Политици, полицаи и журналисти видяха, но не разбраха атентата в Сарафово

Глупавите версии на МВР се разпространяват напълно безкритично, заради което и медиите падат в очите на народа Крум Благов

Удивително е колко глупости се изприказваха за атентата в Сарафово за толкова кратко време.

Първото, което ме удиви, беше вълната злостни антиеврейски и антиарабски коментари във форумите. Толкова омраза и коравосърдечие ли има у българите? Ужас!

Второто – нелепостите, казани от медиите. Един новинарски сайт например писа: Наш кореспондент на мястото на събитието предаде, че има опасения, че сред пострадалите има и хора от други националности.

Третото – прибързаната реакция на нашите политици. Атентатът, според премиера, бил непредотвратим, а според президента – нямало да навреди на нашия туризъм. Нито първото е вярно, нито второто. Взривът на Сарафово отекна в целия свят и години наред ще отказва туристи да идват у нас. Негативните последици ще се усетят още в следващите седмици. Това си е терористичен акт срещу България, при това един от най-тежките в цялата ни история. Аз бих го сложил в Топ 10. Ако такова нещо може да се случи на някого у нас, значи може да сполети всеки.

Четвъртото – пълната несъстоятелност на версията за атентатора. Според вътрешния министър той бил камикадзе, дошъл в България преди няколко дни. Ако това е вярно, какво е правел той в автобус за трансфер на израелски туристи от летището до хотела? Там всичко става по списък, а списък е имало. В официалното съобщение на пресцентъра на МВР се казва:

В 17.24 часа, при качването на част от туристите в автобус за трансфер до курортен комплекс „Слънчев бряг”, е произведен взрив. Според предварителните списъци на автобуса е трябвало да се качат 47 пътника.

Ако този човек (или багажът му) наистина е бил в рейса, значи има тежко нарушение на правилата и атентатът е можел да се предотврати не с охрана и с бдителност, а само със стриктно спазване на процедурата.

Освен това, пак цитирам Цветан Цветанов, се предполага, че бомбата е избухнала в товарния отсек. Тук му вярвам. На снимката, публикувана в сайта на МВР, се вижда, че подът на автобуса назад се възвишава така, че той е станал амфитеатрален. За какъв камикадзе тогава говорят? Някой е оставил експлозив там кой знае кога и къде – и дим да го няма, както се пее в шлагера.

Разните му там антимафиоти и агенти за национална сигурност за пореден път започват разследването с PR акция – „установихме извършителя по горещи следи”! Спомням си, че преди три години в Благоевград взривиха един гараж и загинаха майка и дете. И тогава бързо-бързо хванаха „виновника” и го показаха по телевизията – един изплашен арменец, на когото семейството дължало пари. Е, после го пуснаха по липса на доказателства и случаят остана в графата „неразкрити”. Боя се, че и сега ще стане същото.

Предполагаемият атентатор бил с американска шофьорска книжка – ами къде му е паспортът, с който е минал границата? Съмненията паднали върху него, защото главата му била далеч от тялото. Леле! Къде им е умът на тия, дето приказват такива глупости? По тяхната логика и те попадат сред заподозрените.

Пето – не чух нито един журналист да задава очевидните въпроси, които хрумват на публиката и могат да бъдат преписани от форумите. Необмислените изявления на политиците са си за тяхна сметка, но глупавите версии на МВР се разпространяват напълно безкритично, заради което и медиите падат в очите на народа.