​Класификация на българските тролове

Те наподобяват тактиката на комунистическо-криминалната мафия за прогонването от страната на нормалните хора

Д-р Любомир Канов

1. Трол-гюме

Тези ще ги познаете, че са винаги първи под всеки пост, който е в ущърб на последните спуснати опорни точки. Не че те се менят много; българо-съветската дружба, путифилията, защитата на Тошо и на комунизма си остават основни, но обновяванията с Южен Поток, Буда, нов прочит на царствената особа и пр. циркулират без умора. Тук е важно да си пръв на гюмето и веднага да издрискаш поне 5-6 поста, за да дадеш отвратителен начален тон на възможната дискусия по темата. Изобщо не е важно да си в темата, но е важно да си първи с няколко псевдонима.

2. Трол- казуист

При него е важно да пуска под съответния постинг няколко пъти един и същи текст с пространно изложение с множество неверни "факти" за някого или нещо, един вид своеобразен набор от неверни и преиначени постановки на събития и данни, които по естетика и стил са неотличими от ДС доносите, които четяхме в досиетата си. Това е същият жанр, като тези доноси се тиражират също под различни постинги из мрежата и се повтарят с месеци. Отново, темата на постинга е без значение.

3. Трол-копролал

Копролалия (копрос означава изпражнение, лалия означава говорене) е психическо разстройство проявящо се като неудържим напор да се изговарят и съответно публикуват изрази и думи с фекално, екскрементно, свързани с пубиса или с аналната област и перинеума на тялото, със секрециите, копулацията, различни перверзии и подобни теми, като се набляга също на персонални обиди, псувни, сексуални заплахи или просто струпване на купища от отблъсващи и гадостни изрази, които имат очевидната цел да предизвикат погнуса у другите участници или читатели на сайта. Тролува се многократно със същия ник, под същия постинг или пък се прибягва до няколко различни, със същия копрометериал, рециклиран по различен начин. Основната цел е предизвикване на гадене, повръщане и напускане на форума от страна на нормалните хора по естетически причини. В известен смисъл наподобява тактиката на комунистическо-криминалната мафия за прогонването от страната на нормалните хора, които се задушават от миризмата и миязмите на обществения живот.

4. Тъп Трол

Допускам това да е най-ниско платения вариант, макар че и предишният вариант едва ли е високо платен предвид факта, че копролаленето му е естествена необходимост и би го правил дори без заплащане. Тъпият трол е обикновено неграмотен, прави груби граматични грешки и не знае смисъла на думите, които употребява. Винаги пише манифестаций, компрометиран и на ангро, пунтуацията е много зле. Но не това е основното при него, а неговата способност по един почти естествен, извиращ от ума му на оставач, на лузър и на некадърник начин, да продуцира сепли и удивително бездарни умозаключения по всички въпроси по които, поради съдба и липса на образование, той никога не би могъл публично да се изкаже. При тази разновидност, борбата за нищожната тролска надница е и борба с клавиатурата и с мъчителната задача да се съставят изречения, което довежда грамотните участници, след първоначалното възмущение, до съжаление и даже до опити да му помогнат как да напише дадената дума или къде да сложи запетайките.

Всичките тези тролове обаче, независимо дали са субсидирани от тандемите Добрев-Кутев-Манолова, Доган-Пееф-Местан или от съветскатата хибридна фаланга Гестапото-Шаренкова-Библиотекарите, поставят един всъщност много по-дълбок въпрос:

Каква точно сила създава, мотивира и тласка тези хора да правят това, което правят и което е по същество денонощно произвеждане на гадост и безмислие?

Откъде се пръкват тези мутанти на българския народ в електронната ера и всъщност мутанти ли са те или някаква съвсем значителна част от един народ, който вече седемдесет години е подложен на негативна селекция?

И накрая, съвсем честно, знаейки каква част от нашия народ се състоеше от куки, осведомители, вербовчици и "разузнавачи", без да броим номенклатурите, тунеядната администрация и пр. човешки "материал"по времето на комунизма, трябва ли да се очудваме, че те и техните наследници днес работят като тролове?