Сидеров и Бинев се "сбиха" за ВМРО

Двамата политици ухажват "воеводите" за нова политическа коалиция, с която да опитат да прескочат 4-процентовия праг на парламента догодина.

Първоначално ВМРО и "Атака" обявиха, че ще се коалират и дори ще обявят официално новия съюз. Двамата лидери - Красимир Каракачанов и Волен Сидеров излязоха на обща пресконференция и заявиха категорично, че имат общи каузи, заради които няма никаква пречка за създаването на политическата уния. Член на Съюза на патриотичните сили "Защита" разкри пред на Faktor.bg, че партията се договорила с "воеводите" да участват заедно на парламентарните избори догодина.

Все още обаче коалицията се пази в тайна докато не бъдат договорени всички условия окончателно. В същото време евродепутатът Слави Бинев също има голяма вероятност да участва в новия съюз. Вече дори са водени разговори между партията му ГОРД и Красимир Каракачанов. Симпатизантите на ВМРО обаче не са очаровани от идеята да се състезават заедно със Сидеров и с Бинев. Самите те се разделиха още преди разцеплението на "Атака". От "Защита" коментираха, че едва ли двамата бивши приятели ще си стиснат отново ръцете след тежките думи, които си размениха, и ще влязат в обща коалиция.

На свой ред лидерът на "Атака" е поставил ултиматум на Каракачанов да реши до края на месеца дали иска да се коалира с Бинев. Най-вероятно настоящият председател ще остави тежката задача да бъде решена от дясната му ръка Ангел Джамбазки. Общинският съветник на ВМРО ще бъде избран за лидер на партията, докато Красимир Каракачанов ще се оттегли като почетен председател. Действията на Бинев пък приличат на финтово посягане от бойните изкуства, с което се прави опит противниците да бъдат разконцентрирани. Последните социологически проучвания сочат, че коалицията "Атака - ВМРО" има реални шансове да прескочи парламентарната бариера от 4% догодина и да вкара 10 депутати.

Самият Сидеров нямал нищо против участието на "Защита" и приемал подобна конфигурация, но заради старата си вражда с Бинев не искал ГОРД в очертаващия се съюз, тъй като според него евродепутатът само щял да прогони избирателите на "Атака". Пред Faktor.bg Ангел Джамбазки не отрече, че може би ще е следващият председател на ВМРО, но не пожела да коментира и запази мълчание по повод евентуалното сътрудничество на партията му с ГОРД.