Шах и мат за парламента, Цветан Цветанов и Висшия съдебен съвет

Германците имат една поговорка: „Бързай бавно”, но поуките от нея явно са непосилни за един политик от върха...

Люба Манолова, Хроники

Венета Марковска вече може да се регистрира в Бюрото по труда, тъй като е безработна! На пазара на труда я изпрати не друг, а президентът на Република България – Росен Плевнелиев с безпрецедентно слово, спряло процедурата по клетвата. Точно преди Венета Марковска да излезе и положи клетва, държавният глава излезе напред и заяви следното: „Не може в съда да бъде допуснат човекът, в който има и капчица съмнение. В тази институция трябва да влязат най-моралните и най-достойните. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна репутация. Получих писмо от Прокуратурата, което още повече ме подтикна към това решение да не присъствам днес на полагането на клетвата”, аргументира решението си президентът Плевнелиев, като допълни, че негов дълг е да не допусне КС да се превърне в заложник на лични интереси. В края на изявлението си, държавният глава припомни, че самата Марковска е поискала да не встъпва в длъжност преди да са изяснени обстоятелствата, а информацията от прокуратурата му е дала увереност, че постъпва правилно. Какво съдържа писмото от държавното обвинение, така и не стана ясно.

След думите си президентът Плевнелиев напусна сградата на Конституционния съд и тържествената церемония бе прекратена, като с излизането си от залата, държавният глава на практика не допусна Венета Марковска да се закълне и встъпи в длъжност.

След думите на президента Венета Марковска попита: "Ами аз?" и поиска церемонията да продължи. "Няма да се оттегля", настоя тя, според репортаж на Медиапул, но председателят на Конституционния съд Евгени Танчев обясни, че процедурата по полагане на клетва се прекъсва, защото според Закона за КС новоизбраните членове полагат клетва само в присъствието на държавния глава.

По Закон, след като президентът на Републиката не присъства, церемонията се прекратява. Така Венета Марковска, изборът на парламента /респективно Искра Фидосова, Цветан Цветанов и някакви независими депутати – бел. Л. М./остана най-неочаквано...безработна!

Това е изключително мъдър и добър ход на президента, след като аз три пъти помолих г-жа Марковска и тя не разбра, че България трябва да спазва това, което е поела като ангажименти за максимална прозрачност в съдебната система. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Гранитна зала на Министерски съвет по повод решението на президента Плевнелиев да напусне церемонията по полагането на клетва от страна на новите конституционни съдии, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Нескопосаният опит на Борисов да си припише заслугата от възпрепятстване на Венета Марковска да се закълне за пореден път показа, неговата мания той да диктува всичко, но събитията не са се случили така, съобщиха наш източници от президентството.

„Помолил съм нашите юристи да проверят, ако е възможно, и парламентът да преразгледа своето решение”, каза премиерът Бойко Борисов, което вече прозвуча твърде нелепо!

Няма каквато и да било необходимост Борисов да моли техни юристи парламентът да преразгледа своето решение, тъй като това ще се случи и без молбите на министър-председателя и най-важното – по закон!

Конституционният съд осигурява върховенството на Конституцията.

Той е независим от законодателната, изпълнителната и съдебната власт и се ръководи само от разпоредбите на Конституцията и този закон. 

Всичко беше предвидил Цветан Цветанов и сие, но този ход на президента – не.

Час преди церемонията, придобилата скандална неизвестност Венета Марковска бе освободена от Висшия съдебен съвет, молба за освобождаване от длъжността„съдия" и „заместник-председател на Върховния административен съд", разгледана на редовно заседание на Комисията по предложенията и атестирането на 13 ноември 2012 г.

Това решение на ВСС само час преди клетвата в КС отвори пътя на Венета Марковска към заклеването за съдия от Конституционния съд в 11 часа на 15 ноември и тя се запъти самоуверено към клетвата, въпреки призивите на президента Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да се откаже от поста.

"Поздравявам президента за това, че постъпи като достоен и почтен човек, и държавник. Поздравявам премиера за това, че докрай не отстъпи от принципната позиция, която зае по повод случая с госпожа Марковска", заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

Според Ковачева сега Венета Марковска остава във Върховния административен съд,  защото "оставката й се приема само ако положи клетва като конституционен съдия". Според някои от членовете на ВСС обаче нещата не стоят така и Марковска остава без работа.

