Антоний Гълъбов: Създадоха "Ярешки", за да ударят СДС

Лидерът на РЗС и Марешки цъфнаха като герои от „Улица сезам“.

Лидерът на РЗС Яне Янев, който се хвалеше, че е консерватор, промени рязко политиката на партията си. Депутатът направи уникален политически завой, като влезе в съюз с либералите на бизнесмена Веселин Марешки. „Ако Яне Янев е консерватор, едва ли някой подозира за това в Англия. Не е изключено да си прави разходи до Англия и САЩ, за да пуска снимки в медиите“, коментира поведението на Янев политологът Антой Гълъбов. Според него всичко това е постановка на БСП, която цели да развали евентуалната коалиция между „сините“ и ГЕРБ. „Лидерът на РЗС доказа, че ще играе ролята на патерица на ГЕРБ, след като направи коалиция с бизнеса“, категоричен е Гълъбов. Според него не е изключено от човек, който е минал през земеделците, през консерваторите и е отишъл в либералите да позволи купуването на изборите догодина. „Освен това Веселин Марешки има изключително влияние сред медиите, което е щрихова поведението на ГЕРБ и допълнително доказва, че вероятно има задкулисна игра между Борисов и Янев“, допълни политологът. 

Янев и Марешки започнаха подготовка за следващите парламентарни избори в общ проект с „Либерален алианс”. Те заявиха, че искат „да победят изчерпаната и тежко изхабена българска левица в 50% от многомандатните избирателни райони” по време на първата съвместна пресконференция на двете партии. Яне Янев коментира, че неговата лична политическа цел е такава, както преди години бил „спрял Кобурга” и е казал, че царят е гол и се е върнал само да си вземе имотите. Опозицията обаче определи новия съюз като поредната пиарска схема на Янев, с която цели да спечели изборите.

В социалната мрежа Facebook светкавично започна кампания срещу Марешки и Янев, а коалицията им беше прекръстена на „Ярешки“. Абревиатурата от съчетанието на имената им пък значела „Ям много“. Художници дори направиха карикатура в чест на новата коалиция и изрисуваха Янев и Марешки като вампира и вечно недоразбралата кукла Елмо от „Улица Сезам“.