Румен Радев не трябва да налага вето на българските национални интереси

Преди още да долети, Ф-16 маските свали!

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов, специално за Faktor.bg

Доставката на американските изтребители Ф-16 ще се случи по време на мандата на следващия български президент. Мандатът на Румен Радев изтича на 22 януари 2022 г. След тази дата България ще има нов президент и американски „бойни соколи” („Fighting Falcon“) за своята военна авиация. Интересно обаче е настоящето, в което е възможно президентът Румен Радев като за последно да направи „сечено” и наложи вето на ратифицираните от Парламента договори за закупуване на F-16 Block 70 и необходимото оборудване. Конституцията му дава това право. Но както вече обърна внимание Атлантическият съвет на България съществува реална опасност от президентско вето, което ще има 

силен антибългарски ефект

 Договорите предвиждат конкретни срокове за изпълнение на задълженията на двете страни, а евентуалното съчетание между президентско вето и лятна ваканция на парламента, може да ги наруши и така да провали многогодишни усилия. Това не трябва да се случва и в този смисъл има логика в предложението на Атлантическия съвет на България депутатите да не излизат във ваканция, за да са готови да гласуват срещу евентуално вето на президента. Разбира се, по-нормалното поведение би било друго. Народните представители вече си свършиха работата. С убедително мнозинство те гласуваха в защита на националния ни интерес и няма логика президентът да се репчи на решението им. Защото България е парламентарна република и едно президентско вето по този въпрос само ще демонстрира политическа заядливост.  И нищо повече. До края на мандата на президента Румен Радев остават 900 дни. След това българските американски „бойни соколи” ще пазят и Радевото мирно пенсионерство. 
По сагата със закупуването на Ф-16 всичко вече е казано. Няма какво да се добави. Ние сме натовска държава и е нормално да купим въоръжение от друга натовска държава. А в случая става дума и за най-силната на света държава, и за най-качествена бойна летателна техника. Така че умуванията и препирните, на които станахме свидетели, до голяма степен бяха безсмислени. С тази покупка се поставя началото на технологичното превъоръжаване и трансформация не само на Военновъздушните сили, но и на цялата Българска армия. 
Противници на сделката бяха вечните фенове на антибългаризма – политиците русофили (в миналото: съветофили). Във всеки един период от българската история, в  политиката, икономиката, отбраната, културата, те са работили

 срещу интересите на България

 Затова и винаги когато са управлявали те са докарвали отечеството ни до катастрофа. Поставяли са го под чуждата ни руска зависимост. Затова  и периодът на т.нар. социализъм, когато тази зависимост бе най-силна, завърши трагично, с катастрофа на държавата ни. В този смисъл днешният русофилски антиамериканизъм е глупав, защото е изпълнение на чужда, московска, поръчка. 
Закупуването на Ф-16 за българската бойна авиация е отлично военно решение. То е и политически правилно, защото съответства на националните стратегически интереси. Без такова оръжие в този пограничен европейски район в който съществуваме, на ракета хвърлей място от държавата агресор Русия, ние се подлагаме на самоунищожение. Нещо повече. Имайки пред очите си случващото се с част от украинското черноморско крайбрежие и по точно окупацията на полуостров Крим във фрапантно нарушение на международното право и граници, ние сме длъжни сериозно да преосмислим не само отбраната си по въздуха, но и отбраната си по земя. И не става дума само затова, че е необходимо да закупим американско въоръжение и за сухопътните ни сили. Необходимо е да преосмислим политиката си на даване на българско гражданство на граждани на Руската федерация.  Окупацията на Крим започна не защото Украйна бе решила да закупува американски самолети, а защото Кремъл нагло реши, че Крим е руска територия. Огромната, за мащабите на нашата страна, инвазия на руски граждани по българското Черноморие, масовото закупуване от тях на недвижима собственост е с цел трайното им настаняване в новия „руски свят”. Това, заедно с неизгодната за страната ни енергийна зависимост от Русия,  не вещае нищо добро за България, предвестник е на сериозни проблеми в бъдеще. 

