Фандъкова, махай се от града ни и ни остави да живеем!

Скъпо платени синя и зелена зона. Отказ от наказателно преследване по смъртта на разкъсаните от кучета бележат мандата на столичната кметица

Люба Манолова, “Хроники”

Над 15 000 подписа бяха събрани срещу новите правила за паркиране в София от Гражданско движение "ДНЕС" – нямаше политици, слава Богу, нямаше употреба на засегнатите от рестриктивните мерки столичани.

След три седмици общината въвежда синя и зелена зона за паркиране в София. В синята зона паркирането ще струва 2 лева на час, в зелената зона – 1 лев. Хората, които живеят в синя зона, ще трябва да плащат по 150 лева годишно за стикер, а за втора кола - 450 лева. За живеещите в зелената зона стикерът струва 100 лева за година.

Гражданското недоволство срещу тези правила расте с всеки изминал ден, заявиха от движението "ДНЕС", което стартира своята кампания "Новите правила за паркиране в София – Рекет и беззаконие над гражданите".

"Проблемите на града стоварени върху обикновените хора",

е изводът на протестиращите.

Как ще натоварят бюджета си семейства с инвалиди, хронично болни, водените на хемодиализа и възрастните хора?

Цената на това, да имаш възможност да разчиташ на личния си автомобил става непосилна на софиянци.

Паркингите за някакви си 1500 и 3000 места са капка в морето на двумилионна София – кой по-напред ще ги ползва? Хора с пари – такива са живеещите в покрайнините заможни граждани, но те няма да имат нужда от париране в синя или зелена зона те живеят извън тези зони, очертани от общинарите.

Да не говорим, че тази прослойка от граждани няма проблем да си плаща паркинга, колкото и да струва!

Какво се случва?

Вместо да реши вече три години проблемът с паркирането, общината въвежда редица дискриминационни мерки  като нарушава и много закони, с цел печалби на гърба на софиянци!

Движението настоя преди да въведе новите правила, общината да организира бърз и чист градски транспорт, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик и да освободи паркингите от старите коли.

От "ДНЕС" внесоха иск за отмяна на наредбата в Софийския административен съд.

Недоволството се пренесе и във Фейсбук, където живеещи в центъра на София се обединиха в група "Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране". Те също стартираха своя подписка и организираха серия от протестни действия.

Двуликата Фандъкова

Ако по време на предизборната си кампания днешната градоначалник Йорданка Фандъкова беше извела като приоритетно въвеждането на сумите за паркиране на живеещите в столицата – едва ли някой щеше да гласува за нея.

Ако по време на предизборната кампания софиянци знаеха, че се задава тъмен период за София, в който кучета ще разкъсват и глозгат живи хора до смърт – Фандъкова щеше да се откаже от политиката и да си търси работа като учителка.

Но, кой знае какво ще му донесе утрешния ден?

Даже ясновидките по телевизиите не знаят.

Да разходим прокурор Петър Смолички до Манастирски ливади и да го оставим там!

Софийска градска прокуратура достигна своя „професионален връх” като отказа да разследва столичния кмет Йорданка Фандъкова за несправяне на проблема с кучетата. Мотивът на обвинителите за отказа е, че общината вземала мерки, проблемът не може да се реши “светкавично”, апочиналите от нахапани кучета не били “много на брой”.

Едно са мерките, които по-точно казано са задължения на столичния кмет, а съвсем различно нещо е живи хора да намират смъртта си, на улицата в европейската столица София – разкъсани, оглозгани, умирайки в непоносими страдания  мъки!

Какъв следва да е броят за умъртвени  живи хора в пълно съзнание от озверели кучета – има ли някаква мярка, граница, цифра – прокуратурата не е отговорила, тъй като в Европейския съюз такъв прецедент няма и съответно не са създадени и приети стандарти за образуване на прокурорска проверка по настъпила смърт.

Сигналът до прокуратурата беше подаден от общинските съветници от БСП Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов и Анна Славова на 25 юли.

"Във връзка с проблема с бездомните кучета, разхождащи се на територията на столицата и често ставащи агресивни, нападайки хора на най-различна възраст, в това число възрастни и деца, в резултат на които нападения са причинени и няколко /не много на брой/ смъртни случаи, са предприети сериозни мерки за овладяване на съществуващият от години проблем", е записал в Постановлението за отказ от наказателно преследване на Фандъкова прокурорът Петър Смолички.

Прокурорът посочва, че е взел решението за отказ от наказателно преследване на Фандъкова въз основа на обясненията дадени от столичния кмет, директора на общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря за бездомните кучета Манол Нейков, както и на МВР, което също разследва двата смъртни случая с възрастни мъже станали тази година.

Нито един обективен свидетел не е бил разпитан по тази проверка от Смолички – само хора, които не са си свършили задълженията и имат известна вина за смъртните случаи на хора, разкъсани от кучета. Като казвам, обективен, имам в предвид пострадалите семейства на разкъсаните от кучета живи хора.

Неизвестно по какви причини прокурор Смолички не е счел за нужно те да бъдат разпитани.

“Към днешна дата проблемът, за чието окончателно разрешаване се полагат не малко усилия, не е напълно овладян и не може да бъде овладян светкавично”, пише в постановлението Смолички.

Едно е да се пише отказ от наказателно преследване, а различно е да попаднеш в зъбите на глутница кучета, освирепели от глад!

