Москва не вярва на сълзи, г-н президент, и няма приятели - само слуги

Румен Радев е жертва на „другарски“ предизборен огън, но се прави, че не е разбрал

Румен Радев

Румен Радев

Светослав Пинтев 

"Посрещнах Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик, каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев.  След десетдневно мълчание за унижението, на което беше подложен той, а в негово лице и всички ние. .… Щеше да опровергае поговорката, че мълчанието е злато, ако беше се ограничил с това изречение, но не би.  
"Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", добави Радев. Жалко само, че няма нищо християнско в това да унижиш един народ, за да демонстрираш арогантност и имперско малоумие, които ще се харесат на избирателите на другарчетото ти от КГБ Владимир Владимирович.

Според президента е важен въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”.  Това е кристално ясно, както би се изразил Остап Бендер, това е шайката на Путин. 

„Доста мизерно изпълнение“

Това би добавил Великият комбинатор.
 Мнение, което впрочем споделят много руснаци, както стана ясно от коментарите им в сайтовете.  
На Илияна Йотова беше възложено да е една идея по-остра: „Тонът на руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив. За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания”. Жалко само, че ги превърнаха в държавна тайна. Нямаше ли да е чудесно, ако още в началото ни бяха пуснали да чуем тази „точна, хладнокръвна и с ясни послания реакция”.   Да се освестим малко.

Преди десетина години един руски журналист беше писал, че Путин прави всичко възможно да отчужди от Русия единствения народ, който все още обича руснаците искрено, по исторически причини. 

Говореше за българския народ

 И, че това е извънредно глупава политика, от която тепърва ще се берат горчиви плодове.  Е, днес това е факт. И политиката става все по-глупава, като граничи с гротеската. 
Не помня как се казваше този журналист, не знам и дали е жив все още. Мнозина с подобни мнения загинаха при неизяснени обстоятелства. В Русия за последните десетилетия бяха убити доста над 100 неудобни журналисти. Днес голяма част от останалите пеят в хора на официална Москва, какво да правят.
 Нищо чудно, че в ефира на държавната телевизия призовават 

Путин да смени властта в България и Украйна

 Един рефрен, който безсрамно прозвуча от устите на нашенските поклонници на кремълския император на Шипка. 
Не помня какво беше точно направил Путин преди десетина години, но то несъмнено е било само първата крачка по този път.   Посещението на главата на Руската православна църква у нас е връх и апотеоз в тази му политика. Засега. Не е толкова лошо, че патриархът блесна с безобразното си и назидателно държание, каквото не си е позволявал самият генерал Каулбарс, нито дори генерал Решетников… 

Все повече хора у нас си отварят очите

 за манталитета и крайната, да не кажа безкрайна, ограниченост, за бандитската арогантност на властващите от кръга на руския президент. Несъмнено патриарх Кирил е един от тях.  Несъмнено той дойде тук с цел да направи  тази провокация. Нямаше значение колкото  добре е посрещнат и дали е обгрижен като василевс. Защо ли? Първо, защото тя бе нужна за намирането на враг, който да бъде посочен. Изборите са след дни, а гласуващите малко, ако не ги е разгневил някой предател, някой враг, някой вълк в овча кожа. Българският народ е много подходящ за тази цел.  И без това не е съществувал допреди Русия да тръгне към Константинопол, ако се вярва на  богослова Волен Сидеров.  Нищо, че сам патриарх Кирил призна, че Руската православна църква се е родила благодарение на българската. 

Президентът Радев мълча 10 дни

 Нямаше и какво да каже, защото бе поставен в крайно неудобна ситуация. Той беше публично унижен от патриарх Кирил, заклеймен от руски политици и журналисти.  А положи толкова усилия да им се хареса.  Очевидно Путин е готов да жертва и него, за да увеличи с мъничко гласуващите. Почитателите на Радев вече не знаят на кой Господ да се кланят.  Не е лесно да си жертва на „приятелски“ огън.  
Допускам, че президентът Радев, бидейки доскоро далеч от политиката, не е знаел с какви хора си има работа, искрено е вярвал, че България трябва да има по-сърдечни отношения с Русия, че тя е била притисната, за да е агресивна, че  путинистите са хора, с които можеш да се разбереш.

