​De Profundis: Авантюра, провокация, оперета - което предстои, то вече е започнало

Ако има някой нормален да подслушва какви глупости си говорим и мислим в тази наша България, ще му настръхне косата и ще избяга с писъци

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

„Новите санкции на Европа и САЩ могат да нанесат вреда на високо-технологичния сектор на Русия” – каза вчера Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия.

Кой знае защо, останах с усещането, че човекът е твърде изненадан и дори леко обиден от наглостта на Запада - да натисне точно високо-технологичния руски сектор в замяна на ниско-технологичните руски агресивни действия в Украйна. Но също ми напомниха тези думи за знаменитото съобщение на гражданина Балаганов – „Бият Паниковски!” А в отговор - още по-знаменитото изумление на гражданина Бендер: „Вече?”

Така де, всеки с изненадите си. У мен пък изненада предизвика друга новина, съобщена от същия Рябков - „Русия няма намерение да повтаря сценария от Крим в други части на Украйна”. Това леко допълва уверенията на руския военен министър Шойгу, дадени малко по-рано, че „Русия няма да нахлува в Украйна”. Но след всички тези уверения човек започва да се поти откъм гърба и да се чуди - добре де, ами как ще стане работата тогава, ако хем няма да се нахлува, хем няма да се прилага и кримския сценарий…..

Ама какъв сценарий от Крим, бе, другарю Рябков, дайте да се разберем - Русия нали нямаше никакви планове да окупира полуострова, нали там нямаше никакви руски войски, нали никой никого за нищо не насили, а работата се свърши по волята на самия кримски народ. Той внезапно и неистово поиска да се събуди народ руски и за целта си спретна бърз, добре организиран, добре охраняван и, за сметка на това - напълно мирен референдум. Не стана ясно само кой плати, но желанието да се научи такъв детайл е каприз. Освен ако не е някакъв 

мръсен буржоазен предразсъдък

Така че Кремъл наистина нямаше сценарий, той само благоволи да реализира мечтата на новите руснаци и веднага им поднесе онова, за което те настояваха – липса на вода, на основни стоки по магазините, тотално объркване на бизнеса и финансовата система, оттегляне на големи западни компании от полуострова и ред други блага. И това е само първата вълна, със сигурност бившите украинци ги чакат още красиви руски изненади.

Думите на Рябков обаче за „сценария от Крим”, освен изненада, внесоха у мен и голямо объркване. Ако бяха думи на европеец или американец, работата е ясна – те са долна провокация. Но, казани официално от руснак, как да ги тълкувам – като признание за досегашни кремълски лъжи по темата? Като нескопосан опит да се тушират страховете, свързани с предстоящата нова руска намеса в Украйна? Или обратно, като опит на двусмисления кремълски език, непроменен от съветско време, да се предупреди света, че – да, те „няма да нахлуват”, но точно кримският сценарий ще реализират. Така де, не бива да се изненада Западът, когато това стане и случайно да вземе да гръмне с някое черешово топче?

Но защо ли пък казвам, че кримският сценарий „предстои”, той вече на практика си се реализира в Източна и Южна Украйна.

Горките наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, задържани от руските терористи в Славянск като заложници - защо ли им трябваше да ходят чак до там, за да разберат по трудния начин какво става. Можеха и по лесния - какво става в Украйна, кой го прави и как го прави, се вижда прекрасно, независимо къде по света се намираш. Дори със завързани очи да гледат от Бурунди или Руанда, те пак можеха да имат солидни доказателства, че Русия е виновна за конфликта в Украйна и че, вместо да спази клаузите на споразумението от Женева, продължава опита си да извади дивиденти от водата, която сама мъти. Какви точно дивиденти вади обаче, не ме питайте, само руснаците си знаят - ние, хората с нормални мозъци, дори не можем да си ги представим, това не ни е от бога дадено.

Спрямо заложниците от ОССЕ обаче съвсем достойно, по руски достойно, постъпи колегата им Андрей Келин, постоянен представител на Русия в ОССЕ. Вместо да беше заминал с тях или поне сега да се намеси, за да ги освободи от лапите на руските терористи, той нарече самото отиване на групата западни наблюдатели в Украйна „безотговорна постъпка” и обяви, че на практика те сами са си виновни, задето са задържани. „Беше най-малкото авантюристично или пък провокация, не знам, да се пратят тези хора в толкова напрегната зона” – изтъкна Келин. Който много добре знае, че такива мисии ходят и на много по-горещи места по света, но никой не си позволява да взима мирната мисия във военен плен. Знае Келин и как се нарича подобна стъпка по международните стандарти. Знае и как се наказва тя по международните закони.

