​De Profundis: Вовка в пантофка, Първанов в мъдростта, Гестапото в БНТ, Сакса в БПЦ, а ние духаме, ли духаме

Не искат да чуят истината хората тук, защото тя ще ги направи свободни, пък свободен трудно се живее

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Всеизвестно е, че Вселената е несправедлива.

Въпреки това обаче малко ме е яд на нея, че през моите вече близо 60 години винаги ме кара да живея в смутни времена и нито веднъж, дори за кратко, не ми даде да се гмурна в някаква „бел епок”. Или поне в прекрасните дни на призраците в замъка „Шпесарт”. Имам предвид – да поживея в години на мир, бурен растеж на икономиката, науката и изкуството, в период на истинско благоденствие.

Да, ще каже някой, в България вече 70 години не е имало война, така че к`во се оплакваш.

`Айде, бе! Ами какво, ако не война срещу собствения си народ, водеха комунистите тук по време на тоталитарния режим. Те завзеха земята и имотите на хората, откраднаха парите от пенсионните им и всякакви други фондове, убиха мнозина, до голяма степен завладяха и почерниха душите на останалите…Какво друго, ако не погром и разруха оставиха същите тези комунисти

на границата на тъй наречените промени и какво, ако не грабеж и мародерство ни организираха, заедно със своите отрочета и своите хранени хора, в годините оттогава досега.

Не е имало война ли? Ами ние защо сме толкова бедни, прости, нещастни и нацупени, защо се мразим един друг и постоянно търсим начин да се прецакаме взаимно? Защото сме поставени до стената, ето защо. 

Защото за да оцелея аз, трябва да изям теб, народе мой…

Мислите ли, че не е имало война, поне в смутените ни души, след като по времето на комунизма враговете ни заобикаляха отвсякъде, мразеха ни и постоянно се готвеха да ни нападнат? Т`ва турците, т`ва гърците, т`ва международният империализъм като цяло и НАТО в частност – кой ли не враг се целеше в плодовете на нашия мирен труд и искаше да ги присвои. А ние ги защитавахме…..

Да, това са гигантски глупости, само че тогава кой да ти знае. Ако си заключен цял живот в стаята, където си се родил, непременно ще вярваш на телевизора, който ти казва, че бялото е черно. Особено след като никога не си виждал бяло. Психиката на няколко поколения българи беше нагнетявана с подобни идиотщини, така че, макар не реална, войната за нас беше винаги тук.

Освен това имаше много места по света, където мръсните империалисти наистина водеха войни, а ние им се противопоставяхме. Класически пример - колко българи и досега твърдо смятат, че войната във Виетнам е разпалена от американците заради някакви техни интереси. И дори не искат да чуят истината - че тя започна, след като, вдъхновен от Китай и Русия, комунистическият Ханой от Севера нападна демократичен Сайгон от Юга?

А не искат да чуят истината хората тук, защото тя ще ги направи свободни, пък свободен трудно се живее. На всичкото отгоре ще трябва да преосмислят и досегашните си дела, представите си за света, за миналото и настоящето, за самите себе си. Това вече е съвсем опасно - след преосмислянето може да не се харесат…..

Но, така или иначе, искам да кажа на несправедливата Вселена - омръзна ми вече да гледам плешиви джуджета като Путин да надуват бузи и да ми се правят на велики, като заплашват целия свят, включително и мен. Този път наистина.

Нормалните хора честват 9 май като Ден на Европа. 

В опит да изкривят дори това, ненормални хора като бившия президент Георги Първанов извадиха вселенски мъдрата теза, че едва ли не Сталин е създал Обединена Европа, защото със своите победи армиите му дали зелена светлина на процеса на европейското единство.

Колко умен трябва да си, за да измислиш подобно нещо. И колко тъп, за да го кажеш. Просто няма да коментирам това.

Всъщност идеята за Обединена Европа се развива с векове и в нея участват едни от най-големите мислители на човечеството. Между тях и Гоце има известна разлика. А конкретно за 9 май - на този ден през 1950 година френският външен министър Робер Шуман произнася знаменитата си реч, в която предлага създаването на европейското обединение за въглища и стомана, което положи реалните основи на сегашния Европейски съюз.

Това честваме на 9 май, не някакъв си Ванка, качен на танка. Или Вовка в пантофка, все едно.

