Правят Франкенщайн от СДС, НДСВ и ЛИДЕР

Заветната цел на кръстоската е патерица за ГЕРБ и блокиране на дясно обединение, с водещи позиции на Костов Евелина Пенчева

Партийни инженери майсторят нов политически Франкенщайн. Той е на път да се появи на изборната сцена още тази есен и ще бъде кръстоска между старото СДС, самоубилото се НДСВ и зависимата от всяка власт корпоративна партия „Лидер”, на олигарха Христо Ковачки.

Какъв ще е политическият успех на новия партиен продукт е все още трудно да се предскаже,  но във всички случаи ще грабне малинките за най-безпринципна и абсурдна коалиция в годините на прехода.

Ако се създаде такава коалиция и трите партии ги чака

тотално обезличаване,

а за СДС е просто краят, предрича анализаторът проф. Михаил Константинов. Омешването на национално ниво на три формации с коренно различна философия и социална основа може да се окаже необходимата спасителна патерица, на която ГЕРБ да се опрат за нов управленски мандат в следващия парламент. Освен това политолози твърдят, че схемата устройва и сегашните водачи на трите маргинални формации. Нито Христина Христова, нито Емил Кабиванов, нито енергетика Кънчо Филипов, който формално води партията на Ковачки, имат самостоятелен ресурс и шанс да се окажат политически фактор, да мобилизират доверие и да прескочат 4% бариера. И не на последно място с новото обединение надеждите на архитектите са, че окончателно се слага край на шансовете за запазване на Синята коалиция, или за евентуално дясно обединение, с водещи позиции на ДСБ и Иван Костов. 

Неофициално се твърди че, шамани около

Бойко Борисов и ГЕРБ са генните инженери

на новата коалиция, а мократа поръчка е възложена на синия кмет на Кюстендил Петър Паунов. Всъщност на повторните избори за общински съвет там в началото на лятото е тествана формулата СДС, „Лидер” и НДСВ, и тя даде резултат, поне на месно ниво. В партийните среди се говори, че царската формация и тази на Христо Ковачки успяха да се закачат за държавната субсидия и въпреки че не са в парламента имат финансиране и ще разполагат с бюджет да правят избори.

 В подреждането на бъдещия политически пъзел изненадите и неизвестните могат да дойдат от редиците на проблемното СДС, което продължава да е врящ казан. Там все още задкулисно конците се дърпат от най-яростния противник на дружбата между ДСБ и СДС Борис Марков, който след оставката на Мартин Димитров, стана временно лидер на сините. В коридорите на „Раковски”134 се твърди, че Марков и сега е силният играч зад Кабаиванов и направлява действията му. Освен това в този сценарий спряганият за ковчежник на СДС бил мотивиран да върши негласна услуга на ГЕРБ, заради проблеми с брат му Костадин Марков, който е зам. кмет на Бургас. Той бе уличен в корупционни схеми при раздаване на обществени поръчки в морския град. Папка с компрометиращи документи дори стояла на бюрото на премиера Борисов, а той се закани до седмица да вземе главата на прегрешилия зам. кмет. Но тъмните облаци неизвестно по какви причини подминаха уличения в далавери общинар. До къде са

извити ръцете на братята Маркови

и до колко са готови да клекнат -  развръзката ще бъде ясна още този сезон.

В ръководството на СДС обаче се реди и друг  политически пасианс, в който основни играчи са евродепутатът Надежда Нейски, екс шефът Мартин Димитров и разминалия се с лидерския пост депутат Ваньо Шарков. Те продължават да  отстояват идеята, че раздялата с ДСБ ще доунищожи дясното и бъдещето е в единството на двете сини партии. Около тях гравитират доста стари и авторитетни седесари, за които безпринципна коалиция със сдуханите НДСВ и „Лидер” ще прелее чашата на търпението и ще  се окаже достатъчен мотив за взривоопасно разцепване на рухналото синьо. Неофициално се коментира, че след синия конгрес Шарков, Мартин, Надежда и близки около тях водачи на структури са правили неформална организационна среща в Трявна, за да обсъдят бъдещи политически стратегии. Там се родила и идеята да се иска среща с Костов и ДСБ в началото на есента.

В партията на Командира все още не са наясно как да реагират, ако към централата им потеглят „бежанци” от „Раковски” 134. Не е изключено високомерието да замъгли главите на костовистите и да подминат с мълчание останките от „мъртвото тяло”. След старта на новия парламентарен сезон стана ясно, че Костов отсъства от парламента, защото е на посещение в САЩ, а това задокеанско пътуване обезателно крие изненади за българската политика.

На този политически фон синьожълточервеният Франкенщайн хипотетично има шанса да се превърне и в терминатор, но по-вероятната му съдба е на камикадзе.