Безбожието в България е по-силно и от смъртта на Дядо Максим

Държавници и политици проспаха кончината на патриарха, а преди му целуваха ръката Марио Стефанов

Вече е сигурно, че не живеем в християнска православна държава, в която вярата и църквата са опора на народа и институциите. Доган, който от 23 години дърпа конците на страната, преди дни и без друго поиска ревизия и пренаписване на общата ни история, защо да не помислим да обявим и исляма за официална религия, колкото и срамно да звучи това за българския род. Вярата в пророка и без това завладява света, а ние се доказахме като атеисти и безбожници. Ако приемем исляма, поне могат да ни пощадят от терористични атака и излишно насилие. 

Най-яркото доказателство за християнското ни безхаберие се оказа реакцията на институциите, след като днес рано сутринта обявиха за кончината на българския патриарх Максим. Без да коментираме колко спорна духовна фигура бе той, като християнска държава, за каквато ни приема все още Европа и светът, политиците и държавните мъже бяха длъжни да реагират светкавично поне от уважение и страхопочитание към институцията. Вместо това в нито един сайт на парламентарно представените партии и на институциите няма съобщение, че патриарх Максим е починал.

Проверка на Faktor.bg показа, че въпреки ранната вест, никой от власт имащите и опозицията не се сети да напише няколко реда за тъжния повод. Появиха се и мнения във Facebook, които осъждат поведението на български политици и държавници. "ОТВРАТИТЕЛНО, НО ФАКТ. НА САЙТОВЕТЕ НА НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО НЯМА И РЕД, ЧЕ Е ПОЧИНАЛ БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ МАКСИМ. ИНАЧЕ ГО ВИКАХА В НС, ДА СЕ ЛЕГИТИМИРАТ С НЕГО И СЕ СНИМАХА С НЕГО БЕЗКРАЙНО МНОГО... УНИЗИТЕЛНО!", коментира Валентин Иванов-Кардамски в социалната мрежа. 

На челата в сайтовете на двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са пуснати изказвания на Цветан Цветанов и на Сергей Станишев, с които баламосват електората.

В последните новини на парламента пък пише, че Менда Стоянова е станала зам.-председател на Народното събрание. 

В сайта на Министерския съвет са преценили, че посещението на ливанския премиер е по-важно от смъртта на Максим. От президентството са оставили новината: "Росен Плевнелиев пред АСЕМ: Време е да превърнем във възможности свързаността на икономиките си". 

Към 8:46 ч нито една институция не е написала на официалните си страници и ред за кончината на патриарха. 

Гузно мълчат и бизнесмените архонти, които инак се домогваха до ползите от църквата, но вероятно сега са се сврели нейде, за да кроят планове на кой послушен митрополит да сложат короната. 

И ако днес все пак констатираме този проблем в българската държавност, то не трябва да забравяме, че за да стигнем до срамната и унизителна ситуация известна отговорност носи и цялата православна църква, която не успя да преодолее застоя от комунизма, да се изчисти от агентите на ДС  и милиционерщината и да стане истинския път на българите към Бога.