Спасителен пояс за нас е членството ни в НАТО и ЕС

 На българския президент всичко това би трябвало да му е ясно. И ако реши да се противопостави на правителството и постави вето на решението на парламента за закупуване  за Ф-16, той трябва да е наясно, че обслужва антибългарски интереси. И тук вече конституционното право по чл. 101 /1/ започва да кореспондира с чл. 100, тъй като президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. И неговата грижа би трябвало да бъде да имаме боеспособна армия. А Ф-16 са гаранция за добра боеспособност на българската армия. 
Република България  може да дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи, но не е в наш национален интерес да си създаваме руско етническо малцинство в страната.  Защото утре някой бъдещ Путин ще реши по „кримски” да се погрижи за защитата на неговите интереси. За да не ни сполети това „утре” е необходимо днес президентът Румен Радев да приветства решението на Народното събрание за закупуване на Ф-16 и  да не си помисля да налага вето. А доколкото има конституционни правомощия в процедурата за даване или отнемане на българско гражданство, да ги възприема и като въпрос на национална сигурност. Не е без значение за националната ни сигурност, за общата ни европейска сигурност, кой и защо иска да живее в България. 
Румен Радев вече се е позиционирал като най-голям противник на договора със САЩ за закупуване на необходимите самолети за българската бойна авиация. Противопоставянето му е политическо и няма нищо общо с националните ни интереси. Впрочем, през изминалата седмица тези интереси бяха изразени много ясно не само от мнозинството в българския парламент, но и от депутатите от ГЕРБ и СДС в Европейския парламент. Първото мнозинство гласува Ратификацията на договорите за закупуване на американските Ф-16, а второто – поредната 

Резолюция осъждаща днешната политика на Русия

 Става дума за това, че Европейският парламент прие Резолюция, с която призова руските власти без никакви предварителни условия да освободят всички незаконно и произволно задържани украински граждани – в Русия и в окупираните земи на Украйна. Резолюцията, приета с 458 гласа "за" и само 80 "против", включва и кримските татари, задържаните мирни протестиращи на Червения площад на 10 юли тази година, украинските граждани, задържани по политически обвинения, както и 24-мата членове на екипажа на украинските военни кораби, задържани край Керченския проток на 25 ноември миналата година. Резолюцията призова руските власти незабавно да прекратят репресиите над всички правозащитници. 
Приемането на тази Резолюция, за която гласувахме евродепутатите от ГЕРБ и СДС,  стана само три месеца след като Европейския парламент бе приел една друга Резолюция, в която категорично се настояваше да бъде възстановен териториалният интегритет на Украйна и да бъдат въведени допълнителни санкции срещу Русия. Тогава аргументите за такива санкции бяха и във връзка с продължаващата подкрепа на  Кремъл за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Поясняваше се още в резолюцията, че с цел да бъдат дестабилизирани страни кандидати за членство в ЕС, Русия подкрепя антиевропейски организации и политически сили в тях. Но тя върши същото и в страни членки на ЕС. Типичен пример е България.  Тази мартенска Резолюция бе приета с 402 гласа „за“, срещу 163 гласа „против“. В новия състав на Европарламента има сериозно нарастване на осъдителните спрямо политиката на Кремъл гласове. И този факт съдържа важна информация за българския президент. Той е като самолетен компас за него, за по-лесна ориентация в небето на световната геополитика.
 Добрата новина е, че преди още да са кацнали на българска земя 

самолетите Ф-16 свалиха маските в българската политика

 Така се внесе яснота в политиката, очертаха се ясно рубежите. Затова е любипитно как ще се ориентира „като за последно” българският президент. Аз му пожелавам правилно ориентиране, т.е. да не налага вето на решението на мнозинството в българския парламент за закупуването на Ф-16. И да бъдем „осторожен” с руския приселнически поток на българска земя.