​Русия срещу света – Кремъл губи отново войната, САЩ са предизвестеният победител

В империята на Путин всяка година 70 хил. умират от препиване, страната има евтини ресурси и работна ръка, но няма технологии

Светлозар Гледачев, финансов анализатор

Страстите около Украйна нажежиха много българското обществено мнение. На тази тема се пише всекидневно, много дълго време и никога няма да се каже и обобщи всичко. И в тази статия няма да може, но все пак тя се опитва да очертае част от картината.

Пак се разделихме на русофили и русофоби. Ще се опитам да бъда безпристрастен, макар, че цифрите говорят сами по себе си. И пак ще има хора, които няма да повярват. Искаме да живеем на Запад, децата ни бягат натам, искаме да сме европейци, а една част от обществото ги тегли, към Русия. Нека погледнем нещата по-отдалече. Замириса на световна война. Война няма да има, но.... „Войната е продължение на политиката с други средства.” Българинът естествено знае, че това е крилата мисъл на Карл фон Клаузевиц от трактата му „ За войната”. Той също знае, че Ленин, много актуален в този сезон е казал, че ”....Политиката е концентриран вид на икономиката.” „Политика есть концентрированное выражение экономики „ т.е и противници и апологети на Ленин ще се съгласят, че икономиката е всичко. и ако има война, то тя е за икономически интереси. За американофилите ще кажа какво е казал Клинтън: ”...Икономиката глупако.” Дано вече сте се съгласили, че икономиката е всичко и тя движи световните политически процеси, а от там и войните. Винаги става въпрос за пари. които са концентриран вид на икономиката. Украйна е ябълката на раздора. На пръв поглед излиза, че единият полюс е ЕС, а другият Русия. Не. ЕС не иска Украйна. Политически не може да не я подкрепи, но тя не може да си го позволи икономически. Никой не иска в "клуба на богатите" една бедна, корумпирана, не пазарна, размирна, разкъсвана, несигурна страна, в която Русия винаги ще има силно влияние десетилетия напред. Това не е апетитна хапка, за която да си навлечеш нескончаеми неприятности. Дори тези са в повече. И без нея ЕС може да се сгромоляса от задлъжнели и обеднели държави като Италия, Испания, Гърция, Кипър, че и Великобритания, с огромни бюджетни дефицити, а Франция с нерентабилна икономика. На кой да помага тогава Европа? България и Румъния и дойдохме в повече, а два пъти по-голяма по население и два пъти по бедна Украйна от двете страни взети заедно, ще я съсипе съвсем. Как ревнаха англичаните и швейцарците, че и други срещу ниската българо-румънска емиграция.

Само за 2015 г независимо как ще се развият събитията в Украйна, ще я напуснат

4 милиона души до 30 години

Ще си търсят късмета по света, но в развитите ЕС и САЩ, а не Русия на Путин. Кой иска да си пропилее живота в нескончаеми кризи, войни и борби между олигарси, мафия и велики сили. Когато се получи нещо такова, трябват десетилетия за да се нормализира икономиката и животът.

Украйна ще е европейския Ливан. Полюсът на противоречието е САЩ и Русия. Русия не може да отстъпи Украйна, но не може и да я спечели. Тя стои на пътя на естествените процеси - свободен пазар и демокрация. Със силата на оръжието можеш да задържиш временно положението, но не и да отмениш бъдещето.

Преди това противоречие се наричаше „Студена война” и нея я спечели САЩ и НАТО, а я загубиха СССР и Варшавският договор. Ние бяхме от загубилите и влязохме в НАТО и ЕС. И сега пак ще спечели САЩ. Защо. Първо, че е на верния икономически път и второ, защото е много по-силна икономически. Малко над 8 пъти или 803% или 16 244 600 милиона $ към 2 029 812 милиона $. САЩ е първа в света, а Русия осма. Почти колкото болна и икономически съсипана Италия, но след Бразилия с разлика над 200 милиона $ в полза на Дилма Русев. Русия не е развита икономика. Само до преди десетина години БВП беше 200 млрд.$ и ако щата Калифорния, беше отделна страна щеше да има по-висок БВП, а най-голямата верига супермаркети в САЩ Wall –Mart по-висок стокооборот от руския БВП. Ще кажете, че едните продават храна и тоалетна хартия, а Русия техника и технология, не. 82% от руския износ е газ, петрол, злато и полезни изкопаеми, такъв като на „банановите държави” от третия свят - Венесуела, Нигерия, Либия и още 200 други. Само 4% от износа се води наукоемка продукция, но това не значи нови, секретни, свръхестествени технологии. Дори петролната им индустрия не е конкурентна, защото има висока себестойност и големи загуби. Затова те ползват западния научен опит и фирми. дори в това. Имат евтини ресурси и работна ръка, но нямат технологиите да са конкурентни.