Само пребиваване на прокурор Смолички по места с такива глутници, с паркирана линейка в близост може да му покаже трябва ли да има наказателно производство, или не.

Уви, прокуратурата ни се оказа „съобразителна” и не посегна на издигнатата от ГЕРБ за градоначалник бивша учителка, Йорданка Фандъкова!

Т. е. от СГП ни подсказаха: каквото и да стори Фандъкова, ако ще и с картечница да излезе срещу софиянци – никой няма да й повдига обвинение!

Няма да отварям дума за терора на общинската и държавна администрация над нищо неподозиращия софиянец!

Тихомълком бяха вдигнати в пъти данъци, такси и бе поставен на някои срок на валидност, за да трябва гражданите да тичат и да вадят час по час скъпи удостоверения, скици, разрешителни! Само за пример ще посоча, че една най-обикновена скица на имот от Агенцията по кадастъра вече струва 72 лева, като двата лева са за „устна услуга” – каквото и да означава това!

Тази скица има срок, в който важи, както срок е поставен и на Удостоверението за наследници – като че ли имаме случаи - някой починал ще се надигне от гроба!

За данъците и таксите изобщо няма да споменавам, тъй като бяха въведени нови 20-тина на брой, а над 30 от действащите вече са с нови цени!

Да се чуди човек – с фураж ли ги хранят тези служители, изготвящи данъчните справки, или са на ток...

Другото, с което ще запомним Йорданка Фандъкова е, че за три години тя не отпочна строежа на Завода за боклук и не счита за наложително да обясни на софиянци, каква е причината за това. А този Завод трябваше да бъде наченат още по Бойкоборисовото време на кметуване!

Защо споменах по-горните горчиви констатации

Причината за това е, въвеждането на такси за паркиране за столичани и то доста солени!

Т. е. можеш да си живееш в София, можеш да си роден дето се казва в София, но за само за паркирането на автомобила си ще плащаш на общината трицифрени суми!

Като че ли кметството е построило достатъчно паркинги по места и софиянци се дърпат,  и не желаят да паркират в тях колите си!

Данък сгради – разбирам, данък смет, че се вдигна в пъти – също разбирам и го отдавам на факта, че софийският боклук пътува из страната, за да бъде приет в някоя провинциална община!

Не говоря даже за факта, че мнозина идват от Перник например или който и да е град или село, за да работят и живеят в столицата, но плащат данъците си в провинцията! А в която и да е провинция, данъкът е в пъти по-нисък и за сградите, и за сметта.

Там не чипират кучето ти домашен любимец, за да напълнят гушата на някого, внесъл чипове.

В провинцията не плащат и за паркиране на автомобилите си!

По време на протеста, кметът Йорданка Фандъкова обяви, че новите правила за паркиране в центъра на София ще влязат в сила от 1 септември въпреки недоволството на хората, което започва да се политизира. Фандъкова обяви, че е готова да чуе гласа на гражданите и да дискутират цената, която е 150 лв. годишно за Синя зона и 100 лв. за зелената.

Къде остана свенливата Фандъкова, който мълчеше и свеждаше поглед по време на изборите – къде отиде имиджът й на скромна и тиха? Гласът й не се чуваше!

Баба ми казваше: „Дай му на някого власт, за да го видиш колко струва”...

Целта на новите правила, което въвежда Столична община, е ограничаване на автомобилния поток в центъра на града.

Според самоковската учителка Фандъкова, такава била и европейската практика.

Номерът със споменаването на европейската практика е толкова изтъркан и неверен, колкото и тази, че като се кара на светлини в условията на силно слънце, намалявали катастрофите!

От въвеждането да се кара на фарове, което въведоха депутатите - от всеки литър поне 100 грама бензин отиват в джоба на властта и бензиностанциите!

От плащането на синя и зелена зона скъпо е прескъпо няма как да се реши проблемът със задръстванията и това Фандъкова прекрасно знае.

Вместо да запълни дупките в улиците на София, за да не трошат колите си софиянци, Фандъкова и сие решиха да цедят пари от изтормозените столичани - защо пък да не го правят? Нима някой ще  излезе по улиците?

Въпреки арогантността на кметската управа - столичани събраха светкавично 15 000 подписа, блокираха кръстовище и заявиха, че това е началото!

Единственото, което може да впечатли ГЕРБ е когато дойде Барозу да го посрещнем с протестите си - друго засега няма да помогне!

Някога в университета учехме как щом се зададяла сватба, цар Иван Асен Втори въвеждал данъци или увеличавал съществуващите.

В 21 век – щом се зададат избори за парламент и последна година управленски мандат – вдигат данъци, такси, въвеждат нови и високи.

Това трябва да го помним по пътя към урните, за да не стават грешки.

“Готова съм да чуя всички възражения на хората, които протестират срещу промените” – заяви Фандъкова, забравила кой й плаща заплатката, бонусите и й осигурява  луксозен траспорт.

Тя била готова  да чуе, а защо не се подготви да остане без поста си, без екстрите, пък тогава да я видим и чуем!

Кметския пост не е вечен – днес си градоначалник, утре, може и да не си! Мандатът на този пост също не е задължително да бъде изкаран – има случаи и на прекратен предварително мандат!

Няма никакъв шанс политиците да станат човечни и разумни – повечето се опияняват от силата на властта.

„Terminus nullus falso est“, което означава: „Лъжата няма край“, и затова несправедливата власт не е дълга - /„Terminus nullus falso est“