​Престъпният ум на Путин е формулата на пъкленото дело срещу Немцов

Зловещ ангел-хранител непрекъснато навестява наи-големите противници на руския президент

Веселин Григоров*

Светът беше жестоко потресен от знаковото убийство на Борис Немцов. Не просто най-силната фигура на реалната руска опозиция, но и изключително обаятелен,симпатичен интелигентен политически деец. Не минаха и часове от зловещото покушение и коментарите от различни страни заваляха като пролетен дъжд.

Разбира се основният въпрос , задаван от всички страни беше- КОЙ? Кой е поръчал и осъществил това сатанинско дело?

Реакциите на Руските власти бяха очаквани. На първо място- провокация. После дежурните подмятания за някакви лични мотиви, бизнес интереси и т.н. Нито дума за съпричастност на кръгове близки до властта, не дай бог за отношение на самата власт към убийството. И ако тези реакции са очаквани и предвидими, то реакциите на световните медии, анализатори и пр. умни глави ( включително и български) са доста интересни. Интересни, защото по един поразителен начин те си приличат, или поне една обща нишка преминава доста отчетливо през повечето написано и изговорено от тях. А тя е - Путин не е толкова луд или толкова глупав за да застане зад такова престъпление.

На пръв поглед това е така. В нормалния свят такова нещо изглежда немислимо. Първо,замисълът и осъществяването му крият огромни рискове от разкриване, и второ, последиците за поръчителите биха били жестоки.

Но в Русия?

Русия е различна. Всички сравнения с нормалния свят са неуместни.И причината за това е че приликата на Русия с този свят е само във фасадата. Да, формално тя е парламентарна демокрация, с изявена президентска власт, с пазарна икономика, свобода на медиите, върховенство на закона и т.н. Но всеки, който познава съвременна Русия, знае , че това съвсем не е така. Зад тази фасада стои един авторитарен режим, който на практика контролира всичко и е над закона. Един режим, чийто началник и негови подчинени са почти на 100% офицери от съветските тайни служби, или поне доносници. Може би това е най-кагебисткия режим, управлявал Русия от 1917 година до днес. Не е нужно да се спираме на уменията на тези хора в дейността да дезинформират, манипулират и откровено лъжат широките маси. По интересно е, че те владеят и този инструментариум, който им позволява да заблуждават и по умните, по интелигентните и по отворени към света хора, както в собствената си страна, така и в други държави.

Забележително е как Guardian, Die Welt, New York Times, Liberacion, в един глас с изтъкнати руски и световни коментатори ни разясняват как Путин не е толкова глупав да поръча Немцов. Български журналисти и общественици, противници на режима на Путин( Иво Инджев, Илиян Василев,Едвин Сугарев) ни уверяват, че атмосферата, която е създал Путин е довела до това ужасно деяние, че Путин е моралният подбудител и виновник, но... видите ли, той не е толкова луд за да застане зад това . Той не е толкоз глупав....

Ами ако е?

Или по-точно, ако е толкова хитър и умен, че заставайки зад тази разправа, (а и много други), той намира най-успешния защитен ход, който би могъл да приложи в тази ситуация - да накара всички мислещи хора, априори, да изключат всякаква негова съпричастност към пъкленото дело.

За мнозина това звучи зловещо, но за познаващите този режим и реалностите в Путинова Русия това в някаква степен "открехва вратата" към по сериозни стъпки в един анализ, който безпощадно води до две заключения:

1. Владимир Путин стои зад убийството на Борис Немцов ( и не само неговото).

2. Владимир Путин има някакъв особен

Ангел-хранител на Смъртта,

който бди над него и в определен момент се спуска да покоси поредната неудобна жертва, дръзнала да застраши Путин в крайно неудобен за него момент.

Човек трябва да е лишен от елементарна мисловна способност за да не достигне до тези изводи. Ако си направи труда да подреди в една редичка всички политически убийства за последните десетина години, няма как да обясни това с други аргументи.

Отравянето на Виктор Юшченко през 2004-тогава лице на Оранжевата революция - приемана от самия Путин като смъртна опасност за него.

Убийството на Александър Литвиненко, отровен с полоний. Обвинил Путин и ФСБ за инсцениране на терористични акции в Москва, с цел изборна победа за Путин и старт на нова чеченска офанзива.

Убийството на Ана Политковская през октомври 2006, след потресаващи разобличения от нейна страна, както за зверствата от страна на руската армия спрямо мирното население в Чечня, така и за корупцията царяща в руската армия и руската държава.

Убийството на Станислав Маркелов и Анастасия Бабурова през 2009-та. Малдият адвокат и неговата приятелка, журналистка от Новая Газета (вестника на Политковская), чиято правна и журналистическа дейност доведе до ред разкрития, които извадиха от равновесие Путин и хора от неговия режим.

Ако тук добавим само част от тези 

екзекутирани противници на режима

като Сергей Юшенков,Анатолии Воронин, Юрий Щекочихин, Иля Зимин, Пол Хлебников, и още десетки други, които сигурно ще заемат поне една печатна страница, няма как от само себе си да не се наложи логичният извод - Зловещият ангел-хранител непрекъснато навестява най-големите противници на Владимир Путин, именно в най-тежки и неудобни за самия него моменти.

Накрая, той кацна на рамото и на Борис Немцов.

За живеещите в Москва и познаващите добре този град, обаче, има и още нещо, което сигурно не би направило впечатление на останалите. А то е мястото на убийството. Да убиеш показно Борис Немцов там е все едно да убиеш Хенри Кисинджър пред оградата на Белия дом. Това е може би най-охраняваното място не просто в Москва, но и в цяла Русия (като изключим някои секретни обекти). Там камерите не са три, четири, а десетки, като най-важното е, че те проследяват пътните артерии и реката с километри напред. Да не говорим, че там се провежда пряк мониторинг, което ще рече, че няма как минути след стрелбата убийците да не бъдат засечени. Дори да приемем, че този мониторинг по някакви причини не е бил осъществен, то възможността проследяването да достигне до няколко километра е напълно реално.

И тук, възниква следващият възможно най-логичен въпрос: При наличието на тези технологии за следене, подслушване, отразяване на опасност (под стените на Кремъл), как, следствие и прокуратура не са установили нищо сериозно и документално?

Разбира се, това е смешно. Най-вероятно ще станем свидетели на поредната плитка манипулация, скалъпена версия, която ще ни пробутат или в най-добрия случай, подобно на делото Политковская ( осъдени бяха преките извършители и посредника-полковник от ФСБ(КГБ), но не и поръчителите. Хората се питат - ако посредникът е полковник от ФСБ, какви трябва да са поръчителите?, б.а.)

Остават надеждите, че все някога хората по света ще научат или ще почувстват истината за това подло убийство.

*Веселин Григоров е IT мениджър и политически наблюдател, учил и живял дълги години в Русия, познаващ политическите нрави след разпадането на СССР.