Матушката господарски мълчи за визитата на Батюшката

Във външно министерство се „поТготвят” за гостуването на Путин или след като „побойникът” Симеон Дянков обеща да „напляска” руснаците  Иво Инджев

 

Не намерих руско потвърждение на твърдението, разпространено от нашенския в. „Стандарт”, според което Путин наистина ще дойде в България, но не през ноември, както вече два пъти самотно предрече Бойко Борисов, а през декември.
Никой нищо не знае по въпроса, с изключение на „Стандрат”, при това с източник, който претендира да пише от Москва:
„Москва. Руският президент Владимир Путин е отложил с месец идването си в България, научи “Стандарт”. По предварителна информация той трябваше да е в София на 9 ноември за подписването за “Южен поток”. Както и да направи символична първа копка с премиера Бойко Борисов в Провадия, където се очаква да излиза тръбата на българска територия.
Путин обаче ще дойде през декември, като точната дата още не е ясна. По-вероятно е руският президент да дойде в началото на месеца след визитата си в Турция. 9 ноември досега не бе потвърдена дата от Кремъл за визита в София. Тя обаче бе съобщена от премиера Бойко Борисов. Промяната на визитата не е заради липса на готовност на българската страна, уточниха източниците на “Стандарт”.

Путин отложи за 3 декември посещението си в Анкара, което бе планирано за 14 и 15 октомври. От началото на ноември за декември е преместена и визитата му в Индия. Путин пропусна и 4-странна среща в Пакистан за Афганистан в началото на октомври.


Вариантът руският президент да дойде през декември не бил нов. Засега е ясно, че той ще е

на работно, а не на официално посещение

Във Външно министерство се потготвят за визитата като пишат опорните точки за разговорите на българската страна с Путин”.

Няма да коментирам как точно във външно министерство се „поТготвят”, като не знаят кога и изобщо ще намине ли пак Батюшката да ни уважи след заканите на Борисов да не преговаря, ако не му дойде на крака самият Путин или след като „побойникът” Симеон Дянков обеща да „напляска” руснаците . Но ще припомня, че Путин е докачлив и злопаметен като световна примадона.

Ако някой не е прочел в ivo.bg каква е истинската причина Путин да направи на маймуна Първанов, да го води за носа до последно и накрая да не дойде на енергийния му форум в София през април 2009 г., ще повторя ( според наистина достоверни източници): Батюшката бил страшно обиден във връзка с планираното присъствие в София на омразния му грузински премиер Саакашвили.

Връщам се към този епизод, за да дам база за сравнение. Ако Путин се обижда толкова люто, че са дръзнали да го поканят в компанията на напляскания от него Саакашвили, как ли е реагирал на поканата да си говори с готовия да го напляска Дянков и на (уж) шантажиращия го Бойко Борисов, който на пръв поглед му поставя ултиматум лично да дойде и да подпише за „Южен поток”( а после се умилква извинително пред ИТАР-ТАСС, която дори не му задава въпрос по темата)!

Представихте ли си

тази фантастика

как Борисов извива лапите на руската мечка, а Дянков й пляска шамарчета? Добре. А сега се събудете и погледнете истината в онова око, което не намига съучастнически: Борисов и Дянков посмъртно нямаше да проявят „храбростта” да се репчат на Путин, ако това театро не беше съвместно планирано с цел да им създаде алиби на български юнаци в защита на националните интереси, които те се канят да …предадат и по тази причина им е нужен (фалшиво създаден) авторитет на борбени патриоти, отстъпили по чисто „прагматични” причини националния суверенитет върху газопреносната ни система с очаквана от това полза, изразяваща се като някой и друг милион печалба- както вече си признаха- след цели 15 години.
Вестникът обаче, който не за първи път служи за пощенска кутия на кремълските манипулации срещу България, продължава с „уникалната” си новина, която обилно и безкритично плъзна в медийното пространство на покорно притихналата в очакване България.
„На 9 ноември обаче е 100% сигурно, че ще бъде подписано Окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода “Южен поток”, информираха отлично информирани източници на „Стандарт”. За целта в София пристига председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.”

Както се вижда, дори и да не е вярно ( защото в това надлъгване всяка „новина” е предпоследна), явно ни подготвят ,че е приемливо (защото няма реакция от страна на Борисов). Излиза, че т.н ултиматум на Борисов може да бъде пренебрегнат с лекота: господарят праща един от обслужващия персонал да подписва с българския премиер, който се опитваше да внуши някаква заплашителна ( за „Газпром” и Кремъл) българска независимост с имитиране на гняв по повод „вероломния” ( по израза на Борисов) руски иск от 1 милиард евро като компенсация за АЕЦ „Белене”.

Матушката господарски мълчи за благоволението на Батюшката и ни оставя благосклонно, изправени на нокти, да си ги гризем в очакване на щастливото събитие, за което едни местни нещастници ни подготвят със североизточен поток от активни медийни „мероприятия”.