Да видим и живота в Русия. По ниво на корупция е на 154 място от 178 страни, така тя е след всички европейски, азиатски, северно и южно американски, но и повечето африкански страни. Всяка година там умират от препиване 70 000 души, а убитите за 10 години в афганистанската война са 14 000 или 1 400 на година към 70 000. Това е 50 пъти повече в мирно време. Безпризорните деца са 5 млн. или над 100 пъти повече от Китай, който е десет пъти по-голям с 1.4 милиарда население. По брой на убийства, самоубийства и катастрофи Русия е на същото място като Бурунди и Ангола. По продължителност на живота е пред последна в света, само пред Бангладеш. Опитайте да си го представите. Това ли са разбиранията ви за начина на живот? 

Как Рейгън победи социализма?

Като чрез политическо влияние върху арабските страни производителки на петрол, намали цените на световните пазари, стигна до 10 $ на барел. Така СССР не можеше да издържа социалистическите страни, нямаше пари и започна „перестройката” И тогава се разпадна системата и отидохме вкупом към другия център - Европа.Тогава СССР заедно с още 22 страни загуби Студената война, че сега ли ще я спечели когато е сама срещу целия свят и намразена от почти всички нейни бивши васални държави! И Украйна я намрази. Заради Крим. За по-малко от 100 години Русия, а после СССР загуби : Полша, Финландия, (нейни територии преди Първата Световна война, а след перестройката загуби и ГДР, Унгария, Полша, Чехословакия, Румъния, България ( най-верния си съюзник, кандидат за 16-а република), и 14 бивши съветски републики!!! Кой я обича? Нека русофилите си отговорят защо те всички я напускат. Кой бяга от хубавото? Кой остана при Путин? Лукашенко, докато падне, но Украйна си отиде. Не е ли време да разберем, че там явно няма хубаво, щом са я напуснали над 200 милиона души и владените от нея територии! Самите руснаци я напускат, на къде бягат? Все на Запад. И бедните и богатите. Тези олигарси, които крадат държавата къде си държат парите? Защо не в Русия? Защо купуват в Лондон, Франция, САЩ и все там където е скъпо най-скъпо. Защо не инвестират в държавата си? Та дори те не вярват в нея. Капитали, семейство, деца са в развитите страни. Само за 2014 година са изнесени 125 милиарда евро. Мислите, че това са малко пари и Русия е богата? Валутните и резерви постоянно се топят и са само 3 пъти повече от изнесените капитали за една година. Те докога ще стигнат? От Октомврийската революция, досега все я напускат интелектуалните елити и те работят за просперитета на чужди държави. Защо? Интелигентният човек е свободен по дух и не иска да живее в затвор. Е как да се развива Русия, като самите руснаци не си я развиват.

Аз не съм русофоб, напротив,харесвам руската литература, изкуство, таланта, но никой не одобрява насилието над личността в една феодално имперска система. За всеки трябва да е ясно на къде върви светът. А той е към разпад на Русия, дори тя си помага, защото е империя, от 19-и век с тоталитарни, царистки методи на управление и най-важното не конкурентна, изостанала и ресурсна икономика. Колос на глинени крака. Да, тя е велика сила, но докога? Всички империи рухват, защото са не конкурентни и се свиват до реалния си икономически потенциал. Британската Империя е била по-голяма, нейни са били САЩ, Канада, Австралия, Индия, Пакистан, ЮАР, и десетки други страни. Сега е богата , но сравнена с преди е малка държава. Същото е и с Австро-Унгария, Испания, Франция, а също и донякъде Холандия, Белгия, Германия. Все колониални империи и държави. Сега са малки и богати, но не заради ресурсите си, а заради хората, знанието, техниката и технологията. И с Русия ще стане същото, по-бързо или по-бавно. Няма такава държава която да издържи да изнася ресурси, а да внася стоки за бита и лукса, коли, телевизори, компютри и т.н А утре петролът може вече да не е ресурс. Тогава какво ще произвежда и продава Русия? Само армията ли ще е нейната сила? Ако иска САЩ, може да разори Русия за кратко време. Как? Като намали цените на петрола, както го е правила и преди, не пазарно, а с политическо влияние. Някои прогнози са за падане до 20$. Това значи по-малко приходи, което ще доведе до зараждане на недоволство сред народа. 1$ спад на цената на петрола води до над 1 милиард $ загуба! 