Всичко знае човекът – но съвършено друго приказва

Виж, самият император Путин си приказва точно онова, което си знае. Като навит грамофон е. Според него например фашистките украински власти са изцяло виновни за ставащото в Украйна, Интернет е измислен от ЦРУ, затова трябва да се пазим от него, а западните санкции срещу Русия са добре дошли за Русия, защото ще доведат до „деофшоризация на икономиката и създаване на по-благоприятни условия за бизнеса”.

Използваната тук нова дума „деофшоризация” наистина ми хареса, защото показва нивото, на което всъщност се развива бандитско-корупционния руски бизнес. Но още повече ми хареса свежата идея на Путин как например изтеглянето на западния бизнес от Русия, сринатият рейтинг на руската икономика, забраните на Русия да се продават западни високи технологии, спирането на финансовите потоци по различни програми, включително космическата и за унищожаване на безполезните, но опасни ядрени оръжия, блокирането на руски капитали по света, процесите за пране на пари, които започват срещу руски бизнесмени – как всичко това и още много, което предстои, ще доведе до по-благоприятни за руския бизнес условия.

Всъщност, може и да доведе, защо се учудвам. То още от съветско време е известно, че когато става дума да се надцакваме,

руският болен е най-болният болен на света

А сега императорът Путин се е заел именно с това - да надцака целия свят. Нали чухте онази история - как един колега-журналист го пита дали той е „за” Сталин, а новият вожд на цялото прогресивно човечество се усмихва бащински и отвръща благо – не „за”, момко, „вместо”.

Така че, сигурен съм, Путин може просто да изкомандва условията за бизнес в Русия – от утре ще бъдете по-благоприятни!

И те ще станат по-благоприятни, къде ще ходят!

Като споменах за връзката между Путин и Сталин, та веднага се сетих и за още една, този път истинска история от историята. През 30-те години на миналия век, на своя територия сталинска Съветска Русия предоставя възможности и подпомага обучението на немски войски, особено на танкисти и пилоти, като по този начин се заобикалят ограниченията, наложени на Германия след Първата световна война. Така, с руска помощ, в края на същото десетилетие германската армия, която би трябвало да е слаба, се оказва отново най-силната и добре подготвена в Европа, прегазва я с лекота, а после нахлува и в Русия, въпреки пакта за сътрудничество между двамата мустакати бандити.

Сега пък май става обратното.

Както пише TheDailyBeast.com, „светът беше шокиран, когато руските сили със специално назначение нахлуха в Крим с най-модерни технологии, драстично подобрена оперативна подготовка и с такава оперативна сигурност, че дори американските разузнавателни служби не разбраха какво се подготвя”. По-нататък изданието обяснява, че тази промяна до голяма степен се дължи на подготовка и оборудване, предоставени на Кремъл през последните години от натовски страни, най-вече от…..Германия, естествено. Специално се споменава изграденият от военния концерн „Райнметал” център за бойна подготовка на руските сухопътни войски край Нижни Новгород, който е по модел на онзи, използван от Бундесвера - „най-модерната система от този тип в света”. В този център, срещу договор за 140 милиона долара, се обучават по 30 хиляди руски войници годишно.

Това аз наричам „красива историческа ирония” – макар тя в действителност да е доста грозна за нас, които живеем в нея.

Но други пък се радват на въпросната ирония, нищо, че са накиснати до ушите в същия мазен киреч. Например целият български народ видя как искрено и лично и се радва руският волнонаемник Сидеров, когато в Москва му цвъкнаха едно орденче на ревера. Точно като пилешко ако изглежда то от средна дистанция, но все пак е орденче. Може и кинти някакви да е получил човекът за него – извън онези, които иначе получава.

Е-е-е-х, ако не бяхме протестирали като гламави 300 дни, а бяхме си оставили Пеевски начело на ДАНС, можеше да разберем какъв е номерът на рускинята…..не, бе, на

българските политици с руските кинти

Та нали наш Делянчо е толкова огромен борец за справедливост. А и нямаше да се червим пред европейците, задето ще им го пратим сега, на 26 май, за депутатин от либералната фракция. `Щото той в душата си е един неистов либерал – а също и неистово горд българин, който никога няма да даде на някой си Ганю Европейски да го подкара с въпросите, както оня мръсен интелигент Алеко: - А бе, бай Иречек, я ми кажи твоя милост либерал ли си, консерватор ли си? Май-май, че си консерва, както виждам. И аз, ако питаш, не мога да ги разбера нито едните, нито другите, ама хайде, да не им остане хатъра... Знайш, алъш-вериш е то, не е шега… Па да ти кажа ли правичката… (Тука дали няма някой да ни подслушва?) И едните, и другите са маскари.

А ако наистина има някой нормален да подслушва какви оперетни глупости си говорим и мислим в тази наша България, пък и по света, направо ще му настръхне косата и ще избяга с писъци. Добре, че няма вече никой нормален – всичките, които останаха, са или руснаци, или на руска служба, та не бягат, ами се радват на простотията ни. Защото така по-лесно могат да ни яздят.