Прав е полският президент Бронислав Коморовски, който онзи ден във Варшава каза, че тазгодишният парад в Москва на 9 май е демонстрация на сила и заплаха за мира в света. „Поделенията, които ще ни показват мускули там, пред очите на света, по-рано пред нашите очи нахлуха в съседна Украйна” – заяви Коморовски.

След което пък в София едно лице, наречено Митьо Гестапото, му отговори по следния потресающ начин: „Опитите да се говори срещу Русия са недостойни, дори когато Русия, защитавайки своите интереси, засяга нечии чужди и дори, когато се отнася неуважително към България. Руският свят е голям, силен свят.”

Недостойни били…..Нали сте виждали кученце, което „служи” на своя господар? Само че в случая имаме не кученце, а голям и грозен пес, който клечи на задни крака с изплезен език и лигите му се точат до земята.

На мъдреци като този някога в махалата им викахме „слагачи”. А също - „дупедавци”

Ако Митьо живееше в първото или второто българско царство, всеки цар отдавна да му е резнал тиквата за предателство. Е, да не се унасяме в мечти, де, защото пък ако Живков беше оцелял още една година, този същият Митьо, по силата на тогавашния си пост, можеше да е резнал моята тиква…..

Както се знае, господен Гестапото е натрупал завиден опит в геополитическата игра, опит, с който публично се хвали, чрез създаване на неграмотни ченгесарски досиета, ровене в мръсното бельо на хората и затриване на човешки съдби – с други думи, като гнусен шестак от комунистическите тайни служби.

Каква е връзката на това с геополитиката, само той си знае. Но вместо всеки нормален човек да дюдюка след него, ако го види случайно да си показва носа на улицата, става обратното - БНТ, пък и други български медии, често му дават думата. Свобода на словото ли? Ами че неговото мнение е като онова на богатата светска госпожа, която при откриването на една изложба казала на Пикасо – нали знаете, господин Пикасо, че аз изобщо не харесвам творбите ви. При което нашият човек кротко и отвърнал – нали знаете, уважаема госпожо, че вашето мнение няма абсолютно никакво значение.

Така би трябвало да отговори и системата на демокрацията в България на господин Гестапото всеки път, когато той се почувства загрижен за същата тази демокрация и поиска от нея да му даде свобода на словото.

Толкоз по правото му да изразява мнението си. То всъщност неговото не е мнение, а още по-малко – експертиза, както се фука. Не е нищо друго, освен рекламни съобщения и манипулации в руска полза, платени с руски пари, отишли в личния му джоб. А уж клетите и безпарични български медии, кой знае защо, се надпреварват да му дават безплатно трибуната си, за да лансира тези манипулации.

Като споменах за старите български царства, не мога, естествено, да отмина и един друг политически плазмодий, който напоследък с пълзенето си създава много излишен шум в системата и пречи на българското общество да се добере най-после до своята „бел епок”. Имам предвид онова величествено нищожество, което само се нарича „цар”, само си вярва на това и настоява всички останали да му се кланят като на такъв - гражданинът Симеон.

Ако живееше в нормалния свят, гражданинът Симеон отдавна би бил прибран в съответното нормално заведение. Там щяха да се погрижат за него и да го лекуват, а ако не – поне да го изолират, че да не трови атмосферата. Вместо това, в ненормалния свят на България, той отива и, в качеството си на никакъв, застава най-отпред, до президента, премиера и другите официални лица на различни празници.

Как го пуска НСО-то, един Господ знае. Сигурно по същата причина, по която пускат и прочутия пловдивчанин Стефчо Автографа навсякъде по събития – заради малоумието, съчетано със славата му все пак на кротък луд.

Последно превъплъщение на гражданинът Симеон в централна фигура от смешния трилър, организиран от българо-руските ченгета, застанали начело на Българската православна църква обаче, е направо потресающо. В съответните ектении ще поставят достойнството му преди това на православния български народ и ще го величаят като цар, моля ви се.

Че ако той имаше достойнство, досега все щяхме да го забележим, де. А ако той е цар, то те какви са – духовници? Или обикновени духачи?

Само че, знаете ли какво, граждани – може онези в политиката да са слагачи, а тези в църквата - духачи. Обаче не техният, а нашият гръб е опрян в стената – затова точно ние го духаме ли, духаме. Вече толкова години.

Наистина не е справедлива тази наша Вселена.