Мистър Панорама: Засрамете се, Ваше светейшество!

Архонството е чуждо на православието и не е част от традициите на Българската православна църква. Напоследък обаче този въпрос все по-често се повдига. Ваши светейшества, това, което правите е само за пари. Не ви интересуват православните проблеми и проблемите на хората. Засрамете се! 

Това заяви журналистът Иван Гарелов в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ-7. 

Повод за емоциите бяха нападките на Светия синод срещу журналиста от БНТ Горан Благоев. Благоев постави остро проблема с нароилите се напоследък т.нар. архонти, които получават титлата след парични дарения.

Преди година БПЦ изрази позиция, че архонството наистина е чуждо на православието. Сега обаче се нахвърли на журналистите, които коментират темата.

Мълчат за досиетата, а се ежат за архонтството. Това е пълно безобразие, коментира на свой ред Емил Кошлуков. Според него Църквата е длъжник на българския народ. Славо Богу, че вярата е по-силна от простъпките на този или онзи.

Той и Гарелов бяха единодушни, че заради бeзпринципното поведение на БПЦ други вероизповедания печелят все повече привърженици в България. Католиците, например, имали все по-голямо влияние в Пловдивско. Много млади хора приемали католицизма. Секти пък работят успешно с българските цигани.

Според Гарелов в България няма свободни медии. 

Преди време натискът върху медиите беше политически. Беше въпрос да устоиш. Много важна се оказа обаче личността на отделните журналисти. Именно личностите удържаха фронта, коментира мистър Панорама.

По думите му сега натискът е икономически, финансов. Играят големи корпоративни интереси. Малко са журналистите, които отстояват своите принципи, категоричен е Гарелов.

Случаят с Ася Пенчева, осъдената журналистка от Русе, бил много показателен. 

Осъдиха я, защото си е свършила професионално работата, но съдът отказа да чуе касетата със записа на разговор за насилие в дом за сираци. После жената, разкрила какво се случва там, се отметнала от думите си и съдът посочи Пенчева като виновна. Това е много лош прецедент, припомни историята Гарелов. Според него всички журналистически организации трябва да излязат с декларации в защита на тази журналистка. 

Формално СБЖ го има, но какво върши не се знае. Има и два издателски съюза. Не им пречи да реагират, но мълчат, коментира още журналистът.