информация за мистериозното му изчезване от сградата на бившия Нотариат? 

- Този барелеф беше сложен преди 10 години. Направи го художникът Петър Маринов. Сградата на бившия Нотариат стана „Стената на Джон Ленън“. Там за първи път хипарите започнахме да се събираме, след като вокалистът на „Бийтълс“ беше убит. По-късно започнаха да се появяват графити и некролози на Джон Ленън, а по-късно и на Джанис Джоплин, на Джими Хендрикс, на Джим Морисън и на Кърт Кобейн. На хора, които преждевременно отлетяха в небесния оркестър. Петър Маринов ме повика да сложим барелефа, за да има по-голяма медийна изява. Сега сградата е на КПКОНПИ. Тя има богата история и е била какво ли не. Като не сме собственици на тази сграда, ние няма как да имаме претенции какво ще има на стената ѝ. Както Джон Ленън пееше за мир, така и ние не искахме да създаваме войни, а любов. Столична община иска да ни помогне и не ни преследва, че слушаме „Бийтълс“ и че лепим некролози на Джон Ленън, а обратното – властта иска да помага и да официализира паметник на музиканта. Не искам да кажа, че барелефът е откраднат, а демонтиран. С каква цел – не можахме да разберем. Обаче ако е откраднат, е още по-добре, защото означава, че го е прибрал някой почитател на Джон Ленън, а художникът Петър Маринов ще стане още по-известен и започват да му крадат произведенията. В кметството на София има обявен конкурс за нов барелеф или паметник. Вече има 2-3 предложения. Надяваме се да се направи ограда около сградата на бившия Нотариат и да съществува отново на същото място стена на Джон Ленън. 

- Т.е., от общината нямат против идеята ви за монумента на легендата от „Бийтълс“?

- Точно обратното, от няколко години община София обмисля този въпрос. В столицата ни има миш-маш от символи на социализма, съветски и руски имена на улици. Дори най-голямата ни църква „Св. Александър Невски“ е кръстена на руски пълководец. Световният символ на свободата и на мира Джон Ленън в София няма да ни дойде зле. 

- Защо в България все още има хора които почитат съветските паметници, близо 30 години след падането на Тодор Живков? 

- За съжаление, България все още остава най-близка до Русия, а нашите комунисти продължават да са най-раболепно настроените към Москва. Това ще ни тежи още дълго време, но лека-полека нещата си вървят. Освен това, самата Русия си има достатъчно много проблеми и аз не бързам. Смятам, че на историята ѝ е нужно по-дълго време и не може току-така да се промени. Освен това, в България имаме твърде много защитници на съветските символи, но не трябва да има война между русофили и русофоби. Аз искам да има разбирателство, защото и без това историята е един вечен спор. Въпреки това, има документи, които са крити дълги години, а историята се изопачава по времето на комунистическия режим, но за това трябва да минат много години. Комунистите и наследниците им продължават да са банкерите и хората с големия бизнес. 

- Арестуван си през 1982 г., защото лепиш плакат на Джон Ленън. След като ви освободиха, имаше ли последствия, бяхте ли преследван от Народната милиция?

- Извадих късмет, не ме преследваха, но ядох бой като по учебник. През 1982 г. бях арестуван с две девойки на „Попа“. Тях ги освободиха, защото бяха непълнолетни. До кино „Одеон“ бях сложил некролог на Джон Ленън нависоко, за да не може да се разлепи. Излезе един цивилен от бившата окръжна сграда на комсомола и ме попита какво правя. Аз му отговорих, че слагам некролог на умрял човек. „Какъв е тоя Джон Ленън“, ме запита въпросният гражданин. Аз казах, че ми е братовчед. Поиска ми паспорта, а аз нафукано исках да видя неговия. Голяма грешка! Бях с едни скъсани дънки, които бяха закърпени. Моментално дойде патрулка и ме прибраха в милицията в Първо районно с белезници. Един милиционер ме пита какви са ми панталоните, а аз му отговорих, че повече ми харесват от неговите, което беше втора грешка. Започна бой, събориха ме на земята, последваха ритници и тогава се сблъсках истински със системата. Разбрах, че тя е „желязна“… Вкараха ме в килия с разни пияници, измамници и крадци. Преспах си на пейката. На сутринта един следовател ме попита какво работя. Вече си затварях устата, ако искам да отърва кожата. Започнах да му обяснявам, че Джон Ленън е борец за мир и не искам да има война. Той ми отговори: „Какъв Джон Ленън?! Ти знаеш ли, че това е вражеска пропаганда, ще изчезнеш от тук и никой няма да знае къде си? Знаеш ли къде си нагазил? Какво работиш?“. Отговорих му, че съм барабанист в един гръцки ресторант във „Владая“. Обадиха се и от ресторанта потвърдиха. Това ме спаси! Просто ми се размина и след това не са ме проверявали. Размина ми се с един як бой.   

- Владимир Путин беше на посещение в Сърбия, където дори кръщават църква на негово име. Заплашена ли е страната ни от подобни атаки и влияния? 

- Трябва да се признае на КГБ, че може да върши само такива неща. Не знам дали тази школа е свършила през цялото си съществуване нещо хубаво. Дори подозирам, че руските служби са автори и са измислили думата „конспирация“. Пиша шестица на КГБ, защото успя да си свърши отлично работата през всичките години на своето съществуване. Руските служби не са преставали да поставят под въпрос жаждата ни за свобода и за демокрация. Успяха да превземат дори Фейсбук и интернет. Но вярвам, че ние сме генетичните победители и хилядолетна България е пълна с упорити хора, които няма да се дадат така лесно. 

- Каква е крайната цел на Русия с войните, които води? 

- Напълно естествено е руснаците да са притеснени, че българите се завърнаха към европейското си семейство. За мен България винаги е била европейска, но това е и естествена реакция на империята. Страната ни е в НАТО и в ЕС и аз съм много щастлив от това. Надявам се да вървим тази посока и че нищо няма да може да ни спре. 

- Появиха се много спекулации около европейската столица на културата Пловдив – че сме платили прекалено много пари, а шоуто не е било на ниво. Хареса ли ти откриването на събитието? 

- Гледах малка част от представянето ни, но това не е важно. Аз обичам Пловдив и снощи свирихме там в препълнен клуб. Ядосан съм на всички хейтъри, които пишат само лоши неща. Изобщо няма значение какъв ще е спектакълът. Безкрайно щастлив съм, че Пловдив е столица на културата, защото там има много сериозни, свестни и оригинално мислещи хора. Някакъв спектакъл за откриването ми е съвсем маловажен. Това, че били изхарчени прекалено много пари, са нападки и заяжданици на един гологлав водещ, който води водевилно шоу.