Кеворкирането - новата тояга в медиите

“Всяка неделя” се завръща символично на 9 септември като партизаните, за да освободи народа и да му даде светло бъдеще

 

Стойко Стоянов

Преди 25 години, по времето на Тодор Живков един лаф беше станал много популярен в България – „ ще ме кеворкираш ли”. В една поредица на „Всяка неделя” го пусна покойната голяма актриса Катя Паскалева. Кеворкирането беше игра на думи от името на водещия на предаването и характерния му стил да задава директни, неудобни, провокативни въпроси. 

По ирония на съдбата, обаче, точно авторът на този журналистически похват ненавижда да му задават и да отговаря на провокативни и неудобни питания като например: Той ли е агент „Димитър”, той ли е писал доноси до ДС срещу приятелите си Димитрий Иванов, Иван Гарелов, Дончо Цончев и др. Няма съмнение, че е той, след като Комисията по досиетата официално потвърди агентурното му минало, а в архивите бяха открити и не прочистени автентично писани от него доноси.

23 години след падането на комунизма Кеворкян, който обича да прелива от медиите, да облъчва с позициите си и да учи на морал, мълчи по  тежката тема ДС, винаги е раздразнен когато му я напомнят и се опитва да я представи като компромат от завистници срещу таланта му. Затова пък когато в интернет медиите пускат интервю или друг негов текст, винаги поставя условия и прави уговорки с редакторите да изключат коментарите, защото бил чувствителен към  гадните сравнения, с които го заливат форумците. Но тези му реакции не успяват да го защитят, а  го правят само по-уязвим.

Кеворкирането обаче явно не допада и на верния му ученик Мартин Карбовски. В събота мистър Всяка неделя гостува по Нова телевизия в предаването „Директно Карбовски”. Разговорът между  учителя и ученика беше излъчен точно ден преди  9 септември, когато в същата телевизия стартира отново култовата за времето на социализма „Всяка неделя”. Вместо скандален разговор, какъвто журналист претендира да е Карбовски,  всичко мина гладко и мазно като по добре припят урок. Мартин изпусна съзнателно шанса да  срази с неочаквания, но обективен въпрос:

„Абе Кево, ти ли си този Димитър...?”

 Със сигурност скандалът щеше да стане, а мустакатият водещ от времето на Тато, който е майстор на говоренето, имаше шанс да каже поне няколко смислени думи и така публично да тури кръст на десарската тема от живота си. Но смелият Карбовски избегна сблъсъка и отново доказа, че просто обича нагласените и измислени скандали като например: историите на бабите джуджета от Ресилово,  как грък издигна в двора си паметник на войводата капитан Петко, как митрополити правят секс с роми сираци и ги учат на разврат и т.н.

В рекламния си разговор по Нова ТВ  Кеворкян все пак очерта приоритетите на реанимираната „Всяка неделя”. Символично, но не случайно тя се завръща на екран в деня на спорния и разделящ страната деветосептемврийски преврат. Алюзията е нещо като партизаните, които слизат от Балкана, за да освободят народа и да му дадат светло бъдеще. Така и Кеворкян се завръща с гръм, за

да пропъди чалгата, фолк певиците, скучните и гадни политици,

самозваните политически коментатори.

„Изглежда има някаква промяна в България - мен винаги са ме спирали преди изборите. Последния път, когато наближиха изборите през 2005 г., ме изхвърлиха. А сега срещу изборите ме пускат. Или нещо се е променило, което е малко вероятно, или по-скоро вече не им дреме от медиите", твърди Кеворкян. 

В действителност обаче в политическите и медийните среди открито се говори, че вадят мустакатия водещ, за да бъде нещо като „Голямата Берта” на германците, която да обстрелва всички, които искат да препънат Борисов и ГЕРБ за втори мандат. При тоталното монополизиране и дресиране на медиите у нас през последните години, просто няма как Кеворкян ей така за кеф, по хрумка на опусумите Иван и Андрей, да си развява свободно байрака в ефир. Наивно е  да мислим и, че някой ще пръска такъв огромен финансов ресурс, ако не се очаква поне стократен ефект. Показателен е и фактът, че всички официални медии, които пазят гърба на властта, само хвалят и величаят Кеворкян, напоително рекламират новото му предаване и не обелват и дума за връзките му с ДС или други зависимости, които са препъни камък за обективността му. 

Инак арменецът е майстор в занаята и ще се опита

като Кашпировски да насочва избирателите

към правилния избор. А той вече е ясен – всички политици са маскари, отчуждени от народа, говорят му неразбираемо. Положителните изключения  са единствено Тодор Живков, чието време трябва да се реабилитира и Бойко Борисов, който е до сърцата на обикновените българи. Странно тогава защо президентът Росен Плевнелиев със специално изявление твърди, че е притеснен от опитите за  реабилитация на комунистическия режим и Живков.

„Излиза Тодор Живков и говори за народа, а тези - за СПИН-а", даде пример мистър Всяка неделя, посипвайки с камъни главата на опонента на властта Сергей Станишев.

Всъщност имената на лидера на БСП и на Иван Костов неслучайно бяха единствено персонално споменати в програмното интервю на Кеворкян политици. Обяснимо е, ако за управлението на Борисов се появят изненади, то те ще бъдат свързани единствено с БСП и ДСБ, които имат  ресурс за някаква съпротива.

Реално Костов е стара тема за Кеворкян. В предишното издание на „Всяка неделя” по БНТ той хвърли огромна енергия за сатанизирането на министър-председателя от СДС и за слагачески пиар на царското управление. Най-честото острие в арсенала беше тогавашният главен прокурор Никола Филчев. Днес обаче Кеворкян

и дума не обелва за Филчев,

който беше открито уличен за съюзник в мафиотските игри на октопода Алексей Петров, за убиец на адвокатка, за вманиачен диктатор, подложил на страх и репресии прокуратурата и съдебната система. По същата схема на работа преди Станишев не беше интересен и за тежките му гафове като премиер на тройната коалиция Кеворкян не намери думи за критика. Чак сега, когато червеният лидер иска свалянето на Борисов, мустакатият водещ видя, че е жаден за власт, че иска да е лидер и на африканските социалисти, а сърцето му е в Кремъл.

Завръщащата се на екран от днес „Всяка неделя” вероятно ще играе и “здравословната” роля на тояга или бухалка. Кеворкян нарязва с коментар някой поръчан министър, депутат, или висш чиновник, а после Бойко му взима за назидание главата. Поне на такова нещо миришат острите нападки към външния министър. Кеворкян призова Николай Младенов  публично да се закълне в Талмуда по същия начин, по който преди това Бойко Борисов се е заклел в Библията. 

"Викаш го, даваш му да се закълне в Талмуда, защото бил евреин, и го питаш колко пъти ще вика сирийската опозиция и след това брой колко още атентати ще има в Сарафово", призова Кеворкян и онагледи с пример защо Младенов е далеч от обикновените българи във всяко едно отношение: "Аз просто не го харесвам. Не харесвам външен министър, който играе еврейски танци на сватбата си". Но не е изключено Младенов да не е харесван и заради ясната му позиция към дипломатите, работили за ДС. Показателно обаче е, че първият дипломат на държавата вече 24 часа е парализирана от изявлението на авторитетния журналист и не реагира, а това показва, че

играта с тоягата,

която до сега вършеше Бареков, може и да сработи.

От днес „Всяка неделя” се възражда на екран. Очакванията и суперлативите за предаването и водещия са огромни – легенди, институции, най, най! Но и за митовете в журналистиката не е изключение онази народна приказка, че царят на слепите е с едно око.