Когато кремълски гръм удари ЧЕЗ, как ехото заглъхва

БСП няма да протестират срещу руската ръка върху едно стратегическо за България дружество

Гинка - щастливата собственичка на ЧЕЗ

Гинка - щастливата собственичка на ЧЕЗ

Светослав Пинтев 

Когато по родния ЧЕЗ удари кремълски гръм, как ехото заглъхва.  Такава пиеска се очертава на родното позорище, дано ми прости 
Яворов,  но съвсем не веднага. Просто няма начин.  Ще видим да опитват и това, но на този етап нищо не заглъхва, а кънти все по силно и по-силно.
  Просто няма как да е иначе, защото обществото подпали по темата, а БСП я подгряха до червено. Навярно вече горчиво съжаляват  
Сгазиха лука, ще се наложи май

да ручат жабетата 

„Руската връзка“ в скандала изскочи неочаквано за публиката, но съвсем закономерно в условията на хибридната война, водена срещу държавата ни.  По партийните върхове на основните партии несъмнено знаят повече подробности по въпроса, но ги е срам да ни ги кажат.  А някои може и да не знаят, да не са им казали какви са плановете, ако съдим по ставащото.  Крайно интересно е например, че БСП мълчат оглушително, след като изсипаха един ТИР обвинения по случая. Може вече  да са усетили, че са се набутали в една от атаките на хибридната война и могат сериозно да объркат плановете на господаря на Кремъл. А какви шамари ще плющят тогава, не ми се мисли.  Какво ще правят сега. Няма да протестират срещу руската ръка върху едно стратегическо за България дружество, това е ясно. 
Социалистите май са 

В цунгцванг(нем. zugzwang)

 Така  се нарича, както знаете, онова положение в шахматната партия, при което си притиснат да  направиш ход, който води до влошаване на позицията или направо до собствения ти мат. 
Едно е сигурно, тази тема вече не е изгодна за никого  и ще се направи опит да бъде заметена под черджето.  Да заглъхне, ама как да стане?
 Най-интересно  е как ще опитат да го направят тези, които думкаха тъпана, още повече, че изскачат все повече  стряскащи подробности. 
 Грузинецът Паата Гамгоинешвили, кавалер на съветски орден "За личное мужество",  осигурил част от парите от сделката за собствеността на ЧЕЗ в България, съобщи чешкото издание "Лидове новини", което нашенците в родината на Швейк наричали чешкия в. „Дума“, част от империята на премиера на Чехия Андрей Бабиш. Днес то излезе с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком". За разлика от изданието на нашите социалист , чешкото обаче изглежда не се притеснява да разкрива някои от играчите зад кулисите, дори да имат връзка с Москва.   А така бяха осветени нови измерения на скандала.
 Медалчето за личното мъжество на грузинеца, който строи най-големите сгради в Москва,   несъмнено води до връзка с КГБ, днес ФСБ. И като стана дума за служби…
Много е интересно 

какво са направили от ДАНС по въпроса? 

Знаят ли нещо повече от това, което изтече в медиите.  Собствеността на ЧЕЗ в България е пряко свързана с националната сигурност, ако нямате нищо против, говорим за едни 3 милиона абоната, които може да останат без ток, да кажем. Или за получат петорно по-високи сметки, филм, който вече сме гледали. И той определено не е шведски, а съветски.
 Който държи дружеството може спокойно да дестабилизира трайно страната, да свали едно правителство за дни, даже за часове, както, апропо, се случи през 2013 г.  А тогава хибридната война все още беше в „меката си фаза“. 
 Ако  ДАНС знаят повече, защо не са взети мерки? Как беше допуснато да се стигне до тук? Какво изобщо работят там? Или проспаха аферата „ЧЕЗ” както проспаха и аферата „КТБ”? Същото се отнася до Външното разузнаване, защото говорим за сделка на друга страна, която продава стратегическия си бизнес у нас.   Грузинецът, между другото, бил  член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци" в София. Ама ЧЕЗ не е „Илиянци“.  И тук идва най-интересното. Въпросният грузинец 

бил създател на банката  "Славянски кредит" 

Че и  председател на управителния й съвет. Това най-вероятно дава обяснение коя е мистериозната банка, финансирала Гинка, държаща толкова силно на конфиденциалността.
Всички тези „подробности“ поставят страховити въпроси.  Ето още малко от тях.
„Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая  - почти половината от цената е финансирана чрез кредит от офшорни фирми. Част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс":  Една от офшорните фирми се казва "Score Trade" и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. „Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити“ , заяви в "Хоризонт" на БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини"
Енергийният експерт Стефан Гамизов тази сутрин първи намекна за руска връзка в скандала „ЧЕЗ“, като написа  във "Фейсбук": „Дали да не започна с новината от Чехия от преди малко, че половината от парите за сделката на г-жа Върбакова идват от офшорни фирми, свързани с Русия и част от тези фирми са описани в Панама пейпърс? 
Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, уточни пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията: 
„Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това е, за съжаление, много лоша тенденция - че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите. /.../ Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката - да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България“, заяви той. 
Във връзка с това Владимиров отбеляза още, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.
Българската държава трябва да убеди чешкото правителство да рестартира процедурата, заяви Христо Иванов от „Да, България“ , като допълни: “ И не с аргументи за законосъобразност или след доказване на някакви разкрити нередности, а защото това е от основен наш интерес. Досега тези активи са продавани като залежали кнедли на съмнителни туристи от Източна Европа.“ Когато не си направил нещо, което е твой интерес, няма да развълнуваш дори Темида, ако всичко е законосъобразно, за съжаление. Да не говорим за бога на войната.