Поредната трудна година за Русия -„прогресът” отново се отлага

Руснаците имат готов отговор за своите беди: за всичко са виновни американците

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов, специално за Faktor.bg

Българските русофили се възторгват от Русия, но не е морално да се „фили” държава, в която народът страда. В царско време Русия е „затвор на народите”. В съветско време е „империя на злото”.  В царско и в съветско време властта в Русия мачка и изтребва хората като буболечки. Това вече е добре известно – разстрелите, геноцидите,  гладоморите, концлагерите, депортациите. Вярно е, че за разнообразие отвреме навреме пускаха по някой Гагарин в Космоса. Но космосът и той е като Русия – не е място за живот. Затова дори и Гагарините се налагаше да се върнат скорострелно на земята. А там ги очакваше същото – от глупави по-глупави „партийни и държавни ръководители”, „победни”конгреси, дрънкане на оръжие. 
Но мина време и на „съветските хора” им се отвори парашута. Падна Берлинската стена. Много народи – от Балтийско до Черно море, си поискаха свободата и независимостта. Пожелаха нормален живот. Оковите падаха, а руският президент Борис Елцин отиде на изповед в изповедалнята – американският Конгрес. 

На 6 януари 1992 г. пред американските конгресмени той се изповядва: 

„Комунистическият идол рухна... на нашата земя ние няма да му дадем да възкръсне. Опитът ни научи, че комунизмът няма човешки облик. Свободата и комунизмът са несъвместими. Ние чувстваме голяма отговорност за успеха на нашата промяна не само пред руския народ, но и пред гражданите на САЩ, пред цялото човечество.  
Днес свободата на Америка се защитава в Русия. Ако реформите в Русия се провалят ще трябва да се платят много стотици милиарди долари, за да се компенсира по някакъв начин тази загуба.....” 

Изповедта си Борис Елцин завършва с думите: „Господи, благослови Америка!” 

Промяната и реформите в Русия не успяха. Старото се повтаря, новото никакво го няма. Отново се нападат държави, предприемат се военни авантюри, плаши се светът с „невиждани” оръжия, развиват се фантасмагории – за „център на православието”, за „руски свят”, за „славянско обединение”, за „евразийско бъдеще”. Отново се преследват противниците на режима. Има и куриозни случаи. На 21 февруари 2012 г. полицията в Москва арестува едни мили девойчета, които в катедралата „Христос Спасител“ изпълниха песента-молебен „Богородице, изгони Путин!“ От пънк-рок групата „Бунтът на котенцата” явно бяха разбрали, че само Господ или Богородица могат да свършат тая работа. По друг начин властта в Русия не се сменя. 

Днес Кремъл отново е обхванат от манията да „обединява руските земи”. Според публициста Алексей Широпаев управниците смятат, че създаването на „евразийска империя” е признак за „прогресивност”. Но нима разширяването на територията е „прогрес”? Руската империя също граби чужди територии, но спира буржоазно-капиталистическия прогрес. А съветската империя беше абсолютно регресивна. Само изключенията в нея бяха „прогресивни”. Тя затова и се разпадна. Според руския публицист само 

„степента на интегрираност със Запада е единственият ясен критерий за прогрес” 

Управляващите днес Русия не искат страната им да прогресира. И техните планове за нова „единна държава” , за „евразийска интеграция” са вредни. Те са вредни не само за света, както би казал Борис Елцин, а за самия руски народ. Защото всяко изоставане от прогреса след това трудно се наваксва и „иска жертви”, както обичаха да казват съветските болшевики, а след тях и папагалите им– българските комунисти. Проблемът е, че жертви дава народът, а не „началниците”. Излиза така, „бляд”, че всяка година за Русия е „трудна година”. Тук вече цитирам „Трудна година” – новият хит на руския бард СемьонСлепаков, Но не е „песен” анализът, който прави Никита Исаев – директор на Института за актуална икономика,  публикуван в „Газета.ru. със заглавие 

„Петрол по 30 долара: какво със страх очакват руснаците” 

Ключовата дума в този анализ е БЕДНОСТ, защото през 2018 г., „бедните хора в Русия станаха повече”. Официално те са 19,2 милиона души, но според експертно изследване на Руската академия на науките  броят им е 32 милиона. Към този факт се добавя и уникалната Путинова идея руснакът да работи до гроб. Да плаща цял живот отчисления за пенсия, но да не доживее до нея. Получава се изравняване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота. Целта е руснакът да отиде в рая, както му обеща руският президент, преди да се пенсионира. Така се спестяват едни големи пари,  за да има, какво да лапат  политиците и олигарсите. Горивата поскъпват, хранителните стоки – също. Федералният бюджет продължава да зависи от цената на петрола, тъй като  приходите от продажбата на петрол и газ формират 46,5 % от него. А пазарът на тези суровини продължава да е несигурен. 