Според репортажа на Медиапул от безпрецедентното събитие, това решение е взела Етичната комисия на ВСС, е съобщил Ясен Тодоров /следовател, избран от квотата на "Атака"/.

Калин Калпакчиев /съдия, съдебна квота/ поставил въпроса дали тя трябва да бъде освободена, при положение, че срещу нея се води дисциплинарна проверка. Тодоров пояснил, че понеже става дума само за проверка, а не за официална дисциплинарна проверка, т. е. няма пречка съветът да приеме оставката безусловно.

Топката отново се връща в ръцете на Марковска, след така  формулираното решение на ВСС - а всички сме наясно какво означава това!

Бившият /от днес-денят на клетвата - бел. Л. М./началник на Венета Марковска е бил лаконичен пред Сашо Диков като е заявил, че няма как Марковска да се върне във ВАС като зам.-председател!

В Закона за Конституционния съд е записано:

Член 6, /2/ Съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

След клетвата, съдиите встъпват в длъжност.

Венета Марковска има намерение да положи клетва като съдия в Конституционния съд, съобщиха още снощи източници от средите на ВСС, тъй като тя помолила в молбата си Марковска молбата й да бъде разгледана своевременно на заседанието на ВСС, "тъй като в 11 часа ми предстои да положа клетва в Конституционния съд".

Освобождаването й е било вписано като допълнителна точка в дневния ред на редовното заседание на магистратите.

Тя не разбра президента, не послуша премиера...

Президентът Росен Плевнелиев призова всички новоизбрани, с "изключение на госпожа Венета Марковска, да положат клетва, за да може Конституционния съд да работи в нормален състав".

Този призив остана неразбран.

Президентът призова останалите конституционни съдии да не бавят процедурата, за да не се блокира работата на институцията, тъй като репутацията на нито един човек не може да бъде по-важна от репутацията на една държава

И това бе пренебрегнато.

В деня преди клетвата, премиерът Бойко Борисов за трети път обясни, че е помолил Марковска да се откаже от мястото в Конституционния съд заради скандала, който предизвика изборът й.

Новите членове на Конституционния съд, които положиха клетва са: Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание - Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ.

По последна информация от news.bg съдия Венета Марковска обявила пред медиите, че няма да се откаже.

Няма обяснение, защо след като бе обявено, че новоизбраните кандидати за конституционни съдии ще се кълнат по азбучен ред, Венета Марковска не се закле трета, а бе оставена четвърта, последна.

След скандалното прекъсване на тържествената церемония, Главният секретар на Конституционния съд Еникова обясни пред репортерите от различни медии, че подобен казус се случва за първи път в историята на КС и че държавният глава никога не е напускал церемонията по полагане на клетва!

„Оттук нататък сигурно ще се пристъпи към нов избор на съдия от квотата на Парламента, но Народното събрание трябва да реши какво ще прави", обясни Еникова и добави „Ние изпълнихме всички задължения по решението на Парламента, сега остава Народното събрание да се събере и да реши какво следва".

Преди клетвата...

На 15 октомври, в 9.48 часа правосъдният министър Диана Ковачева докладва по време на заседанието на ВСС за постъпила молба от Марковска, входираната преди дни друга молба от нея - да бъде освободена от поста на съдия и зам.-шеф на ВАС - да бъде разгледана своевременно, тъй като в 11.00 часа й предстои да положи клетва пред КС.

След десетина минути формален дебат, членовете на ВСС приемат оставката на Венета Марковска с тайно гласуване, в което участваха 22-ма от членовете на ВСС. С това тайно гласуване, ВСС освободи пред Марковска по пътя й към КС.

"Госпожо Марковска, не ви ли е неудобно след лъжите? Малко достойнство няма ли да покажете?!" попита директно в ефир, на живо Сашо Диков. Някакъв анонимен мъж го изблъска настрани.

