Да работиш на инат

59% от българите нямат спестен нито лев за спешни нужди. За сравнение в Европа без такъв фонд са 43 на сто, показва проучване на ING. Ние обаче сме по-стриктни при разходите за почивката. 84% у нас планират предварително бюджета и 74 на сто се придържат към него.

В Европа ясен финансов разчет си правят 71 на сто от хората, като само 52% от тях го спазват.Вечерта преди заминаването опаковат багажа си 73 на сто от българите и 68% от европейците.

89 на сто от тях купуват необходимите принадлежности предварително, докато у нас това правят 80 на сто.Има разлики и при вземането на решение по финансови въпроси. 60% от българите размишляват, а 40% действат веднага, докато в Европа са съответно 72 на 28 на сто. Повечето нашенци се съветват със семейството, преди да инвестират.

Бившият социален министър от кабинета на Иван Костов пък заяви наскоро, че 2012 година е първата година, в която през лятото има ръст на безработицата. С това тя ще остане в историята на българския пазар на труда като първия подобен случай. Нейков посочи, че сезонната заетост винаги е помагала и е намалявала официалната безработица. „Сега за първи път нямаме този показател. Това може да означава, че приказките за излизане от кризата са само приказки, може и да означава, че имаме сезонна заетост, но голяма част от хората са минали в сивата икономика, а официално се водят безработни. В момента имаме около 2 милиона политики по доходите. За тях нямаме официална управленска политика, а имаме политика по доходите на всяко домакинство.

2 млн. домакинства търсят собствени решения. Върнахме се в период, в който българите са признати майстори на самоспасяването. Покупката на захар и олио започва да расте с много бързи темпове, което значи, че започваме да се връщаме към домашната хранително-вкусова индустрия, защото като търсиш начин за оцеляване, се връщаш малко към позабравени, но вършещи работа инструменти", подчерта Нейков.

Според него проблемът няма да бъде с оцеляването. "Ще оцелеем, справяли сме се и с по-тежки ситуации, но големият ни проблем ще бъде безработицата. Ние имаме над 300 000 работещи фирми отчетени от НАП, от тях около 95% са микропредприятия, тоест имат по-малко от 9 работници. Това са най-застрашените от кризата български предприятия, ние нищо не правим за тях, никаква подкрепа нямаме за микропредприятията, а това е най-опасно", алармира Нейков. Той е категоричен, че може да се очаква бум на безработицата, може да се очаква нови хиляди хора да останат без работа. "Очаквам тревожна есен", заключи той.

Българите се намират като сред рухналите стени на Йерихон, които падат след тръбите на новите завоеватели. Борбата за оцеляване във всички сфери е достигнала критични нива. За мястото на един учител в момента се борят 12 души. Абсурдната ситуация е стигнала дотам, че трябва да имаш връзки, за да те вземат на работа, ако нямаш стаж, за да работиш за стартовата заплата от мизерните 360 лв. Завършилите филология нямат никакъв стимул да работят, както и в повечето професии.

Днес водещият от Нова ТВ Евгени Генчев показа потресаваща снимка от известен интернет сайт за обяви. За учител в редута се предлагат 293 лв. докато за чистач в Младост се дават 310 лв. Ако човек се разрови в нета, може да открие още стотици подобни абсурди. Безкрайната подигравка през последните 68 години поставя въпроса защо българинът винаги е мачкан, беден и малтретиран. Милиони мнения са изписани по тази тема, но всеки сам за себе си има своята теория и може да дава акъл на другия. Завистта и желанието да прецакаш другия обикновено е най-баналния, но в същото време и най-точният мотив за неволите ни. Винаги се намират учители, които да завиждат на адвокати, че взимат повече пари, както и адвокати, че учителите си заслужавали заплатите, защото имат ваканция.

Готвачи на сервитьори, защото имат бакшиш, нестуденти на студенти, защото ползвали по-евтин градски транспорт и пр. Бедността обаче е за всички и, освен няколкото хиляди души, няма сравнителна степен по-богат, а по-беден.

В допълнение на тезата на Нейков за безработицата може спокойно да се добави резкият скок на цените и невижданата досега инфлация, която правителството на ГЕРБ допусна заради популистките прищевки на лидера си. Изкуственото запазване три години на цените на основните продукти, стоки и услуги избухна като ядрена бомба. 10-ти ноември отдавна мина и е невъзможно 20 години хлябът да е 18 стотинки, токът - 1 ст. за киловат час, билетчето за автобуса – 5 ст. и голямата  мастика 20 стотинки. Колкото и да не иска да си признае Борисов, американският ученик Симеон Дянков и колегите му от Министерски съвет не знаят каква политика водят. Всички те успяха за три години да направят финансов Франкенщайн. Предшествениците им от тройната коалиция бяха сравнявани с орел, рак и щука, но хората на Борисов по никакъв начин не се различават от едноименното стихотворение на Петко Славейков. Всеки е задърпал нанякъде и си е построил своя комунизъм в министерството, в който премиерът, по примера на бившия първи Тодор Живков, кима и оставя всичко в ръцете на любимците си, макар и понякога жестоко да го подвеждат.

Докато кима обаче 3 години минаха в шеги, вицове и заплахи със Сергей Станишев, а в същото време България от кабинета на Жан Виденов никога не е била по-бедна. В кръвта на българина са заложени телца, с които се гордеем фатално – телцата, които винаги помагат на мозъка да приема, че го лъжат.

Смяната на рекордния брой министри, скандалите със службите, партийната метла сред държавните служители и пр., и пр. скандали не могат да излъжат избирателите. С настъпването на новия политически сезон идва и последният шанс, който ГЕРБ получава, за да докаже, че се променя. В противен случай след още 5 години най-вероятно Борисов ще има съдбата на НДСВ, която бе разбита от скандали и днес е аут от политическия слалом.