​Европа – часът на истината: Ще има ли отговор на руската агресия

Всеки глас за БСП, ДПС, АБВ, Атака, България без цензура е глас за Евразия и Путин

Александър Йорданов*

Убеден съм, че Европа с най-мощната икономика в света, има силите и възможностите да намери ефективен отговор на руската агресия в Крим. Нещо повече. Сигурен съм, че на руснаците и конкретно на Путин, ще им излезе солена кримската авантюра. Путин няма решение на ситуацията в Крим без стрелба. И ще трябва да стреля срещу "братския славянски украински народ". Това подсказва логиката на агресията и безизходицата, в която жителите на Крим ще изпаднат след противоконституционния референдум в неделя. Няма нормален и демократично мислещ човек, който да приеме, че под дулата на руските автомати може да се провежда допитване до народа. 

Идва часът на истината. Вече стана пределно ясно кои у нас обслужват чуждите на България руски интереси. Но отношението към случващото се в Крим позаказа и кои са истинските българи - европейци и патриоти. Днес може би нашият глас е все още слаб, не винаги достига до телевизионните екрани, но той съществува и трябва ясно да бъде заявен и на евроизборите през май. А тези избори все повече придобиват значението на истински народен референдум. Дали искаме повече Европа или сме готови да се хвърлим отново в обятията на Путинската мечта - Евразийския съюз. Всеки глас за БСП, ДПС, АБВ, Атака, България без цензура е глас за Евразия, за продължаване на руското влияние в България или просто за превръщането на 

България в троянски кон на Русия в Европа

С евентуалното присъединяване на Крим към Русия границите на Русия се разполагат до нас на разстояние колкото от София до Варна. А това представлява непосредствена заплаха за националната ни сигурност. Това превръща България в слаба точка на общоевропейската система за сигурност и изисква ясни стъпки за гарантиране на сигурността на Европа чрез гарантиране и на националната сигурност на България. България ще трябва да избира - постоянна руска заплаха и корумпирани проруски правителства или ясна европейска ориентация и проевропейски демократични правителства. Ако България иска да остане част от обединена Европа с всички преимущества, които носи това членство - днес и в бъдеще, България ще трябва да разреши и дори изиска сама, разполагане на противоракетни бази на НАТО на наша територия в защита на югоизточния фланг на НАТО и Европа.
У нас някои сравняват случващото се в Крим със ситуацията в Косово. Това е поредният блъф на руската пропаганда. Решението на народа на Косово бе да създаде самостоятелна държава, а не да се присъединява към държавата Албания, например. И това решение народът на Косово взе след като престана да съществува международноправният субект Югославска федерация, а не преди това. Някои територии - републики, области, от тази федерация за известно време останаха в държавно съдружие със Сърбия - такава бе федерацията Сърбия и Черна Гора. Но и Черна гора се отдели. Преди това същото направиха Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Република Македония, а същото направи и самата Сърбия. И тя се отдели от Югославия и дори желае да стане член на Европейския съюз. Нормално бе тази крачка да осъществи и Косово.
В случая с Украйна нещата са коренно различни. Като международноправен субект Украйна продължава да съществува - заедно със своите региони и автономната област Крим. И не е федерална държава. Има своя конституция, чието действие е върху територията на цялата държава, включително и върху Крим. Има законно избран парламент - висшия орган на народния суверенитет и воля. Затова и Европа и светът като цяло и без изключение реагираха единодушно срещу руската агресия в Крим. Към момента няма държава, която да е подкрепила руската провокация в Украйна. И това е показателно за демократичната зрялост на съвременния свят, за ценностите на човечеството през ХХI век. Руската пропаганда у нас, макар и силна, няма нито един демократичен аргумент, с който да оправдае политиката на Путин. И няма как да го има. Оправдаването на политиката на Путин днес е всъщност противопоставяне на основите на съвременната демокрация. Идва часът на истината!

*Александър Йорданов е бивш председател на българския парламент и основател на СДС. Текстът е от личната му страница във Фейсбук.