Тъпата реакция на един социалист

„Този въпрос можеше да бъде решен доста по-рано, а не с цената на засягане на българската държавност, тъй като прекратяването на клетвата за членове на Конституционния съд при всички случаи е неприятен факт” – коментира депутатът от БСП, Янаки Стоилов, човекът, който ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПЛАХО СЪОБЩИ ПРИ ИЗСЛУШВАНЕТО НА ВЕНЕТА МАРКОВСКА за получен сигнал!

„При по-голяма настойчивост парламентарното мнозинство и управляващите като цяло можеха да снемат този въпрос. Тази развръзка потвърждава необходимостта България да прилага най-високите професионални стандарти, тези за почтеност при избор на високи длъжности, каквито са членовете на Конституционния съд. Начинът, по който се разви този процес, отново поставя на изпитание авторитетът на държавните институции”, каза депутатът. „Позицията на ръководството на Коалиция за България е непроменима, ние не сме имали никакви ангажименти към подкрепа на тази кандидатура”, заяви Янаки Стоилов.

Не се вълнувай, Стоилов! Тъкмо в името на прилагането на най-високите държавни стандарти, тези за почтеност при избор на високи длъжности президентът Росен Плевнелиев прекъсна церемонията по заклеването на кандидатите за конституционни съдии! На изпитание е поставен не авторитетът на държавните институции, а авторитетът на парламентарното мнозинство, което гласува с най-голяма подкрепа за Венета Марковска!

Ето защо и думите: „Позицията на ръководството на Коалиция за България е непроменима, ние не сме имали никакви ангажименти към подкрепа на тази кандидатура” са една голяма лъжа!

Не прилича на един народен представител да говори неистини!

Социалистите, ДПС, и ГЕРБ вкупом ненужни станаха с гласуването си за един магистрат като Венета Марковска. Това показа президентът Росен Плевнелиев, а който има глава – да го разбира и приема!

„От казуса Марковска загубиха всички”. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „В тази посока трябва да се намери правилното решение. Никога не съм защитавал Венета Марковска. Знаете каква беше позицията на ГЕРБ, а оттук нататък как ще се развие този процес, не е от моята компетентност. Разчитаме на бързо решаване на този казус... От казуса Марковска в тази си амплитуда, в която се разви, загубиха всички. Трябва да се намери правилното решение, което да приключи казуса Марковска. Аз самият не знам какво е то”, добави министърът.”

"Всички не сме Цветан Цветанов", господин министър и вицепремиер! Позорът си е позор! Очевадните лъжи са си очевадни лъжи и все някога настъпва Видовден – за кръга „Марковска” той дойде неочаквано.

Германците имат една поговорка: „Бързай бавно”, но поуките от нея явно са непосилни за един политик от върха... Струва си Цветанов да се замисли – къде и с какво избърза преди клетвата...

А как защитавахте Марковска чухте и сайтът „Хроники” тепърва ще припомня!

Ако не беше така що щеше една Венета Марковска на среща със семейната Ви приятелка –Владимира Янева-Манолева докато е в болнични? Не Ви ли прави впечатление, че Янева-Манолева се събира с „лоши другари”?

Хайде да не се правим на умрели лисици!

Очаквам и председателят на Правната комисия Искра Фидосова да си подаде оставката и се превърне в обикновен депутат след като закри амбразурата за Венета Марковска...

Междувременно Софийска градска прокуратура даде пресконференция по казуса "Марковска", но късно!

Самата Марковска  заплаши, че ще си търси правата по съдебен ред! Питам: кои права, пред кой съд и няма ли да отмени действащата Конституция, ако иска да спечели делото?

Като капак на всичко едни пишман политици като Дарин Матов, Тодор Великов и Марио Тагарински тръгнаха до незаклелата се Марковска като бодигардове, като не допускаха до нея журналисти.

Малко по-късно след като президентът попречи на Марковска да се закълне в Конституционния съд, точно тези депутати обявиха, че може да поискат отстраняване /импийчмънт/ на президента Плевнелиев заради това, че е осуетил клетвата на тяхната избраница!

И да повторя още веднъж: Благодаря Ви, господин Президент, за мъжката постъпка, която върна достойнството на една Конституция!

Може пък и да станем европейци все пак.