От началото на окупацията на Крим петролът непрекъснато пада. Обикновено при заплаха от конфликти се вдига. Защо ли става обратно на пазарната логика? Себестойността на руския петрол е около 80$. Армията иска заплати, хората също и като няма приходи? И сега руснаците се радват на нисък и спадащ през последните години преди украинската криза, а за 2015 прогнозата е за 5.5% и висока инфлация - 15% Бягат чужди и руски инвеститори от страната. Борсите в Европа не забелязаха проблемите в Украйна, но руската се срина, както и рублата. Русия може да бъде победена, но не трябва да се разпада безконтролно, защото притиснатия до стената човек е

озверял и първосигнален, 

а това може да значи война последната за земята. Точно такова е моментното положение. Много българи се прехласват по руската военна машина. Как стоят там нещата? Тя по всички показатели е втора военна сила. Отделя всяка година 64 милиарда $, но САЩ заделя 689.5 милиарда $ или близо 11 пъти повече. Самолетите са в съотношение 15 253 към 4 498 за САЩ. Във всички военни сравнения Русия отстъпва, като самолетоносачи, и др. Но най-вече в техниката и технологиите. Само грубата военна сила е горе долу равна, но в съвременния свят през 21 век, са важни технологиите. САЩ не само, че са жандарм на света, но и военният им бюджет е равен на сбора на всички останали 9 страни в топ 10 по въоръжение. А Русия е изправена срещу целия свят. Дори в това няма база за сравнение. Единственото нещо което плаши е 15 000 официални ядрени бойно глави. А колко са не официални? Аз не казвам, че това е добро, а какво е съотношението на силите. В една война калашниците не решават проблема. Но ще има ли война? Не. Защото това ще е световна и последна война. После ще оживеят само хлебарките.

Въпреки, че Рейгън съсипа социалистическия блок, точно той почна размразяването на отношенията със СССР. Преговори, разоръжаване, свиване на ядрените арсенали и др. Тогава те го обясниха образно така: Представете си, че карате по шосето нова модерна, скъпа оборудвана последен модел кола. Срещу вас в същото платно кара стара, очукана, нерентабилна, разпадаща се кола "Москвич". Кой ще завие и избегне удара? Зависи от шофьора, не от машината. По умния, защото и двамата ще загинат в катастрофата. Вие решете кой е безразсъдният шофьор. Точно затова Западът и развитите страни помагат на Русия да не се разпадне изведнъж, защото ще стане неуправляем и пагубен процес за всички. Като срутил се небостъргач. Русия е прекалено голяма за да се разпадне неконтролируемо, без поражения за другите. Затова този процес ще е плавен, доколкото може. Светът помага на Путин като пази имиджа му на силния човек. Той само това иска. Но и руснаците искат същото, 

някой да ги води на бой

Срещу кого, не е ясно. Воюва им се и толкова. И сега е наред Украйна. Не е важно кой е правият. Руски телевизионен канал каза, че "....тази година парадът на победата може да бъде в Берлин." Разбирате ли мисленето на тези хора? Това значи, да сгазят Украйна, тя няма да е пречка, Полша и Германия. Преди това обаче, светът ще свърши, защото ще започнат да летят ракетите. Не знам дали ще имаме време да го научим по новините. В този световен гамбит Европа, а с това и България е сред губещите. Зоната на нестабилност е на 600 километра от нас. Икономически сме зависими от Русия не само с газта, 8 милиарда лв. ни е отрицателно търговското салдо с нея, а изнасяме само 700 милиона. Ние сме като руски влак, каран по европейски релси, управляван от американски машинист. Някой пита ли ни какво искаме и дали ни е лесно? САЩ са далече. Колкото повече се клати Украйна тя повече печели. Дори руските и украински олигарси изнасят парите си там. Нали знаете, кой пръв напуска кораба. Те вече са решили кой ще е победителят. Въпросът не е дали, а кога ще стане. Но преди всичко трябва разум, който се губи при война. Тогава действат животинските инстинкти.

Попитали Айнщайн: "Как ще се води третата световна война?" Той казал, " Не знам, но четвъртата ще е с камъни." Нека не оставяме хлебарките сами! Макар, че от нас какво ли зависи?