Църквата разпъната от архонти и агенти

Пловдивският митрополит Николай забърка нов скандал, след като нападна журналист заради поредно архонтство. Този път той противопостави Българската православна църква срещу Българската национална телевизия. Поводът беше ръкополагането на бившия червен оръжеен и медиен бос Петър Манджуков за архонт от БПЦ. То бе остро атакувано от предаването „Вяра и общество“ на БНТ.

Водещият Горан Благоев притисна пред храмовете владиците, за да ги попита как толкова бързо църквата е променила отношението си към архонтството и защо подобни хора се посвещават в тайната в отсъствието на патриарх Максим. Въпросите му останаха без отговор от страна на епископите, които гузно подминаха камерата на държавната медия и се скриха в храмовете, където не бяха допуснати журналисти.

По време на живото предаване пък в телевизията не дойде нито един представител на БПЦ. Като „събеседник“ от Светия синод, Благоев представи официално писмо, според което се е държал „грубо и едностранчиво“. Намесата на журналиста буквално предизвиква скандал между държавната телевизия и църквата, тъй като Светият синод обвини БНТ в пристрастност към Гърция. Пловдивският митрополит Николай е категоричен, че медията обслужвала архонтите, които са ръкоположени в южната ни съседка и затова нападала родния канон. Нито телевизията, нито Горан Благоев, според дядо Николай, не можели да се месят в църковните дела, защото там всичко зависело само от Светия дух. Варненският и Великопреславският митрополит Кирил обаче заяви, че не е съгласен с решението на синода и отново се обяви против раздаването на архонтски титли на хора със съмнителна репутация като Слави Бинев,  Иван Кочев - Чомбе и Петър Манджуков, чиито църковни дела са почти никому неизвестни. Пловдивският епископ Николай, който напада журналистите и говори за Светия дух, забравя обаче, че божиите служители според православната църква не бива да тънат в лукс и да се държат като назидатели. Ръкомахането с пръст на свещеника прилича повече на инквизиторски камшик, закачен за скъпия му  тузарски часовник за 20 000 лв. От другата страна стои епископ Кирил, който преди няколко месеца бе обявен за агент на Държавна сигурност. За никого не е тайна, че той е един от фаворитите за нов патриарх, който бе изместен като любимец на Максим от Николай. Докато варненският митрополит вече е навършил годините, за да ръководи БПЦ, то пловдивският епископ има още 5 лета, за да достигне „църковно пълнолетие“.

Споровете между владиците намирисват на нов разкол в БПЦ заради короната на Максим. От едната страна стои младият Николай, за когото дори се говори, че е син на патриарха. От другата – Кирил, който от години е спряган за нов патриарх. Единствените пострадали остават отново миряните. Те още от времето на социализма, а после на разкола, в който страна бе покойният дядо Пимен, и на имотните афери и скандала с духовниците агенти остават без истинска църква и духовни водачи повече от 60 години. Въпреки това, все още са останали и честни духовници, които без паради се грижат за храмовете и вярващите без да се борят за патриаршеския пост.