Първанов губи последна битка с говорителката на профкомитета в БСП

"Комунистите воюват със войната" гласеше един от култовите маршове на БКП - "Комунисти, комсомолци, пионери" преди повече от трийсет години.

В момента абсурдната ситуация в БСП е подобна, а стожерите на социализма станаха за смях и повод за нови подигравки от страна на премиера Бойко Борисов. Фитилът на последната бомба, която избухна в столетницата, запалиха депутатите и съпартийците Антон Кутев и Корнелия Нинова. В изказване народният представител сравни социализма със СПИН, след това пък колежката му го призова да се извини и да подаде оставка. Чувството за хумор на Антон Кутев постави началото на словесна вътрешнопартийна война в БСП. Проблемите в партията се предавали по полов път като при синдрома на придобитата имунна недостатъчност от бащите си. 

Ответният огън дойде също от средите на БСП. Корнелия Нинова се засегна от думите на колегата си и поиска той да подаде оставка, а ръководството на партията да се разграничи от него, тъй като е разгневил членове и симпатизанти на левицата. Нинова интерпретира по свой начин думите на Кутев, които определи като нечувани и обидни. В изявление до медиите тя заявява, че според нейния колега социализмът е тежка болест и който се докосне до нея е обречен ако не на смърт, то поне на мъчителен живот.

Корнелия Нинова стигна и по-далеч - че ако някой все пак реши да направи саможертва да стане социалист, то трябва да отговаря на поне едно условие - или баща му и дядо му да са били такива или да си намери някой социалист за полов акт. Всички други не стават." Задочно Кутев пък отговори, че тези думи не са негови, а на Корнелия Нинова и че няма намерение да подава оставка. Размяната на реплики вляво предизвика коментари в интернет пространството на тема СПИН ли е БСП и предава ли се по полов път. И множество разсъждения за социализма, твърде далеч от марксисткото съчинение на Димитър Благоев - "Що е социализъм и има ли той почва у нас?". 

За никого не е тайна обаче, че след промените в избирателния закон лидерът на левицата Сергей Станишев вече няма да има право да води партията догодина. Ако БСП иска да влезе в парламента, трябва да си намери нов лидер при положение, че Станишев бъде преизбран тази година за председател на ПЕС. Въпреки че все още нищо не е ясно, битките в партията-майка са в разгара си. Бившият президент Георги Първанов постепенно настъпва в териториите на зайчето от ръкава си, както нарече Станишев вече съюзникът му Румен Овчаров. Кутев, който е сред поддръжниците на европейския шеф на социалистите, пусна бомбата в най-подходящия момент – в края на август, когато няма почти никакви политически новини с ясната мисъл, че скандалът ще бъде отразен от всички медии на първо място.

Хора от „Позитано” 20 споделиха пред Faktor.bg, че пиарите на Сергей Станишев са го посъветвали да разбие окончателно Първанов преди предстоящия конгрес на левицата през есента. Бившият президент пък избрал Корнелия Нинова, която говори като член на профкомитет в завод. Тя била най-подходящата, тъй като все още никой не я свързва все още с агент Гоце за разлика от Мая Манолова и Кирил Добрев, които бяха „почетни” съоснователи на провала АБВ. Ренегатката от СДС Нинова била последната надежда за Първанов преди конгреса, която можела да обърне монетата, но елементарно скалъпеният скандал нямаше ефектът, който очакваше бившият държавен глава. В същото време се очертава нова уния около Румен Петков и Румен Овчаров.

Двамата готвят нов „проект” в партията, но все още не се знае накъде ще залитнат двамата Руменовци и хората около тях. Зад гърба на Станишев и Първанов те обработват местните структури на БСП, които фактически са основният фактор на конгресите. Засега те са успели да прикоткат червеният общинар Милко Багдасаров от  Кърджали и вечният депутат от Търговище Румен Такоров. Преди изборите партийните инженери в БСП са решили да включат целия си ресурс, за да бият ГЕРБ и да върнат изританата Татяна Дончева. Всичко обаче ще бъде решено на конгреса през 2013 г., а на този се очаква все още нестабилният Първанов да опипа за пореден път почвата. Пълният пиар на бившия агент от ДС отново прави Нидал Алгафари, който подготви президентската кампания на считания за глава на Октопода Алексей Петров.