Руснаците имат готов отговор за своите беди: за всичко са виновни американците! 

А некадърните им управници в Кремъл са невинни. Виновен е Доналд Тръмп, който „за да понижи цената на петрола е готов на всичко”. В такива случаи нашият умен народ казва: виж им акъла, пък им скрой ушанката. 
Руският анализатор прогнозира, че след като Катар е напуснал Организацията на страните износителки на петрол и след като Саудитска Арабия „изпълнява волята на САЩ” е възможно цената на петрола да падне до 30 долара. А това ще бъде истинска катастрофа за руския бюджет. В него ще зейне истинска яма, която ще трябва да се позапълни с увеличение на  данъчната тежест върху населението и бизнеса. 
През 2019 г. предстои да влезе в сила и санкционният пакет по „делото Скрипал”. Една от най-неприятните мерки в него е забраната руски банки да осъществяват доларови операции. Коментарът на Исаев е многозначителен: 
„Пространство за каквато и да е неочаквана маневра от страна на Русия тук няма – трябва да се премине на разплащания в евро, национални валути, злато или на стария добър бартер”. 
Разплащането със злато, както и бартерът са практики от древни времена. Това е регрес, а не прогрес.  60% от руския държавен дълг е в долари. И обслужването му никак няма да е лесно. Но нови санкции трябва да има. Всяка престъпна политика трябва да се наказва. 
Очаква се силен удар да понесат и руските банки. При новите санкции има риск доларовите им активи да се превърнат в „ненужен товар”. Спестяванията в долари ще могат да се обърнат в рубли, но това е още по-рискована операция, защото рублата днес не е на почит дори в Русия. Исаев прогнозира, че ако САЩ решат да прекратят търговския обмен с Русия това „сериозно ще подкоси нашата икономика”. Някои предприятия ще се наложи да бъдат закрити – главно в металургичния отрасъл. Сериозно ще пострада и фармацевтиката. Възможно е, според Никита Исаев, Русия да бъде изключена от системата за банкови преводи SWIFT. Това вече се случи с Иран. Но ако се случи с Русия международните парични преводи ще станат „практически невъзможни”, а това „ще се отрази на външната търговия и на обслужването на външния дълг”. Ще остане само средновековният бартер. 

През 2019 г. Русия може да се окаже и в информационен вакуум – удар за руската икономика. Директорът Исаев смята, че Запада ще наложи „информационна блокада” на Русия. Истината към момента е, че режимът в Москва е този който изключва Русия от информирания и информиращ свят. Но щраусът не може да скрие задните си части в пясъка. Може само главата си да завре в него. Всяко влизане на руснака в интернет му разкрива една проста истина. И тя е, че навсякъде по света, където владее „омразната  американска демокрация”, хората живеят по-добре. Както материално, така и духовно. В западните държави благосъстоянието е реалност, а не новогодишно обещание. Вярата е истинска вяра, а не Гундяевска пропаганда. Културата е истинска култура, а не Йосиф Кобзон. Впрочем, чета коментари в руски сайтове, в които се предлага песента на Семьон Слепаков „Трудна година” да стане руски химн. Защото за Русия всяко година е „трудна година”. 

Логично накрая Исаев стига и до кризата с „производството на картофи” – основната храна на руснака при всички досегашни режими. Същото е положението и с краставиците. Водка има. Поради лошата селскостопанска политика руснакът го очаква „дефицит на продукцията на вътрешния пазар и рязко покачване на цените”. Следва заключението:

„ За стремително обедняващото население това ще бъде катастрофа” 

Но, за да не скърши съвсем новогодишното настроение на сънародниците си авторът на статията „Петрол по 30 долара: какво със страх очакват руснаците” се опитва да пусне и малко шегички.  Търси „добра новина”. Такава би била новината, пише Исаев, ако руснаците изпратят своите министри и депутати в дългосрочен отпуск. Тогава „ние ще можем да поживеем и за себе си”. Може също така най-неочаквано Доналд Тръмп си удари главата и след инцидента да реши да промени политиката си към Русия. Но това е малко вероятно, признава руският анализатор, защото не е достатъчно в САЩ само президентът да си удари главата. Всички конгресмени и сенатори трябва да сторят това. А вероятността да го направят е колкото вероятността една добра извънземна цивилизация да се появи неочаквано и да помогне на световните лидери да „намерят верния път” към Русия. Да помогне на Русия. На къде е тая извънземна цивилизация? Може би пък българските русофили вече са я открили? Тогава: чемодан–вокзал–Москва! Да дават координатите. Та,такива ми ти работи.