Блокира шифърът на Доган

Идиотският филм срещу Мохамед и атентата в Сарафово – два порочни начина за правене на политики от ДПС и Главно мюфтийство

 

Владо Тодоров

В България всичко е с краката нагоре – това което вади света от равновесие и го изправя на нокти, нас ни приспива и забавлява. Поредно потвърждение е горящият вече седмица скандал с идиотския филм за пророка Мохамед. Той събуди справедливия гняв на милиони мюсюлмани и стана повод за няколко кървави атентата и хиляди демонстрации по света. Лидерът на „Хизбула” шейх Хасан Насрала призова директно протестите да продължат. Анализатори предупреждават, че провокативната лента без художествена стойност може да запали Трета световна война, или най-малко да коства живота на много невинни и втория президентски мандат на мюсюлманина социалист Обама.

В София обаче всичко е привидно спокойно като на Шипка. Няколко дни  след като скандалният филм за Мохамед стана повод за смърт и насилие по света, у нас медиите даже не го коментираха като важна новина, а като част от някакво много жълто шоу – пророкът видян между две голи женски бедра! От тази седмица пък телевизиите вадят като коментатори по взривоопасната вече тема разни познавачи на исляма, арабисти и екс дипломати ченгета, които ни баламосват с изтъркани тези и примитивни обяснения за религията и политиката. Но тези познавачи не искат да направят прочит на посланията, които последователите на Правоверния излъчват в родината си България през последните знакови месеци. Първо, водещите играчи нямат политически интерес от такова вглеждане и второ - основната част от официалните медии са подвластни на повелителя в ДПС и съвсем естествено, че не искат да си ритат трудовите книжки.

Реално забравяме, че България статистически е единствената държава в ЕС с най-много мюсюлмани на глава от населението – над 1 300 000 души, което означава, че всеки четвърти или пети сънародник се клани, обръщайки се към Мека, а ислямът е втората най- масова религия в страната след християнската. И още нещо – тези хора не са привнесени отвън като гастарбайтери или емигранти, а се раждат по тези земи от няколко века като кореняци, но с друго самосъзнание от християнското. От този важен факт следва въпросът - защо тогава цяла седмица Главно мюфтийство не обелва и дума по скандала с филма, не излиза с декларация, не призовава към мирни протести. Като комунист на разпит мълчи и политическата сила ДПС, която като в юмрук е събрала под крилото си правата и свободите на българските мюсюлмани. Скриха се вдън земя и бунтарите реформатори братя Юзеирови, няма ги на публичната сцена и другарите от арабската емиграция у нас. Поведението и реакциите им очевадно са просто поредното проявление на модела „Доган”, който вече 23 години е непоклатим в България. Мълчанието им е знаково и то реално е част от правенето на политика. От протестите срещу филма за Мохамед по света и от атентата край бургаското летище единствено сила и консолидация в редиците черпи Ахмед Доган, а кървавите събития обслужват и доказват последната му кауза – „те” и „ние”. Ако така вървят нещата и ако Сокола не надроби някакви идиотски простотии, догодина просто не му трябва предизборна кампания. Победата вече го чака с лавров венец?

Не е тайна, че по времето на комунизма мюсюлманските водачи бяха подчинени на Живков и ДС, които ги назначаваха, а от началото на демокрацията Главно Мюфтийство се е превърнало в религиозното крило на ДПС. Двете действат в синхрон и си подават топката както им е удобно и изгодно. И как да бъде по друг начин, след като Доган избира години наред всеки следващ главен мюфтия, а опитите общността сама да излъчи водача си завършват все със скандали, а накрая Темида решава спора в полза на човека от ДПС. От друга страна, пък духовният водач е до Сокола на всяка конференция на партията, не го изоставя и по време на избори. Това обяснява защо и сегашният главен мюфтия Мустафа Хаджъ мълчи и се държи като сектант. Няма знак от шефа на фирмата да действа, защото протести на мюсюлмани в България означава глас срещу САЩ и политиката им в Арабския свят. Сокола е последният, който има интерес да си разваля дослука с големия брат, който всъщност 23 г. все му пази гърба, а и от там надолу. Но по-интересното е, че шефът на мюфтиите Мустафа Хаджъ мълча и след атентата в Бургас. В село Юруково, на гроба на взривения от камикадзето Мустафа главният мюфтия нападна правителството на ГЕРБ, че не са почели единствената българска жертва, но не осъди тероризма, който убива в името на Аллах даже и мюсюлмани като таксиметровия шофьор. 

Така негласно той благослови кървавия атентат. Ето как религията в сходни случаи може да обслужва различни политики, а в ДПС са майстори на ползите от тези игри. Но действията им недвусмислено показват, че повелителят на Боянските сараи съвсем не е умряла лисица на каквато се прави, а е единственият роден политик, който има ресурса за 24 часа да парализира държавата и да предизвика безредици и хаос. Всъщност няма съмнение, че ГЕРБ са се убедили в този юмрук и се съобразяват с него, защото от предизборните им закани срещу Доган и неговите дериберии остана само юнашкото плямпане. Принудиха го да си бутне само барбекюто и вместо обещанията, че ще го пратят зад решетките, не можаха даже да го накарат по-редовно да ходи на работа в парламента.

Но по ирония на съдбата, това което цяла седмица не успя да предизвика филмът за Мохамед в България могат да го направят прокуратурата и съдът. Без да се съобразят и усетят, че заради религиозни подбуди светът ври и кипи, сякаш нарочно този вторник дадоха ход на дело за проповядване на радикален ислям в Средните Родопи. Делото се точи от почти две години срещу 13 активисти на нерегистрираната у нас Саудитска организация Ал-уакф ал-ислями, водена от  имама на Сърница. Стартът на съдебния процес в пазарджишкия съд събра неочаквано над 300 поддръжници на набедените за ислямисти от Смолянско, Благоевградско и Пазарджишко. Те пристигнаха организирано пред сградата на Темида. Българомохамеданите или помаците както ги наричат още в тези райони са допълнително изнервени и от фалшивите медийни публикации и подозренията, че хора от тези среди са забъркани с бургаския атентат и убитите еврейски граждани. Но гафът с тази съдебна акция в действителност обслужва отново Доган и позициите на Главно мюфтийство и Мустафа Хаджъ, които като ангели, целите в бяло бранят светския ислям и твърдят, че са единствената гаранция за религиозния мир в България. А всъщност тяхната порочна доктрина е втълпяването, че религиозният фактор е и етноопределящ. В действителност обаче Сокола поне от няколко години не държи в юмрука си шифъра за Родопите. Там зреят други процеси, които на “Дондуков” 1 и “Дондуков”2 юнашки проспиват.

Като оставим настрана символиката между 300 гневни родопчани с митичните войни на Спарта, не трябва да забравяме, че хората в тази Родопа са много честолюбиви и чувствителни. Искрите, които прехвърчат от години в душите им могат да запалят най-убийствената бомба, която не подозираме, че носим и гърми зловещо.