Жестока заблуда

 Може би Румен Радев не се е задълбочавал в книгите от руски автори, които още преди години разкриха манталитета на Путин и обкръжението му, неговата пряка връзка с престъпния свят на Русия, едни общи пари, както казваше Александър Литвиненко, не е чел необоримите доказателствата на този бивш офицер от руските служби, убит с полоний насред Лондон, че ФСБ е взривявало руски блокове в Рязан, за да създаде повод за втората чеченска война и да надъха за мъст момчетата от Рязанското висше въздушнодесантно училище. 
Много държавници по света, да не кажа всички, се направиха на разсеяни тогава и направиха фатална грешка. Предпочетоха да не се задълбочават във фактите, да го оставят да си прави каквото си иска в страната си.  Не реагираха, когато излезе истината за начина, по който се управлява Русия. 

Сега вече е малко късно да вият

А руските политици направо да ти напълнят душата. "На власт в България сега се намират предатели и негодяи. Кой е този човек Радев, за когото се радвахме и ръкопляскахме, когато го избраха, защото е проруски настроен. Но този човек в кавички е продал вярата си и народа си, той сега се кланя на разни содомитски държави и на Турция", заяви в предаването "Защо България забрави руската кръв" близкият до Кремъл бивш депутат от "Справедлива Русия" Семьон Багдасаров. Това е начинът на мислене на тези хора, г-н президент. Те не търсят приятели и партньори, а слуги, крепостни селяни.  Дори в президентството ни…
Това е истината, за съжаление, време е да я проумеете, ако сте истински патриот.  
Ще е поучително да видим 

какво мислят историците за казуса

Те най-добре могат да го оценят. 
В предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ на БНР проф. Христо Матанов, бивш председател на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, направи прецизен анализ на нелепия скандал:  „Патриархът, който идваше тук като политически емисар, защото аз не видях нищо духовно в цялата визита, предаде нещо, което нанесе доста силен удар както на тези, които почитат Русия, така и на президентската институция, за съжаление“.
Той припомни съветския филм от миналото „Москва не вярва на сълзи“
Лента, чието недвусмислено послание е,  че политиката на Москва се налага,  а другите трябва да слушат какво им се казва и да козируват. Според него, патриарх Неофит няма в никакъв случай да отговори на изказването на патриарх Кирил, тъй като поне пет митрополити в Светия синод „хранят меко казано топли чувства към великия източен голям брат“. Ако пък отговорят светските власти в лицето на президентство или изпълнителната власт, ще излезе, че дават отговор на изказване на духовно лице и ще им се каже, че се месят в работите на църквата, макар според него, посещението да е било „чисто политическо“ 
Твърдението, че няма стенограма от срещата с Патриарх Кирил  е доста абсурден опит работата да се замаже. 
 Руската страна пусна видеозапис, имало е аудиозапис, но…

Проф. „Пламен Павлов коментира: „Отношенията между двете държави, нещо, за което мисля, че България в случая няма никаква вина. Напротив, мисля, че даже повече, отколкото може би домакинството и любезността повеляват, Патриархът беше в центъра на вниманието, той получи изключително радушен прием. И изобщо тук не виждам никакви причини за недоволство. А това, че са споменати загинали от различни народи и от територията на днешни държави, които участват във войната и остават костите си в България, това е нещо напълно нормално. И това се правеше още от времето на социализма, още тогава, когато се говореше за Руско-турската освободителна война се споменаваха и финландци, и украинци, и поляци, и белоруси, и т.н. Така че този гняв за мен до голяма степен е абсолютно престорен и тенденциозен. Но аз не мога да си обясня, тоест, не че не мога да си обясня, но не мога да приема този тон, който той държа пред държавния глава на една суверенна държава, която е член на НАТО и член на Европейския съюз. Това е нещо недопустимо.“
Доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право ,  написа в събота във Фейсбук, на шега: „След нападките на руския патриарх Кирил срещу проявите на българската национална политика, най-сетне българския патриарх събрал смелост и репликирал Кирил, припомняйки му, че все пак Православната църква е една, следователно гостът би трябвало да избягва да говори за две църкви, тъй като Православната църква е една - една и съща, Тяло Христово, което се намира на различни места - в България, Руси, Сърбия, Гърция и т.н. Руския патриарх бил обаче толкова раздразнен, че не изчакал българския патриарх да се доизкаже, прекъснал го и му отговорил: "по-добре с партията на Зюганов да сме едно цяло, защото тя и духовно и политически е по-близко до нас, отколкото вие".
Партията на Зюганов е комунистическата партия на Русия, за сведение.  Дори да е шега, звучи зловещо.  И не за друго, а защото е твърде близо до истината. 
Москва не вярва на сълзи, г-н президент. И няма приятели…Само слуги.