Първанов точи червена алебарда за Станишев наесен

Конструкторите на „Позитано” 20 готвят нова схема, по която да продължи пътят на столетницата.

Кукловодите в БСП начертаха нов план за развитието на БСП, който се пази в пълна тайна, научи Faktor.bg от свои източници в централата на социалистите. Основните играчи в БСП са твърдо решени да сменят ролите на Георги Първанов и на Сергей Станишев, като „ръкоположат” агент Гоце за лидер на партията и се опитат да избутат бившия премиер Станишев в ръководството на ПЕС. След провала на четирите последователни вота – за парламент, за евродепутати, за президент и на кметските избори, в столетницата стават все повече недоволните членове, които искат промяна. На конгреса през май Първанов се отказа от битката за лидерския пост в партията. Въпреки че масово това се прие като изненада, според някои анализатори ходът на бившия държавен глава е бил напълно очакван и предсказуем.

Целта на Първанов е била единствено да опипа почвата и да провери къде се намира във време разделно в момента. След конгреса обаче един по един основните членове на БСП започнаха да свалят маските си. Първи срещу Сергей Станишев застана Румен Петков, за когото отдавна се знае, че е сред най-близките хора на Първанов. След него към идеята за смяна на Станишев се присъедини и синът на покойния Николай Добрев – депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев. Очаква се в отбора на агент Гоце да се присъедини и червеното парламентарно острие Мая Манолова, която заедно с Добрев бе почетен гост на провалилото се президентско АБВ. След краха на мистериозните проекти през двата мандата на Първанов, той реши отново да се завърне в БСП. Рискът обаче, както за Станишев, така и за бившия държавен глава е огромен, след като си скъса партийната книжка, когато влезе в „Дондуков” 2.

Вторият мандат, който избирателите основно от червения електорат му дадоха, не е гаранция, че отново може да оглави партията. През 2006 г. той нямаше реални съперници на президентския вот, който спечели на балотаж срещу Сидеров не без огромната подкрепа на ДПС. В същото време на „Позитано” 20 са разкрачени между Сергей Станишев и Георги Първанов.

След ваканцията на Народното събрание се очаква нов пленум, на който най-вероятно ще се реши да бъде свикано ново събрание на конгреса през есента. Все още има хора като Корнелия Нинова, Ангел Найденов, проф. Андрей Пантев, Георги Пирински, бившите министри Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев, Евгений Желев и Емилия Масларова, както и бившият „куку” Петър Курумбашев, които не са решили към кой от двата лагера да отидат. Напоследък пък бившата червена депутатка Татяна Дончева също залитна към Георги Първанов, като заяви в сутрешен блок, че го предпочита като лидер на БСП пред Станишев. Няма да е изненада за никого, ако с „Движение” 21 юристката се включи по-широка лява коалиция. На няколко пъти в интервюта тя не отрича носталгията си по „столетницата” и нейното вероятно завръщане на бял кон.

Като един от основните козове на Първанов пък другарите му виждат топлите отношения с Ахмед Доган, на когото той връчи мандат за съставяне на тройната коалиция. За разлика от Сергей Станишев, който охлади отношенията си с ДПС, бившият държавен запази добрия тон с ДПС. Въпреки привидното забвение към Сокола от страна на водещите партии, той неведнъж е показвал, че знае как се печелят избори и как се обръща резултатът. От друга страна Първанов държи като възможен силен коалиционен партньор Меглена Кунева. Бившата еврокомисарка засмука четирима знакови фигури от СДС, както и свои бивши съпартийци от НДСВ в новата си формация „България за гражданите”.

Пред Faktor.bg лидерът на земеделците Георги Пинчев призна, че се готви съюз между неговата БЗНС и ЕНП на Мария Капон. В новия пакт пък Олимпи Кътев добави НДСВ и СДС. Най-вероятно към новата коалиция ще се присъединят Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев, които подкрепиха „сините” на местните избори в София и по този начин си разчистиха пътя към десницата. Говори се, че те стоят и зад елиминирането на Иван Костов и провала на Синята коалиция. Така докато в единия лагер социалистите се борят за милостта на Кунева и Доган за съставяне на нова тройна коалиция догодина, пред ГЕРБ засега алтернативата за партньорство остават РЗС и новият проект, който подготвя разпиляната десница. Единствената енигма остава Волен Сидеров. Той засега заяви, че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с щаба на СДС.

{fcomment}